Afaceri de la zero

Profesorul Boskov si discipolulul Katanec au incheiat remiza o partida de infarct

15.06.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Nebuna, nebuna, nebuna, aceasta partida Slovenia - Iugoslavia! De necrezut cat de usor au ajuns sa conduca cu 3-0 slovenii antrenorului Katanec! Incredibil cum au putut reface diferenta plavii lui Boskov, in numai noua minute, in zece jucatori, acest handicap, incheind la egalitate un meci de infarct, urmarit pe viu de 17.000 de spectatori.

A fost seara lui Zahovici? Sau cea a lui Milosevici - nici o legatura cu presedintele Slobodan Milosevici care, inainte de partida, a facut, telefonic, un apel la simtamintele patriotice ale sarbilor, de parca acestea ar fi fost de ajuns pentru obtinerea celor trei puncte -? Logic, judecand dupa realizari, adevarul se afla undeva la mijloc, atat slovenul cat si sarbul bifand cate doua goluri in contul personal.

Numai ca Zahovici si-a mai trecut in cont si o pasa de gol, in jurul sau gravitand majoritatea actiunilor alb-verzilor. Unicul adevarat campion, Zahovici descinde din clasa lui Oblak si Popivoda, considerati drept eroi nationali ai Sloveniei. Proape doua treimi din joc, acesta s-a aflat sub controlul sau. El a fost rampa de lansare a sagetilor Karici, Udovici si Rudonja, omul cheie al combinatiilor cu Pavlin si Ceh si golgeterul neiertator, chiar daca in echipa adversa evoluau fostii sai "frati" de arme - terminatia ici e comuna unui numar de 18 jucatori sarbi si 12 sloveni.

Numai ca talentul si determinarea lui Zahovici nu au fost de ajuns. Poate ca a gresit si antrenorul Srecko Katanec atunci cand, inaintea jocului a afirmat ca " daca vom pierde nu va fi nici o tragedie. Noi am venit la Euro sa invatam si asta vom face". Prea multa modestie strica. Mai ales la un asemenea nivel in care sunt prezenti numai rechini. Tupeul lui Zahovici nu a fost completat si de cel al antrenorului. Cu un antrenor experimentat, Slovenia ar fi terminat invingatoare. E greu de imaginat cum, de la 3-0 (Zahovici '23, '56, si Pavlin '52) sa se ajunga, atunci cand sarbii erau in zece,Mihajlovici, care a cersit "rosu" din primele minute ale jocului - "Am gresit, eram nervos si arbitrul a facut bine ca m-a eliminat. La 3-0 mi-am iesit din minti si i-am zis antrenorului boskov cate-n luna si stele", recunoaste jucatorul emblema al plavilor -, s-a ajuns la 3-3 (Milosevici '67, '73 si Drulovici '70). Naivitatea se plateste insa scump, iar acest rezultat s-ar putea sa conteze pentru sloveni atunci cand se va trage linia finala. "Am promis o partida spectacol si ne-am tinut de cuvant. Am dorit sa-i arat maestrului Boskov ca atata vreme cat i-am fost discipol la Sampdoria nu am pierdut vremea degeaba. Sper ca publicul a plecat multumit de la stadion", a incheiat antrenorul sloven discutia cu ziaristii. La randul sau, Vujadin Boskov a tinut sa sublinieze faptul ca "Srecko a stiut sa pregateasca impecabil partitura echipei sale si sa ne surprinda cu schemele de atac. Merita felicitari. Noi in schimb nu ne-am gasit cadenta. Mihajlovici a fost si el nervos. Deh, cu Lazio nu prea e obisnuit sa incaseze trei goluri. Oricum, baietii mei vor castiga titlul. Dar asta sa n-o scrieti, va rog!".


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania