Afaceri de la zero

Fed majoreaza dobanda la dolari la 5% si mentine incertitudinea asupra viitorului politicii monetare

12.05.2006, 00:00
Seful bancii centrale (Fed) n-a mai oferit investitorilor previziuni privind politica viitoare, parerile analistilor cu privire la urmatoarea miscare a acestei institutii fiind variate.

Banca centrala a SUA a decis majorarea ratei dobanzii de referinta pentru a 16-a oara consecutiva cu 0,25%, pana la 5%, informeaza Bloomberg. Motivul care sta la baza acestei decizii il constituie mentinerea inflatiei in limitele prevazute, cu toate ca in acest moment aceasta se afla la un nivel confortabil, spune presedintele Fed, Ben Bernanke.

Pentru prima data din 2003, oficialii bancii americane s-au abtinut sa faca predictii cu privire la viitoarele decizii pe care le vor lua in plan monetar.

Bernanke a declarat ca deciziile urmatoare vor fi luate in functie de evolutia economiei, fara sa mai faca vreo referire la o posibila pauza, asa cum declarase acum doua saptamani.

"Intinderea si momentul urmatoarelor cresteri ale dobanzii de referinta vor depinde exclusiv de datele privind evolutia economica", spun oficialii Fed.

"Reprezentantii Fed vor sa fie siguri ca nu dau pietei posibilitatea de a descifra anumite tendinte intr-o declaratie care evident nu lasa loc la comentarii", a declarat Louis Crandall, director economic la Wrighton ICAP din New York. t

"Un nivel mai ridicat de claritate ar fi fost impropriu", a adaugat el.

Randamentul fondurilor federale pentru contractele cu scadenta in iulie, indica faptul ca traderii acorda sanse de 40% pentru o noua crestere anuntata la urmatoarea sedinta a Fed de pe 29 iunie.

"Nu cred ca Fed si-a pierdut credibilitatea in ultimul timp, reprezentantii acesteia dorind sa testeze intai piata", crede Alan Blinder, fost vicepresedinte al Fed, acum profesor la universitatea Princeton din New Jersey.

"Daca rapoartele vor arata o accelerare a inflatiei, Fed va continua sa ridice dobanda de referinta", a adaugat el.

Date recente au aratat ca indicele preturilor de consum s-a majorat in luna martie pana la 0,3% si un total de 2% pe an, respectiv tinta superioara a Fed.

De atunci economia americana a aratat o incetinire, numarul de angajari in aprilie fiind de 138.000, cel mai scazut nivel din octombrie anul trecut pana in prezent.

Pe de alta parte, avantul preturilor petrolului si al metalelor impinge indicele preturilor de consum in sus, ceea ce alimenteaza inflatia.

De la comentariile lui Bernanke de acum doua saptamani, dolarul a pierdut 3% fata de principalele monede de circulatie internationala, estimarile inflationiste s-au intensificat pana la un nivel record de un an, pretul cuprului a ajuns la un nivel record, iar randamentul obligatiunilor la 10 ani a atins un maxim de patru ani.

"Fiecare raport economic va fi privit ca avand o importanta covarsitoare", spune Chris Rupkey, economist la Mitsubishi UFJ, cea mai mare banca nipona.

"Fed le-a stricat planurile investitorilor", a continuat el.

Oficialii bancii centrale a SUA au lasat insa sa se inteleaga ca se asteapta la o scadere a ritmului de crestere economica datorata pietei imobiliare, la o crestere a pretului benzinei si dobanzi mai ridicate la creditare.

Rapoartele, care vor fi hotaratoare pentru decizia pe care o va lua Fed la urmatoarea sedinta, sunt cele privitoare la vanzarile de retail, trei rapoarte cu privire la piata imobiliara si raportul din luna mai referitor la piata fortei de munca.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania