Afaceri de la zero

Noile tari membre ale UE nu se grabesc sa adopte moneda unica

15.03.2006, 00:00
Noile state membre sunt nevoite sa respecte o limita maxima a deficitului bugetar de 3%, masura considerata de acestea ca nepotrivita din motive politice intr-un an de alegeri generale.

Aproape toti noii membri ai Uniunii Europene au impartasit la un moment dat scopul comun de a adopta cat mai repede posibil moneda unica. In randul noilor membri insa, cum ar fi Cehia, Ungaria si Slovacia, aceasta schimbare nu mai este considerata prioritara, scrie The Wall Street Journal Europe.

Noii membri UE au tendinta de a acorda o importanta mai mare unei dezvoltari economice rapide, alimentata intr-o anumita masura de cheltuieli guvernamentale mai mari, pentru a reduce astfel diferenta de venit per capita dintre membii UE mai vechi si noile state care au intrat in Uniune. Aceasta strategie pare sa nu tina cont si de avantajele unei monede unice, printre care se numara si stabilitatea monetara sau mediul investitional mult mai stabil.

Toate cele zece state UE care au aderat in mai 2004 au promis ca vor adopta moneda unica imediat ce vor indeplini criteriile stabilite in Tratatul de la Maastricht.

In prezent se considera ca noii membri vor adopta euro ca moneda nationala pana in 2010. Dar singura tara din cele zece care respecta criteriile prezentate la Maastricht este Slovenia.

In cadrul marilor tari membre ale UE, sprijinul populatiei fata de reducerea deficitelor bugetare a scazut sensibil, atitudine care este de asteptat si din partea noilor guverne ce vor fi stabilite prin alegerile generale din acest an din Cehia, Ungaria si Slovacia.

Din cele trei state, Ungaria pare a fi cel mai putin pregatita sa adopte moneda unica, mai ales din cauza deficitului bugetar mult prea mare.

Pentru a putea adopta euro, Ungaria ar trebui sa respecte, printre altele, un nivel maxim al deficitului bugetar de 3% din PIB. Nivelul acestuia a fost mai mult decat dublu in 2005, in timp ce previziunile Bancii Nationale a Ungariei pentru anul curent indica o valoare apropiata de 10%.

Conform sondajelor de opinie facute in Ungaria, in vederea alegerilor din aprilie, Partidul Socialist, aflat la putere, ocupa acelasi loc in preferintele alegatorilor ca si partidul de centru-dreapta Fidesz. Niciunul dintre partidele implicate in alegeri nu a declarat trecerea la moneda unica europeana ca un demers prioritar. Socialistii au stabilit ca data tinta de adoptare a euro anul 2010, dar pana acum nu au luat masuri concrete pentru atingerea acestui scop. Liderul partidului Fidesz, Viktor Orban, a declarat la un moment dat ca respectarea acestei date "este aproape imposibila".

Tinand cont de proportiile deficitului bugetar actual si de previziunile economice, majoritatea economistilor sunt de acord cu Orban si considera ca o data mai realista ar fi perioada 2012-2014.

"In Ungaria oamenilor nu le pasa de euro", a declarat Krisztian Szabados, analist la Political Capital din Budapesta. "Campaniile electorale se rezuma la promisiuni, la cheltuieli mai mari pentru fondurile de pensii, crearea de noi locuri de munca si imbunatatirea sistemului medical", a explicat analistul.

Din 2002 Slovacia a devenit din in ce mai atractiva pentru investitorii straini, in mare parte datorita costului scazut al fortei de munca si cotei unice de impozitare a profitului, a salariilor si a vanzarilor, de 19%. Guvernul condus de primul- ministru Mikulas Dzurinda se asteapta la o reducere a deficitului bugetar de la 4,9% din PIB in 2005, la 4,2 procente anul acesta.

Conform majoritatii sondajelor de opinie din Slovacia, cele mai mari sanse la castigarea alegerilor din iunie le are principalul partid de opozitie, Smer. Pozitia acestuia este deosebit de critica la adresa reformelor initiate de partidul de dreapta aflat la putere, reforme considerate mult prea restrictive pentru economia slovaca. Anul trecut, actuala putere a reafirmat ca an de referinta pentru trecerea la euro anul 2009. Analistii sunt insa de parere ca o guvernare asigurata de Smer ar diminua serios sansele atingerii acestui obiectiv.

In Cehia, coalitia condusa de social-democrati a amanat trecerea la euro cu un an, de la 2009 la 2010. Parlamentul ceh a aprobat pentru anul in curs un deficit bugetar de 4% din PIB, comparativ cu 4,8 procente in 2005.

"Adoptarea euro nu este un subiect electoral", a declarat Ivan Gabal, analist politic. Conform sondajelor de opinie, mai mult de jumatate dintre cehi sunt reticenti in ceea ce priveste adoptarea monedei unice, considerand ca aceasta trecere ar duce imediat la cresterea preturilor.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania