Afaceri de la zero

Preturile medii au fost cheia succesului

26.05.2009, 15:23
Maria Cristea este fondatoarea cantinei-restaurant Art Café, care functioneaza din anul 2006 intr-o cladire situata in centrul Bucurestiului, in locul unei foste cafenele. Inca de la 20 de ani a inceput sa lucreze ca bufetier si ospatar, dupa care s-a hotarat sa-si deschida o afacere proprie. "Am preluat firma Art Café inca din luna august a anului 2006 si am cumparat cladirea in care activeaza acum cantina la un pret de 48.000 de euro. Acum, platesc o chirie lunara de aproximativ 28.000 de euro Primariei sectorului 3, pentru un teren de 300 de mp pe care doresc sa-l cumpar si sa construiesc un hotel sau un camin de batrani", spune Maria Cristea, proprietarul Art Café.
Investitiile initiale au fost finantate de o societate la care a lucrat antreprenoarea. "N-am avut niciun ban la inceput. In prima luna am lucrat cu banii societatii, dupa care vindeam si dadeam banii inapoi societatii, iar mie imi ramanea adaosul", a precizat ea.
Acum, antreprenoarea face aprovizionarile din hipermarketuri, de la care primeste un discount de 8%. "Accidental lucrez cu o firma mica. Daca ma duc intr-un en-gross si vad ceva ce-mi place, atunci cumpar. 80% din plati le fac numai prin banca." Pretul unui meniu oferit de cantina-restaurant este accesibil, conform antreprenoarei: o ciorba costa intre 4 si 5 lei, felul doi varizaza intre 8 si 9 lei, iar desertul costa 3 lei. Maria Cristea sustine ca produsele oferite de firma sa se adreseaza unei plaje mari de clienti, printre care se afla si reprezentanti de la ambasada Frantei. Mai mult, ea a afirmat ca firma sa ofera mese festive pentru evenimentele organziate de Ministerul de Finante.
"Am clienti care-mi spun ca daca am fi in Soseaua Oltenitei sau in Baneasa, tot la noi ar veni sa manance. Frecvent vin la noi angajatii institutiilor pe care le avem in jurul cantinei: banci sau diverse firme", afirma Cristea.
Antreprenoarea sustine ca in 2007 a avut o cifra de afaceri de aproximativ 600.000 de euro, din care circa 400.000 de euro provin numai din activitatea cantinei- restaurant Art Café.
 
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania