Afaceri de la zero

Ne facem casa si interioarele exact dupa cum gandim: in extreme

05.05.2004, 00:00 Autor: Adrian Mirsanu


Piata de ceramica poarta fidel amprenta mentalitatii romanesti, marcata de prezenta unor extreme: fie de o gandire moderna, fie dimpotriva , de una primitiva. La fel si in achizitiile si constructia de case, dar in ceea ce priveste dimensiunile : fie sunt vile de 20 de camere, fie apartamente. Gustul clasic si casele normale sunt inca rara-avis, ca dealtfel si clasa mijlocie, inca o himera.



Ca obiceiuri de consum, romanii se indreapta predilect cand este vorba de gresie catre cele cu culori vii, rustice, de provenienta mai ales spaniola.





Gresia spaniola, foarte iubita



De fapt, primii doi producatori europeni - Italia si Spania, adevaratii campioni ai acestei piete, se confrunta cu problema stocurilor excedentare si sunt dispusi la discounturi si reduceri de pret agresive pentru a-si gasi debuseul pe piete in formare, imature, cu capacitati deficitare, cum este si cazul celei romanesti.



Insa, nu numai romanii prefera gresia spaniola, ci si rusii sau americanii. In schimb, ungurii cumpara preponderent gresie italiana, cu o varietate de modele, stiuta fiind fantezia creativa a artistilor italieni.



Producatorii interni de profil vand bine faianta, dar articolele sanitare au cea mai mare priza la consumatori.



Potrivit unui studiu, romanii se numara printre primii 100 de consumatori de placi ceramice.



Este o piata a extremelor, afirma specialistii. "Nu de putine ori ai ocazia sa intalnesti in acelasi loc magazine de prezentare de genul show - room si binecunoscutele chioscuri", afirma ei.



Micii comercianti sunt grupati in bazaruri dezvoltate, cu precadere, in proximitatea celor cinci mari producatori interni - Sanex, Cesarom, Mondial Lugoj, Roman Ceram si Romceram Chitila.





La invelitori, tabla iese incet-incet din uz



Printre materialele de constructii cu priza la public se afla si sistemele de invelitori, care ocupa un loc important pentru toti cei care se gandesc sa-si faca o casa.



Din categoria noilor tipuri de sisteme de invelitori fac parte intre altele tigla ceramica, din beton sau cele metalice.



Tiglele utilizeaza materii prime de calitate precum nisip, apa, ciment Portland si pigmenti anorganici, avand o rezistenta sporita la zapada, grindina, ciclurile inghet - dezghet, durata de viata a acestora fiind de ordinul zecilor de ani.



De fapt, piata acestor produse este inca departe de potentialul sau real. Ani de-a randul un adversar neasteptat al tiglei a fost tabla produsa de Sidex Galati, fiind un concurent in zona din vecinatatea combinatului siderurgic.





Casele de 60-100.000 de euro, asteptate pe piata



Cele mai multe tranzactii de pe piata locuintelor sunt acum fie vile de peste 100-120.000 de euro, fie apartamente de pana in 40.000 de euro. Pretul unei vile, cu terenul si utilitatile aferente poate merge de la 100.000 euro catre 300.000- 400.000 euro. La Targul privat de vile, care a avut loc in urma cu o luna, oferta a variat de la 245 euro la 650 euro pe metru patrat.



Recent au fost anuntate pentru piata Capitalei, proiecte pentru constructia de vile in valoare de 10 mil. euro, ce vor fi derulate in perioada urmatoare de catre companiile Energi - Co si Romconfort Constructii.



In plus, Impact SA, cel mai mare constructor de vile din Romania, are in obiectiv proiecte in derulare de cateva sute de milioane de dolari, atat pentru Bucuresti, cat si pentru alte orase din tara.



Pe piata sunt insa active si alte companii mai mici precum Casa Ta 2003 Construct, Triumph Construct sau SystemicConstruct Group incep sa se implice puternic constructia de case.





In Ardeal, cerere pentru vilele din lemn



Ca tendinta, unii constructori de vile afirma ca exista cereri de case si vile de lemn din partea clientilor din zona Ardealului.



"Ca si structura, firma noastra executa case si vile din lemn sau hibrid, caramida si BCA, insa cererea este mai scazuta in ultima vreme. Avem cerere pentru case din lemn in special din partea clientilor din Ardeal", explica reprezentanti ai firmei Systemic Construct Group.



Structurile din lemn prezinta avantajul unei mobilitati foarte bune pentru



constructor, care poate transporta modulele din lemn si le asambleaza direct la



client, sustin oficialii firmei. Pe de alta parte, la un pret pe suprafata construita de 215 euro - 240 euro pe metru patrat, fara TVA, casa din lemn are un pret competitiv comparativ cu un apartament cu aceeasi suprafata.



Astfel, specialistii afirma ca la o suprafata de 100 metri patrati, in zona Mogosoaia, pretul unei case sau vile, care are nevoie in medie de 500 de metri patrati, inseamna un pret total de pana la 35.000 euro, in conditiile in care pretul unui apartament cu o suprafata de 100 metri patrati este in medie de circa 40.000 - 45.000 euro.



"Este mai ieftina o vila din lemn fata de un apartament", concluzioneaza reprezentantii firmei Systemic Construct Group.





Casoaie pentru doua persoane



In ceea ce priveste gusturile, romanii inclina catre construirea unor case mari,



fara aspecte moderniste sau multe accesorii.



"Se merge pe factura clasica de vila - case cu acoperis din tigla, fara tendinte moderniste sau cu multe accesorii. Sunt preferate casele obisnuite, as spune mai aproape de tipicul englezesc sau frantuzesc", afirma Raluca Buzdugan, asociat la casa de arhitectura Vlad Simionescu si Asociatii.



"Exista si exceptii de la regula, ca peste tot, adica si clienti care isi doresc o casa in spirit modernist, cu mobilier modern si inclinatie catre decoratiuni interioare cu mai mult rafinament, insa majoritatea prefera clasicul", explica Raluca Buzdugan.



Ea adauga ca se merge pe construirea de case si vile cu dimensiuni mari, adevarate "casoaie", de la 300 de metri patrati pana pe la 2.000 de metri patrati suprafata construita. "Trebuie sa recunoastem ca este vorba de o suprafata mare, mai ales cand este vorba de numai doua persoane, fiind si un spatiu cu greu de intretinut", sustine reprezentantul firmei de arhitectura. adrian.mirsanu@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania