Afaceri de la zero

Pacat ca nu pot sa promita ca aduc si fantome

06.07.2004, 00:00 Autori: Adriana Andronescu , Radu C. Munteanu

Dupa un declin de jumatate de secol, domeniul regal de la Savarsin isi va recapata stralucirea de odinioara. Familia regala a decis sa reconstruiasca gradina domeniului dupa modelul gradinii de la Highgrove, creatia Printului Charles, iar intregul domeniu, cu parc, castel si locuintele din zona, urmeaza sa fie integrat in circuitul turistic public national si international. De toate acestea se ocupa o echipa de specialisti in majoritate britanici, de la institutul de stiinte agricole Writtle College, care s-au angajat sa caute investitori pentru a atrage finantarea necesara, estimata la 10 milioane de euro.
Confiscat de la familia regala in 1949, domeniul Savarsin a suferit modificari importante in vremea comunismului. Parcul a fost regandit in asa fel incat sa ascunda castelul, iar unele cladiri au fost transformate in tabere scolare. Din fericire, noii proprietari de la Protocolul de Stat au avut grija ca domeniul sa nu alunece definitiv in paragina. Unul dintre motive este acela ca dictatorul Ceausescu dorea sa fie cazat aici de fiecare data cand venea la vanatoare in judetul Arad.
Dupa caderea comunismului si pana la retrocedarea catre Casa Regala, degradarea s-a accentuat. Lacul a fost invadat de gunoaie, aleile parcului s-au deteriorat, pompele de apa pentru stropirea gazonului n-au mai functionat, iar castelul a fost atacat in unele parti de igrasie.



Saptesprezece proiecte
Reintrat in posesia domeniului, Regele Mihai a autorizat formarea unei echipe de specialisti pentru elaborarea unui plan de transformare a castelului si a intregului domeniu de la Savarsin intr-o atractie turistica. Pentru aceasta au fost lansate deja 17 proiecte distincte, dintre care cinci vor incepe anul acesta, iar restul urmeaza sa se desfasoare pe parcursul urmatorilor patru ani. Ele vizeaza reabilitarea parcului regal, a castelului, a locuintelor sociale de pe domeniu, exploatari agricole ecologice, refacerea centrului de sanatate si dezvoltarea generala a comunei.
Proiectele de reabilitare au fost prezentate oficial la inceputul acestui an, la simpozionul "Savarsin - Centru de Excelenta". Autorii lor provin de la institutul de stiinte agricole Writtle College din Marea Britanie. Reprezentantii Writtle College au declarat, cu ocazia simpozionului, ca vor cauta investitori pentru a strange suma de 10 milioane de euro, necesara investitilor in relansarea turistica a zonei.
Writtle College din Chelmsford, Essex, a fost infiintat in 1893, ca institutie de invatamant tehnic agricol si silvic, pentru ca la ora actuala sa ofere instructie superioara in domenii mult mai speciale, de la conservarea mediului la managementul terenurilor agricole, agricultura ecologica sau proiectarea gradinilor si a parcurilor. La ora actuala are peste 2.000 de studenti, din care 200 sunt straini, provenind inclusiv din Africa si Asia. In ceea ce priveste situatia financiara, conform datelor firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers, Writtle College a inregistrat in 2002 o pierdere de 30.000 de lire sterline.



O noapte la castel - 20 de euro
Consemnat in documente cu multe veacuri in urma, domeniul regal de la Savarsin este situat in lunca Muresului, la nord de Muntii Zarandului si este invecinat cu paduri care au atras intotdeauna oamenii pasionati de vanatoare. Construit in secolul al XVII-lea, castelul a fost ulterior ars in timpul rascoalei de la 1784, dar a fost reconstruit pe la 1830 de groful Forray.
Acesta a transformat locul, plantand arbori de esente rare si transformand iazul parcului intr-o importanta sursa de peste. Actualul domeniu regal a trecut, prin casatorii si succesiuni, de la un proprietar la altul, pana cand regele Mihai, fermecat de frumusetea peisajului, l-a cumparat, in anul 1943, de la baronul Mocsony-Starcea.
Confiscat dupa exilul impus familiei regale de comunisti, domeniul a reintrat in proprietatea regelui abia in anul 2001. La intoarcere, familia regala a avut insa surpriza sa constate ca, in afara unor obiecte sanitare din baia reginei, nu mai exista mobilierul original.
Acum, domeniul regal de la Savarsin pare destinatia preferata a Regelui Mihai si a familiei sale in perioada sarbatorilor religioase. Familia regala poposeste de cel putin doua ori pe an in comuna aradeana. Cu exceptia perioadelor cand familia regala este prezenta pe domeniul lor de la Savarsin, castelul regal functioneaza in regim hotelier. Cu doar 20 de euro poate fi inchiriat pentru o zi si o noapte inclusiv dormitorul Regelui Mihai. Singurele incaperi care nu pot fi vizitate sau inchiriate de turisti sunt cele ale Principesei Margareta si ale Printului Radu Duda, intrucat cei doi si-au amenajat acolo birourile.



Numai investitorii mai lipsesc
In componenta domeniului regal de la Savarsin se afla castelul (reconstruit in secolul al XIX-lea pe temelia fostului bastion de vanatoare), un parc, un iaz, locuinte (acum folosite ca locuinte sociale sau tabara scolara) si sere. Dupa ce vor fi incheiate formalitatile juridice legate de retrocedare, iar zona ocupata acum periodic de taberele scolare va reintra si ea in posesia familiei regale, complexul hotelier se va muta din incinta castelului spre cabanele de la intrarea in parc.
La ora actuala aflat in paragina, parcul de 22 de hectare va face obiectul unei transformari radicale, dupa modelul vestitei gradini de la Highgrove, amenajata de Printul Charles. Aceasta inseamna ca va fi dezvoltata o gradina organica si sere in care se va practica agricultura ecologica, vor fi plantate noi specii de arbori si flori, va fi reabilitata arhitectura cladirilor si vor fi restaurate sculpturile.
Coordonatorul David Mulvagh, din partea Writtle College, si-a propus ca, in colaborare cu Casa Regala a Romaniei si Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului, sa finalizeze lucrarile cel tarziu in patru ani. Primarul Ioan Vodiceanu apreciaza insa ca reabilitarea parcului poate dura si 12 ani. "Este prevazut ca lucrarile sa se finalizeze pana in 2007-2008, dar aceasta depinde de momentul cand vor putea incepe, pentru ca este nevoie de investitii foarte mari", spune Ioan Vodiceanu.



Gradinarul de Wales
Printul Charles a achizitionat domeniul Highgrove la putin timp dupa casatoria cu Diana, in 1981. In anii care au urmat, printul a dezvoltat o adevarata obsesie pentru gradinarit. Unii nu au ezitat sa spuna ca din aceasta cauza mariajul printului de Wales cu Lady Di ar fi avut de suferit. Gradina de la Highgrove ramane creatia preferata a printului si resedinta lui principala in ultimii 20 de ani. In 1993 a scris chiar o carte - "Highgrove: An Experiment in Organic Gardening and Farming", un soi de manifest pentru un gradinarit pe baze ecologice. In 2001 a publicat cartea "The Garden at Highgrove", incluzand un capitol scris de David Howard, gradinarul-sef al domeniului, care explica tranzitia de la gradina traditionala la cea organica si ofera idei de aranjament. Interesul publicului pentru Highgrove a fost intotdeauna apreciabil. Domeniul primeste zece mii de vizitatori anual, care stau pe liste de asteptare trei-patru ani, pentru ca gradina este deschisa publicului numai ocazional.
Pasiunea pentru gradinarit a Printului Charles completeaza preocuparile lui pentru conservarea mediului si pentru agricultura ecologica, pe care presa le-a mediatizat de cate ori a avut prilejul: se stie, de pilda, ca s-a pronuntat impotriva aerului conditionat in palatele regale, ca se trateaza prin homeopatie, iar viziunea lui despre conservarea mediului si a traditiilor l-a determinat sa intervina inclusiv impotriva unor proiecte din Romania, ca Dracula Park sau autostrada Bucuresti-Bors. In fine, Duchy Originals, compania fondata de Charles, este un producator de biscuiti si dulciuri din produse agricole naturale, cunoscut pe piata britanica. Firma a avut anul trecut un profit de un milion de lire sterline, ceea ce inseamna o contributie deloc neglijabila la veniturile obtinute de print in 2003, care au totalizat 16 milioane de lire (24 de milioane de euro).

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania