Afaceri de la zero

Intr-un final de infarct, Steaua a gasit prima lovitura decisiva

09.08.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Cele trei puncte cucerite in partida cu artagoasa, in sensul bun al cuvantului, FCM Bacau pot fi considerate de bun augur pentru Steaua, al carui principal scop, dupa cum afirma antrenorul Victor Piturca, este "revenirea in cupele europene, acolo unde ii da dreptul valoarea si traditia".

Desi a prestat un joc extrem de spectaculos, erorile din defensiva au facut ca atat suporterii cat si banca tehnica sa astepte cu sufletul la gura fluierul de final al arbitrului Corpodean. Lipsa lui Mitrita, nerefacut dupa accidentul din turneul de la Porto, si a lui Miu, trecut pe lista de rezerve pentru refuzul de a evolua pe banda stanga au dereglat un sistem defensiv, buba trecutei editii de campionat, cristalizat in perioada de pregatire.

De aceste sincope a profitat debutantul Cursaru (22 de ani, care a deschis scorul in minutul 8. Mai putin exact in faza defensiva, Mirel Radoi s-a dovedit foarte inspirat in minutul 9, atunci cand lovitura sa de cap, la centrarea excelentului Florentin Dumitru, a adus egalarea pe tabela.

Am crezut in acel moment ca reduta moldava se va prabusi si ca stelistii vor zburda pur si simplu in preajma careului advers. Nici pomeneala insa de asa ceva. "Din pacate trebuie sa remarc ca Steaua joaca mult prea incet. Jucatorii sai se misca prea putin pe teren, ceea ce face ca misiunea bacauanilor sa fie mult usurata. Nu exista practic acele ruperi de ritm care sa dea peste cap o aparare care se grupeaza exact in fata portii", avea sa observe selectionerul Laszlo Boloni, aflat pentru a treia seara consecutiv pe unul dintre stadioanele bucurestene, pentru a urmari pe susceptibilii selectionabili. "Nu pot spune ca am notat in aceste trei zile prea multe nume".

Atunci cand stelistii au jucat mingea dintr-o singura atingere, folosind devierile si schimbul de locuri, ocaziile de gol s-au inmultit, una dintre acestea fiind fructificata de Trica, in minutul 36. Desi tabela arata 2-1 pentru gazde, diferenta era minima in raport cu valoarea celor doua loturi. In vreme ce Steaua s-a intarit cu Jean Vladoiu, Pompiliu Stoica si Mirel Radoi, pentru a-i aminti doar pe titularii din partida de luni seara, FCM Bacau a pierdut trei piese de calibru, Vlad Munteranu (Dinamo), Florin Petcu (FC National) si Daniel Bogdan (U. Craiova).

In pofida acestor absente de marca, replica bacauana a fost la fel de puternica si dupa pauza, elevii lui Ghita Poenaru profitand de lantul de inexactitati din zona axului central al defensivei militare.

Repriza secunda a fost una a loviturilor de KO, Jean Vladoiu, "eternul luptator" fiind cel care a reusit in minutul 88 sa dea lovitura de gratie, golul patru marcat de varful stelist dovedindu-se decisiv in stabilirea invingatoarei.

Pana atunci insa, fanii militarilor au trait clipe de cosmar, acelasi Cursaru reusind sa egaleze in minutul 63, dupa o ratare monumentala a debutantului Badoi.

Noroc cu inspiratia lui Piturca, Falemi, noul introdus in locul apaticului Lincar, marcand cu capul, la prima atingere a balonului in minutul 80. Desi mai ramasesera putine minute de joc, bacauanii nu s-au impacat deloc cu infrangerea, Trofin, omul care i-a ajutat pe stelisti sa inscrie in doua ocazii, reusind sa stabileasca rezultatul final, 4-3, dupa o faza in care defensiva stelista a clacat inca o data.

Per ansamblu, partida a fost extrem de spectaculoasa, cu mult peste ceea ce au aratat precedentele jocuri din Capitala, National - Dinamo si Rapid - Petrolul.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania