Afaceri de la zero

SUA cer Chinei sa nu mai sustina yuanul

31.03.2006, 00:00
SUA au amenintat ca isi vor inchide granitele in fata produselor chinezesti.

Guvernul SUA isi concentreaza eforturile pentru a presa Beijingul sa faca concesii in privinta perspectivei sale comerciale. SUA au facut din ce in ce mai multe demersuri de acest gen inaintea vizitei presedintelui chinez Hu Jintao in SUA, scrie Financial Times.

China ar trebui sa nu mai intervina asupra monedei nationale, sunt de parere oficialii americani. Yuanul este prea puternic fata de dolar, considera analistii, ceea ce face ca exporturile chinezesti sa fie mai rentabile. Acum, un dolar face 8 yuani. Carlos Gutierrez, secretarul pe probleme comerciale al SUA, a avertizat Beijingul ca risca foarte mult din cauza ca nu are o piata deschisa si ca acest lucru ar putea avea consecinte ,,devastatoare" asupra economiei chineze. "Este foarte important ca si omologii nostri din China sa auda vocile din SUA care pledeaza pentru politici protectioniste, iar aceste voci sunt adevarate", a declarat el.

Timothy Adams, subsecretarul Ministerului Comertului din SUA, a declarat in Senat ca "China a fost mult prea precauta" in privinta monedei nationale. "Guvernul chinez ar trebui sa lase ca fortele de pe piata sa joace rolul predominant in determinarea valorii valutei", a adaugat Adams.

Washingtonul cere sa se ia masuri impotriva Beijingului pe mai multe planuri. Pe primul loc raman insa presiunile prin care China sa lase moneda nationala sa se aprecieze. Deocamdata, Senatul SUA nu a prevazut tarife pentru importurile Chinei, dar continua sa inainteze legi prin care sa intervina asupra Chinei daca moneda nationala nu este lasata sa se aprecieze. Adams va sprijini legislatia introdusa de republicanul Charles Grassley si democratul Max Bacus prin care tarile care vor interveni asupra monedei natioanale vor fi sanctionate. "Sunt cateva prevederi in Congres prin care piata americana se va inchide in fata produselor chineze daca nu se rezolva aceste neintelegeri. Nu incurajam aceste abordari izolationiste. Daca nu ii oprim, economia americana va avea de suferit", a declarat Adams.

Strategia SUA este de a aduce la cunostinta Chinei repercursiunile pe care va trebui sa le suporte daca continua in acest fel. In ciuda avertismentelor date de Gutierrez, tonul sau a fost destul de cald.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania