Afaceri de la zero

Pana sa-si ia fotoliu de manager, petrec ani buni in bancile scolare

04.10.2005, 18:31 Autori: Alina Pahoncia , Anca Rif, ZF Transilvania
Mobilierul din institutiile de invatamant romanesti este inca departe de cel pe care-l ofera scolile, colegiile sau universitatile occidentale. Majoritatea centrelor de invatamant romanesti fiind de stat, cel mai invocat motiv pentru lipsa unor dotari moderne este lipsa fondurilor. Insa companii specializate in productia de mobilier scolar exista si managerii acestora spun ca cererea este in crestere.

"Anul trecut, am dotat cu mobilier aproximativ 120.000 de locuri scolare, iar in acest an, pana la finele lunii august, s-au mai livrat 50.000 de locuri. Cerere exista in continuare, mai putin fonduri", spune Ioan Marginean, director economic al companiei Silvarom din Bucuresti, companie producatoare de mobilier scolar.



Au gasit sponsorizari

Secretul oricarei afaceri este sa gasesti in permanenta nise de dezvoltare si extindere.

In 1990, Silvarom se ocupa cu productia de mobilier pentru birouri. In 2000, compania bucuresteana a primit primele solicitari de dotare cu mobilier scolar. "Scolile au sperat ca fabrica de mobila din sector ii va ajuta sa-si doteze clasele care aveau nevoie stringenta de inlocuire a mobilierului vechi si degradat.

S-au facut cateva sponsorizari, iar vestea posibilitatii de a achizitiona mobilier scolar s-a raspandit repede, comitetele de parinti fiind dispuse sa suporte cheltuielile de dotare care sa creeze un mediu civilizat de studiu copiiilor", povesteste Ioan Margi-nean. Decizia de fond de a se specializa in productia de mobilier scolar a fost luata de Silvarom tot in 2000, cand a participat la prima licitatie de mobilier scolar destinat unui program national de reabilitare a scolilor din Romania. De atunci, productia de mobilier scolar reprezinta in jur de 28% din vanzarile companiei pe piata interna, adica 150.000 de locuri pe an in toate scolile din Romania. Silvarom este in prezent principalul furnizor de mobilier scolar din Romania, putand acoperi 50-60% din necesarul pietei, conform oficialilor firmei.

"Fondul problemei privind dotarile scolilor si centrelor universitare cu mobilier este stabilirea unui concept unitar care sa alinieze conditiile de studiu din scolile romanesti cu cele asigurate in tarile membre ale Uniunii Europene si asigurarea fondurilor necesare, chiar daca acest demers va presupune o perioada mai indelungata de timp", mai spune directorul economic al Silvarom.



Le-au dat de lucru

Si Sortilemn Gherla, unul dintre cei mai mari producatori si exportatori romani de mic mobilier din lemn din tara, are o sectie specializata pe productia de componente pentru mobilier scolar, care reprezinta 15% din capacitatea sa totala de productie.

"Am inceput cu producerea de sezuturi si spatare pentru o firma din Bucuresti, care participa la licitatiile scolare. Rolul noastru era mai mult de furnizor de componente pentru industria mobilierului scolar", spune Eugenia Hedesiu, marketing manager la Sortilemn. Compania produce atat sezuturi si spatare pentru mo-bilier scolar, cat si produse finite. "Co-laboram cu producatori de componente metalice. Noi livram sezuturi si spatare, pe care acestia la asambleaza si adauga partea metalica. Pe segmentul productiei de mobilier scolar, activitatile celor din industria lemnu-lui si a componentelor metalice sunt complementare", adauga Eugenia Hedesiu. Una dintre companiile cu care colaboreaza Sortilemn este Someg Gherla, producator de mobilier metalic si articole de feronerie. "Pana in 1989, am produs mobilier metalic pentru industria confectiilor - mese, scaune, carucioare interoperatii, mese pentru masini de cusut industriale. Demararea productiei de feronerie pentru mobilier a venit in urma cererilor primite de la producatorii de parte lemnoasa. Primii clienti au fost fabricile din tara", spune Iacob Bob, director comercial al Someg.



Bancile pentru studenti, o solutie

Unitatea de masura agreata pentru livrarile de mobilier scolar este locul scolar (banca si scaunul aferent). La acestea se adauga catedre, table scolare, cuiere pentru haine si dulapuri. Desi oferta producatorilor este din ce in ce mai diversificata si mai moderna, cererea nu a avansat la fel de repede.

"Planurile noastre de viitor sunt gandite pe noi tipuri de mobilier scolar, mai functionale, mai ergonomice, cu un design modern, desi cererea actuala vizeaza un mobilier simplu si ieftin. Am avut solicitari pentru export si am exportat in tarile arabe, dar neavand reprezentanti in zona, este dificil sa intri pe o piata numai prin corespondenta comerciala", spune Ion Marginean, director economic al Silvarom.

Cei mai importanti clienti ai companiei Silvarom sunt Ministerul Educatiei si Cercetarii (care deruleaza Programul National de Reabilitare a Scolilor din Romania, finantat de Banca Mondiala), inspectoratele scolare judetene, care au programe proprii de dotare cu mobilier scolar, scolile si colegiile scolare din Capitala. "In urma solicitarilor primite din partea universitatilor din Bucuresti si din Iasi, Silvarom a lansat un nou program de mobilier pentru dotarea amfiteatrelor din centrele universitare", mai spune Marginean.

Componentele produse de Sorti-lemn nu au caracteristici clasice. "Pot fi folosite in gradinite, scoli, cantine, birouri. Toate lacurile aplicate lemnului sunt ecologice", spune Hedesiu. "Suntem interesati de piata interna. Dat fiind ca produsele noastre sunt peste media pietei, ca pret si calitate - produse ecologice -, deocamdata nu suntem competitivi in Romania. Insa aderarea la Uniunea Europeana va impune niste standarde producatorilor romani. Producatorul va deveni mai important decat trader-ul, iar in acel moment, vom incepe sa livram si pe piata interna. Acest lucru se va intampla, probabil, peste 2-3 ani. Suntem interesati cu atat mai mult cu cat in Gherla exista un producator de metal cu care putem colabora pentru realizarea produsului finit", mai spune oficialul Sortilemn.



Frane legislative

Pe segmentul productiei de mobilier scolar, de multe ori profitabilitatea nu vine de la bun inceput. "Am considerat ca dotarea scolilor din Romania cu mobilier adecvat nu este numai o afacere si, prin urmare, profitabilitatea pe aceasta divizie de productie este minima", spune Ioan Marginean, director economic al companiei bucurestene Silvarom.

"Am primit si primim in continuare foarte multe cereri de sponsorizare din partea institutiilor de invatamant. Din luna decembrie a anului trecut si pana in martie anul acesta, am sponsorizat scolile din zona cu peste 2.000 de scaune. Insa aceasta varianta nu poate constitui singura solutie, mai ales in conditiile in care deprecierea euro ne-a afectat afacerile", spune si directorul de marketing de la Sortilemn.

Ordonanta de Urgenta 66/2005, care interzice insti-tutiilor de invatamant de stat sa achi-zitioneze mobilier scolar pana la finele anului, a nemultu-mit pe multi dintre jucatorii de pe acest segment. Ordonanta accepta insa achizitii de mobilier pentru investitiile noi si contractele in curs de derulare. "Este firesc sa se interzica achizitionarea de mobilier si masini de catre primarii, insa articolul care vizeaza scolile este o absurditate, dat fiind starea jalnica in care se afla multe dintre institutiile scolare din Romania", declara Eugenia Hedesiu de la Sortilemn.

Piata romaneasca a mobilierului scolar este destul de restransa, iar OUG nr. 66/2005, va ingusta si mai mult acest segment, este de parere si Iacob Bob de la Someg. "O data cu aplicarea acestei prevederi legislative, sectorul bugetar va fi inchis, ramanand doar sectorul privat. In acest moment, singurele cereri de mobilier scolar sunt in sensul sponsorizarii", mai spune el.

"Iesirea din situatia creata prin aplicarea OUG nr. 66 o cauta cei care stiu ca dotarile cu mobilier sunt absolut necesare si atunci solicita furnizorilor de mo-bilier sa accepte plata dupa obtinerea fondurilor necesare, adica dupa incetarea aplicabilitatii ordonantei, solutie care poate fi partial lucrativa", spune la randul sau Marginean de la Silvarom.



Se intorc acasa

Asemeni tuturor marilor exportatori, si companiile din industria mobilei au avut de suferit de pe urma deprecierii euro.

Sortilemn a inregistrat in primele sase luni ale anului o crestere de 25% la nivelul cifrei de afaceri comparativ cu perioada similara a anului trecut, de la 9,9 milioane de euro pana la 12,3 milioane de euro, in timp ce profitul a scazut cu 66%. "In plan financiar, rezultatele sunt mult mai slabe din cauza aprecierii leului", a declarat marketing managerul Sortilemn.

"Prioritar, se investesc bani, timp si energie in cresterea productivitatii, imbunatatirea calitatii si managementul deseurilor. Realizarea acestor proiecte poate compensa partial deprecierea euro", adauga Hedesiu.

Orientarea spre piata interna este o alternativa pe care o ia in calcul management-ul Sortilemn, care, in prezent, este unul dintre cei mai mari exportatori autohtoni de mobilier din elemente mulate combinate cu lemn masiv si elemente de metal cu textil. Piata interna detine aproximativ 5% din cifra de afaceri a Sortilemn Gherla, restul fiind reprezentat de exporturile catre clienti ca Ikea Suedia, Stokke Norvegia, Becker Germania, Brio Suedia etc.

In acest moment, 90% din capacitatea totala de productie a Someg este destinata exportului in Irlanda, Italia, Ungaria, Germania, Franta, Austria, insa datorita deprecierii euro, si managementul companiei din Gherla a decis reorientarea spre piata interna.

"Bilantul primelor luni ale anului este in scadere. Intentionam sa scadem exporturile pana la 80%, valorizand potentialul pietei autohtone. In acest moment exportam direct si indirect (in colaborare cu producatorii partii lemnoase)", explica Iacob Bob. In 2004, cifra de afaceri a companiei a fost de 3 milioane de euro, din care 30% ca export direct, 50%, ca export indirect si 20%, din comenzi interne.

Silvarom s-a constituit in 1991 pe structura fostei Intreprinderi Lemn-Metal si are o cifra anuala de afaceri de peste 16 milioane de euro din care piata interna reprezinta 10 milioane de euro, in timp ce exporturile in Germania, Anglia, Austria, Rusia se cifreaza la 6-8 milioane de euro. Silvarom are 785 de salariati si este specializata pe productia de mobilier pentru casa (dormitoare, biblioteci), mobilier pentru hoteluri, mobilier pentru birouri, scoli. Actionariatul se imparte intre angajati si SIF Banat-Crisana (4,76%).

alina.pahoncia@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania