Afaceri de la zero

Elisabeta Nistor, o profesoară de geografie cu 14 ani experienţă în învăţământ, are lunar 100 de copii într-un afterschool în Cluj şi vrea să deschidă o şcoală

20.06.2019, 00:07 Autor: Georgiana Mihalache

Centrul Miraveli Education oferă programe de afterschool pentru elevi de gimnaziu, iar cifra de afaceri bugetată în 2019 este de 150.000 de lei.

Elisabeta Nistor, o profesoară de geografie, a pornit de la expe­rienţa sa de 14 ani în sistemul de învăţământ de stat şi a deschis în toamna anului 2017 centrul Miraveli Education, un afterschool pentru elevii de gimnaziu în Cluj-Napoca, după o investiţie iniţială de peste 12.000 de euro.

După ce a predat în mai multe şcoli din Braşov şi Cluj-Napoca, ocupând şi funcţie de conducere, a hotărât să plece din sistemul de stat şi să dezvolte propria afacere – Miraveli Education, în care să pună experienţa din învăţământ într-un centru educaţional pentru elevii de gimnaziu.

O discuţie cu un fost elev care i-a oferit un spaţiu de închiriat în centrul Clujului de circa 220 mp a făcut-o pe antreprenoare să pornească afacerea, iar în noiembrie 2017 au venit şi primii trei copii.

„M-am gândit că un centru educaţional care să ofere un program de afterschool pentru elevi de gimnaziu ar fi o afacere de perspectivă, mai ales că la acel moment nu exista în Cluj-Napoca un business în domeniul educaţiei care să ofere un program de afterschool dedicat elevilor de gimnaziu“, a spus pentru ZF Elisabeta Nistor.

De la trei copii care au venit în prima zi de activitate, în prezent centrul Miraveli are circa 40 de copii pe zi, după ce afacerea s-a dezvoltat, centrul oferind acum meditaţii la mai multe materii, activităţi precum teatru, pian, şah, simulări ale examenelor.

„Odată pornită afacerea, mi-am dorit să putem oferi noi servicii în sfera domeniului educaţional. Organizăm pregătire în vederea susţinerii examenelor Cambridge şi examenelor de limba germană. În perioadele de vacanţă venim în sprijinul părinţilor şi organizăm un program de şcoală de vară“, a mai spus Elisabeta Nistor.

La programele de after­school vin zilnic circa 40 de copii, de la opt ani la 14 ani, având grupe specifice pentru ei, iar alături de ei mai vin elevi la meditaţii şi cursurile de teatru, pian, şah.

Pentru programul scurt la afterschool, de la ora 12 la ora 16:30, preţul este de 600 lei pe lună, care include şi masa, iar pentru programul prelungit, de la ora 12 la 18:30, preţul este de 700 lei pe lună, inclusiv masa. Pentru simularea examenelor de matematică sau română, preţul este de 75 de lei.

După investiţia iniţială de 12.500 de euro, care a mers în amenajarea spaţiului, în august 2018 antreprenoarea a mai investit 10.000 de euro din fonduri proprii în extinderea centrului cu aproximativ 100 mp.

Anul acesta, centrul Miraveli a mai primit o finanţare nerambursabilă de 33.000 de euro pentru echipamente, mobilier.

„Mai există centre care oferă în special servicii de afterschool, dar numai pentru copii din învăţământul primar. Miraveli Education este în continuare singurul centru educaţional din Cluj-Napoca care oferă servicii de afterschool pentru copii din ciclul gimnazial“, a mai spus Elisabeta Nistor.

Activitatea principală de afterschool este cea mai căutată, după care părinţii aleg meditaţiile, dar şi cursurile de teatru, şah sau pian, de exemplu.

Începând de anul acesta, Miraveli Education organizează şi simulări pentru examenele naţionale la limba română şi matematică, în care sunt aceleaşi condiţii de organizare, de la accesul în sală, până la gradul de dificultate al subiectelor.

În cadrul centrului educaţional lucrează şase profesori care vin zilnic, dar şi alte şase persoane cu care colaborează pe diverse cursuri şi meditaţii.

„Echipa de început am format-o din oameni pe care îi cunoşteam şi cu care mai lucrasem împreună, fie la şcoală, fie în alte proiecte. Pe parcurs, s-au alăturat echipei şi oameni noi, fie recomandaţi de persoanele din grupul nostru, fie studenţi la master, care vin voluntari, pentru una–două ore pe săptămână“, a mai spus Elisabeta Nistor.

Ea a precizat că veniturile profesorilor diferă în funcţie de numărul de ore lucrate, dar nivelul câştigurilor este peste media salariilor din învăţământul de stat, unde media salariilor este de circa 4.000 de lei net lunar, potrivit datelor publice.

 

Cât de profitabil este un business în educaţie?

Antreprenoarea care a fondat Miraveli se implică în activităţi în centru, în ceea ce priveşte geografia sau istoria, însă în principal se ocupă de a păstra legătura cu părinţii, de situaţiile financiare, de promovarea centrului.

Printre provocările din business se numără cheltuielile cu locaţia, dar şi costurile cu personalul.

Miraveli Education a raportat afaceri de 110.000 de lei în 2018, primul an de activitate, iar targetul pentru 2019 este de creştere până la 150.000 de lei.

„În această vară vom extinde suprafaţa cu încă aproximativ 70 mp, vom avea două noi săli dedicate pentru activitatea de afterschool gimnaziu şi o sală de meditaţii. Ca planuri pe termen lung îmi doresc să deschid o şcoală, pentru început pe învăţământul primar şi ulterior gimnaziu şi liceu“, a mai spus Elisabeta Nistor.

Pentru deschiderea şcolii, antreprenoarea se gândeşte la finanţare pentru că nu poate susţine financiar în acest moment o astfel de investiţie.

În ultimii ani, apetitul pentru afacerile private din învăţământ a crescut. Astfel, în 2017, cel mai recent an pentru care există date publice, num?rul instituţiilor private de învăţământ ajusese la 786 de unităţi, în creştere cu peste 80 de unităţi faţă de anul anterior, potrivit Institutului Naţional de Statistică. În 2017 existau în acelaşi timp 6.261 de unităţi de învăţământ publice, cu circa 50 mai puţine decât în anul precedent.

 

Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

 Fiecare afacere de la zero esteo poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

 În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania