Afaceri de la zero

Granturi UE de 300.000 euro pentru firmele mici si mijlocii

01.06.2000, 00:00 Autor: Cosmin Ghinea


Firmele mici si mijlocii din Romania vor putea beneficia incepand cu anul 2001 de granturi ale Uniunii Europene (UE) de pana la 300.000 de euro, in cadrul programului RICOP, pentru orice tip de activitati care sprijina crearea de noi afaceri sau extinderea celor existente, a declarat Fokion Fotiadis, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania.

Termeneul limita pentru depunerea cererilor este 1 septembrie 2000, evaluarea acestor proiecte va fi efectuata in perioada 2 septembrie - 20 octombrie, urmand ca procesul de contractare sa fie derulat pana la sfarsitul lunii octombrie.

UE va acorda granturi cu o valoare cuprinsa intre 10.000 - 300.000 de euro/proiect, dar 40% din valoarea totala a proiectului trebuie sa fie inregistrata ca o cofinantare din partea beneficiarului, din care 20% poate sa fie in natura.

Pentru a beneficia de granturi UE o intreprindere trebuie sa fie inregistrata legal in Romania, sa desfasoare activitati in unul din din cele 17 judete din cadrul programului RICOP (Programul pentru Restructurare Industriala si Conversie Profesionala), sa aiba mai putin de 249 de angajati si o cifra de afaceri anuala sub limita de 40 de milioane de euro. De asemenea, sa aiba cel putin 20% capital romanesc si nu mai mult de 49% participare din tarile care nu sunt membre UE sau tari asociate. Firmele solicitante trebuie sa nu inregistreze pierderi si sa nu aiba datorii scadente la furnizori sau la bugetul de stat. Cele 17 judete sunt: Bacau, Iasi, Vaslui, Galati, Buzau, Braila, Arges, Dambovita, Teleorman, Dolj, Gorj, Olt, Valcea, Hunedoara, Brasov si Covasna.

Activitatile finantate prin proiect nu trebuie sa apartina domeniului agricol, extractiei, energiei sau comertului (en-gros si en-detail), se arata in materialele informative ale Comisiei Europene.

RICOP, care are un buget de 100 milioane de euro, este complementar programului PSAL incheiat cu Banca Mondiala, dar nu se adreseaza exclusiv intreprinderilor vizate de acesta. In stabilirea zonelor RICOP, in numar de 5, cuprinzand in total 17 judete, s-a tinut cont de amplasarea intreprinderilor mari care trebuie restructurate si de rata somajului in regiune.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania