Afaceri de la zero

Pentru ei, vacanta de vara a inceput in America

13.07.2005, 18:34 Autor: Andreea Groenendijk
Studentii romani au de cativa ani posibilitatea de a-si folosi vacanta de vara pentru a castiga bani seriosi pe Taramul Fagaduintei. Exista, mai nou, numeroase agentii care se ocupa de programe de tip Work&Travel, care presupun deplasarea unui student in Statele Unite pentru a se angaja acolo pe timp de vara. Agentia respectiva incaseaza o taxa, insa se obliga sa ofere participantului un loc de cazare si un job.

La nivel national, anul acesta programul a inregistrat o crestere a numarului de participanti cu 43%, spune Ciprian Isacovici, commercial manager la GTS Turism, agentie care a realizat anul trecut o cifra de afaceri de peste 1,5 milioane de euro din dezvoltarea unor pachete turistice de tineret.

La nivel european, spune Isacovici, numarul participantilor a scazut insa, ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana a principalelor state furnizoare de participanti la programe de acest tip.

Anul acesta, peste 5.000 de studenti s-au adresat agentiilor specializate pentru a pleca in SUA pe perioada verii. Fata de anul trecut, numarul lor a crescut cu peste 40%, potrivit statisticilor Ambasadei SUA la Bucuresti.

In prezent, in Romania exista aproximativ 35 de agentii care ofera astfel de programe pentru studenti.



Mod de viata occidental

Pentru parintii care vor sa-i incurajeze pe copii sa-si castige existenta singuri, inca din timpul studiilor, dar si pentru studentii care vor sa imbine utilul cu placutul, programul se prefigureaza a fi un "trend-setter" in ceea ce priveste un mod de viata pe care occidentalii l-au adoptat cu mult timp in urma.

Ideea de a munci in timpul vacantei i-ar putea supara sau chiar speria pe unii dintre studentii care au investit efort si timp in obtinerea unor note bune in sesiune (oricum, pentru a putea participa, trebuie ca studentul sa aiba o medie de minimum 7,5 sau, in unele cazuri, chiar si mai mare). Insa, daca luam in considerare castigurile deloc de neglijat, cu faptul ca se viziteaza o tara, in care milioane de oameni viseaza sa locuiasca, atunci lucrurile nu mai apar intr-o lumina atat de negativa. In plus, marele avantaj pe care aplicantii unui astfel de program il invoca, se refera la experienta de viata si de munca.

"Studentii romani sunt, in general, bine vazuti pentru nivelul bun de cunoastere a limbii engleze si pentru seriozitatea in munca", completeaza Isacovici.

O problema sesizata de reprezentantul GTS este faptul ca sesiunea de examene la facultati se inchide destul de tarziu in vara, ceea ce nu le permite studentilor sa plece din Romania la data la care angajatorii americani au nevoie de ei. "Anul acesta e o adevarata incercare sa se gaseasca angajatori dispusi sa-i astepte pe studentii romani pana la 25 iunie sau chiar mai tarziu", a subliniat Isacovici.



Minim 40 de euro pe zi

Acum cativa ani, regulile foarte stricte creau o inegalitate a sanselor, prin prisma faptului ca numai studentii de la universitatile de stat aveau dreptul sa participe la program. Acum lucrurile s-au schimbat si singura cerinta este ca forma de invatamant sa fie una acreditata.

Pentru aproximativ 1.500 de euro, studentii pot obtine dreptul de a munci pe o suma de 2-3 ori mai mare, in cele trei luni de vacanta.

"Este vorba de munca necalificata, in zonele turistice ale SUA, studentii putand lucra ca ospatari, lucratori in parcuri de distractie, fast-food-uri, restaurante, pe aceleasi pozitii pe care lucreaza orice student american de varsta lor", apreciaza Catalina Ursu, coordonator al departamentului de programe din cadrul agentiei ZIP International, specializata pe programe de tineret.

Din 2000, agentia a intermediat contracte de munca pe perioada verii pentru 1.200 de studenti. Anul acesta, ZIP estimeaza o crestere de 30% a programelor destinate studentilor.

Potrivit reprezentantei ZIP, salariul minim pe care il poate primi un participant la program este de 6 dolari pe ora (4,8 euro), la o norma de lucru de 35-40 de ore pe saptamana. Zip International a avut 250 de participanti in anul 2004, iar pentru acest an, agentia a facilitat contracte pentru 600 de tineri.

"Peste 95% dintre studentii care apeleaza la serviciile noastre opteaza pentru programe derulate pe teritoriul american", spune Theodor Ladar, coordonator de programe la agentia Student Travel. "Motivele sunt multe, mergand de la magia departarii, a unui teritoriu al dreptatii si pana la entuziasmul generat de castigarea existentei intr-un mediu economic functional", a adaugat Ladar.

Agentia Student Travel, infiintata in 1999, la Cluj, de catre doi fosti participanti la programul Work&Travel, a inregistrat in 2004 o cifra de afaceri de 310.000 dolari (250.000 de euro), cu 61% mai mare decat cea din 2003.

Potrivit estimarilor realizate de Student Travel, anul trecut in Romania s-au inregistrat circa 3.500 de participanti la programe de acest tip, iar anul acesta numarul lor a trecut de 5.000.



Reguli mai stricte

Pentru studenti, programul reprezinta una dintre putinele ocazii de a obtine mai usor viza pentru SUA, apreciaza Monica Mihai, de la agentia Ameritrex, care estimeaza o crestere a cererii pe programe de tip Work&Travel de 50%.

Potrivit reprezentantei Ameritrex, o mare parte a participantilor sunt impinsi de curiozitatea de a vedea Statele Unite, altii se folosesc de aceasta oportunitate pentru a nu se mai intoarce in tara.

"Evident ca noi nu incurajam acest lucru si tocmai de aceea si ambasada a mai intarit regulile", explica Mihai.

Anul trecut, agentia, cu sediul central in Targu Mures, a inregistrat o cifra de afaceri de 100.000 de euro, iar pentru acest an estimeaza o dublare, pe toate tipurile de programe.

Agentiile spun ca o mare parte a studentilor revin anual pentru a se inscrie in program. Singurii care nu sunt admisi sunt studentii din ultimul an de studiu, acestia prezentand mai putine garantii pentru agentiile specializate.

"Am ales programul deoarece vazusem deja Europa aproape in intregime si am considerat ca aceasta este o oportunitate de care trebuie sa profit", povesteste Alina Mihaela Nita, studenta in anul doi la Facultatea de Management-Marketing din cadrul Universitatii Romano-Americane, fosta participanta la programul Work&Travel.

Ea povesteste ca cele mai mari diferente intre Statele Unite si Romania tin de interesul tinerilor pentru munca, de respect si de seriozitate. "Daca aici isi permiti sa pleci sa bei un suc in timpul programului de lucru, in America nu poti face asta", spune participanta, care a beneficiat de un job in complexul Yellowstone Park, cel mai mare parc turistic din lume. "Mi-am facut foarte multi prieteni. Cand nu eram la munca, ieseam cu ei. Am urcat chiar si pe munte", povesteste Alina. Din banii castigati si-a cumparat un PC, un telefon mobil si un aparat de fotografiat.

Programul este foarte popular in randul companiilor americane care au nevoie de ajutor suplimentar in timpul sezonului estival, foarte aglomerat, de altfel. In consecinta, o mare parte a joburilor din cadrul Work&Travel sunt in parcuri de distractii si in statiuni, spun reprezentanti ai Ambasadei SUA la Bucuresti. Romanii sunt vazuti ca fiind muncitori si multi dintre studenti au posibilitatea de a lucra in aceleasi locuri si in sezoanele urmatoare. Oficialii ambasadei spun ca nu au primit plangeri din partea angajatorilor cu privire la un eventual comportament negativ manifestat de studentii romani, desi exista intotdeauna persoane care depasesc termenul legal de sedere pe teritoriul SUA.

Potrivit statisticilor Ambasadei americane, aproximativ 3.500 de romani au participat la program in 2004 si circa 5.000 s-au inscris anul acesta. Cresterea nu este insa semnificativa pe termen lung, deoarece numarul participantilor din 2005 este identic cu cel de acum doi ani, spun oficialii ambasadei.

Explicatia pentru scaderea de anul trecut consta in disparitia de pe piata a celei mai importante agentii care se ocupa de program, a conchis reprezentantul ambasadei.



Conditii de participare:

@ Student la zi, (exclusiv primul si ultimul an), la o universitate de stat sau particulara acreditata

@ Medie scolara de minimum 7,50

@ Varsta sub 27 de ani in mai 2005

@ Cetatean roman

@ Vorbitor al limbii engleze



Care sunt costurile unui program de tip Work&Travel?

- Costul programului variaza in 600 de dolari (485 de euro) - varianta in care studentul isi gaseste singur un loc de munca, prin intermediul internetului sau din alte surse - si de 800 de dolari (650 de euro)- atunci cand agentia este cea care se ocupa de gasirea jobului. Aceste tarife includ obtinerea permisului de munca si asigurarea medicala pe perioada desfasurarii programului;

- taxele consulare: taxa SEVIS (Student Exchange Visitor Information System), in valoare de 35 de dolari (28,4 euro) si taxa pentru interviu, care este de 100 de dolari (81,3 euro);

- biletul de avion dus-intors, care costa in jur de 600 de euro.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania