Afaceri de la zero

Rusii si asiaticii fac piata operelor de arta

16.03.2006, 00:00
Anul 2005 a reprezentat o revenire in forta pentru casa britanica de licitatie Sotheby''s. Vanzarile inregistrate anul trecut au fost cele mai mari din ultimul deceniu. Piata obiectelor de arta a explodat datorita contributiei semnificative a cumparatorilor din Asia si Rusia.

Anul trecut, casa de licitatii britanica a vandut opere de arta in valoare de peste 2,75 miliarde de dolari (2,31 mld. euro), vanzari care au adus venituri din comisioane de 513,5 mil. dolari si profituri de 63 mil. dolari, in crestere cu 85%.

"Vanzarile la nivel global au fost exceptionale", au declarat oficialii casei de licitatii britanice. Sotheby''s si Christie''s, cele mai mari case de licitatie din Marea Britanie, au vandut impreuna obiecte de arta in valoare de peste 451 milioane de dolari in cadrul licitatiei care a avut loc luna trecuta la Londra.

Dezvoltarea rapida a pietei obiectelor de arta, mai ales in segmentul artei contemporane, a ridicat anumite semne de intrebare in randul specialistilor in domeniu. Astfel, analistii sunt sceptici in ceea ce priveste gradul de sustinere pe care il poate avea o asemenea dezvoltare, in conditiile in care precedenta explozie a pietei obiectelor de arta a avut un final abrupt.

"Ceea ce difera fata de ultima crestere exploziva a pietei lucrarilor de arta este faptul ca acum interesul se manifesta in toate sectoarele. Preturile cele mai mari sunt acum pentru lucrarile marilor artisti, fotografie si obiectele de arta decorativa", spune Robine Woodhead, directorul executiv al diviziei pe Europa si Asia al casei de licitatie Sotheby''s.

De asemenea, Woodhead a adaugat ca interesul a sporit in zona lucrarilor de arta contemporana si orientala, in special din Asia si Rusia. Interesul pentru arta impresionista si moderna a ramas insa constant.

Datorita volumului mare de cereri, Sotheby''s va organiza luna aceasta prima licitatie cu lucrari de arta contemporana asiatica. Vanzarile obiectelor de arta de origine rusa au inregistrat cresteri inzecite in ultimii cinci ani.

"Odata cu dezvoltarea economiilor chineze, asiatice si rusesti, a crescut si interesul pentru achizitionarea capodoperelor provenite din aceste tari, de cele mai multe ori, in scopul repatrierii lor", a spus directorul casei de licitatie britanice.

Familiile bogate din China si Rusia au inceput in ultimul timp sa achizitioneze lucrari de arta din Occident, astfel incat asiaticii au avut o contributie de 11 procente la castigurile obtinute in urma ultimei licitatii majore a casei Sotheby''s. "Rusii se axeaza pe achizitionarea lucrarilor impresioniste, de arta contemporana si a bijuteriilor", a mai declarat Woodhead.

Principalul competitor al casei Sotheby''s, Christie''s, care este in proprietatea milionarului Francois Pinault, a anuntat ca in 2005 valoarea vanzarilor a depasit 3 miliarde de dolari, insa nu a dat detalii despre profituri.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania