Afaceri de la zero

Strategiile FMI sunt considerate invechite de Banca Centrala Europeana

30.03.2006, 00:00
Oficialii Bancii Centrale Europene vor sa detina o functie mai importanta in cadrul Fondului Monetar International, altfel viitorul institutiei internationale ar putea fi sumbru.

Fondul Monetar International (FMI) risca sa devina mai mult un "secretariat" pentru strategii internationale care se ocupa de politica monetara, in cazul in care nu acorda Bancii Centrale Europene (BCE) o reprezentare mai puternica, a avertizat un membru al concucerii BCE, citat de Financial Times.

Comentariile lui Lorenzo Bini Smaghi sunt facute cu scopul clar de a intari autoritatea Bancii Centrale Europene, for infiintat in urma cu sapte ani, dar vor intensifica si comentariile referitoare la viitorul Fondului Monetar International.

Luna trecuta, Mervyn King, guvernator al Bancii Angliei, a avertizat ca FMI-ul, institutie creata la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, "ar putea sa cada in obscuritate". Rodrigo Rato, directorul FMI, a sustinut ideea unei reprezentari mai mari a guvernelor asiatice la conducerea forului.

Bini Smaghi, responsabil pentru relatiile internationale ale BCE, s-a descris ca fiind "printre primii sustinatori" ai cresterii independentei FMI-ului, legate de activitatile "de control" intr-o era in care practicile invechite folosite pentru acordarea imprumurilor sunt umbrite de fluxurile de capital privat.

"Cresterea activitatilor de supraveghere", spune el, ar trebui sa acopere toate tarile lumii, inclusiv SUA. "Rata de schimb este desigur o problema importanta, insa trebuie sa aruncam o privire si la politicile fiscale si reformele structurale", a mai adaugat el.

Cu toate acestea, Smaghi a aratat faptul ca in momentul de fata presedintele BCE are numai rolul de observator asupra celor 24 de Comitete Monetare Financiare Internationale ale FMI, prezidate de Gordon Brown, ministrul de finante englez. Presedintele "grupului european" de ministri ai finantelor are rolul de interventie doar daca cineva renunta la locul ocupat in cadrul acestei organizatii.

"Daca FMI vrea sa devina o institutie credibila pentru supravegherea si controlul politicilor globale, ar trebui sa inceapa prin a acorda o pozitie solida zonei europene", crede Bini Smaghi. Fara reforme, FMI-ul "risca sa devina un secretariat, redactand documente pentru discutiile politice din alte adunari", a adaugat el. Lumea are nevoie de un forum "in care principalii oameni care participa la aceste discutii, pe langa exprimarea unor idei esentiale, sa-si dea angajamentul in ceea ce priveste cele discutate", este de parere Smaghi. Grupul celor sapte natiuni industriale nu a fost "reprezentat indeajuns".

Smaghi nu crede ca Uniunea Europeana va accepta ca FMI-ul sa fie condus de un singur reprezentant asa cum SUA ar prefera. Insa, cu riscul de a-l pune in disputa cu guvernele si bancile centrale, sustine ca un asemenea pas este vazut in general ca un scop pe termen lung. El crede ca, in cele din urma, statele europene vor realiza pericolul pe care il implica protectionismul politic, ca de exemplu incercarea Frantei de blocare a ofertei pentru compania de electricitate Suez venite din partea Enel. "Progresul in Europa este cel mai adesea atins prin crize si trebuie sa privim acest lucru pe termen lung. Presiunile protectioniste actuale sunt sortite esecului asa cum rezulta din istoria economica. Protectionismul este produsul, iar piata de munca este unul din motivele pentru care Europa nu se ridica la nivelul altor tari sau regiuni", considera el. Bini Smaghi a indicat faptul ca a obtinut suport din partea Parisului in incercarea de a reforma piata muncii din Franta.

"Experienta ne arata ca o diversificare a contractelor de munca face angajarea in firme mult mai usoara."

Daca pietele muncii nu sunt suficient de flexibile, o reducere a costurilor cu salariatii nu va determina o crestere a veniturilor, considera Smaghi.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania