Afaceri de la zero

Rusii au anuntat care sunt domeniile unde investitorii straini nu prea sunt bineveniti

09.03.2006, 00:00
Oficialii de la Moscova au anuntat planul de a aplica un control mai strict investitiilor straine facute la nivel national. Acest plan vizeaza 39 de sectoare economice "strategice, printre care apararea nationala, energie nucleara si industria aerospatiala". Miscarea a venit in urma plangerilor oficiale inaintate de o serie de investitori privind ceea ce ei denumesc a fi decizii arbitrare si uneori contradictorii din partea statului rus.

Ministrul economiei din Rusia, German Gref, a declarat recent in fata guvernului de la Moscova ca urmeaza ca mult asteptatul pachet legislativ menit sa rezolve aceste probleme sa fie definitivat luna acesta. Noile legi vor delimita cu exactitate sectoarele economice in care companiile vor avea nevoie de permisiunea oficiala a statului pentru a achizitiona sau a controla, partial sau total, alte companii. Acest proiect de lege va determina investitorii straini sa ceara permisiunea din partea presedintelui Rusiei si a parlamentului pentru a achizitiona un pachet minoritar de control de peste 25% sau pentru achizitionarea unui pachet mai mare de 50% dintr-o companie clasata in sectoarele strategice.

Pe langa productia de armament, energia nucleara si aeronautica, este de asteptat ca lista sa includa monopolurile naturale, tehnologia de zbor si cea spatiala, precum si segmente speciale cum ar fi fabricarea echipamentelor de criptare a informatiilor si industria de control a factorilor patogeni.

Oficialii de la Moscova lucreaza la acest proiect de lege inca din primavara anului trecut, in colaborare cu reprezentanti ai mediului de afaceri strain. Initiativa a apartinut presedintelui rus Vladimir Putin, care, in cadrul mesajului sau anual catre popor, a promis o transparenta mai mare a mediului de afaceri.

Blocarea controlului strain asupra unor companii aflate in sectoarele profitabile ale economiei rusesti ar putea atrage asupra Moscovei o serie intreaga de critici legate de protectionismul similar ultimelor evenimente economice din Uniunea Europeana, cand o serie de state au intervenit in fata unor achizitii in domeniul energetic.

Conform ministrului rus al economiei, proiectul de lege este asemanator celor din tari ca SUA, Spania, Franta si Finlanda.

Investitiile in resurse naturale vor fi restrictionate numai in cazul platformelor si campurilor petrolifere sau in cazul resurselor minerale, considerate de guvernul rus ca achizitii strategice. victor.rotariu@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania