Aleph Story

ALEPH STORY: BEST OF THE WEEK. 1 din 4 angajaţi din România lucrează la stat, iar statul a continuat să facă noi angajări în plină criză generată de pandemie

16.01.2021, 18:00 557

ALEPH STORY 14.01.2021

Cristian Hostiuc: Toată lumea aşteaptă salvarea de la vaccin. Din păcate la noi această vaccinare merge destul de greu şi fiecare zi de întârziere în vaccinare ne costă bani, ne costă creştere economică, ne costă să spunem aşa posibilitatea mai ridicată de intrare în insolvenţă a unor companii. Care este stadiul acestei vaccinari şi care sunt implicaţiile în economie?

Felix Drăghici: În momentul acesta observăm că lumea este foarte liniştită, aşa cum era şi anul trecut pe vremea aceasta, aşa cum era şi în septembrie 2008, când nu ni se putea întâmpla nouă, evident, o criză care loveşte pe alţii. De ce cele mai multe voci, nu doar inteligente dar şi pricepute, vorbesc despre o posibilă recesiune, inclusiv în 2021, nu ar fi o dramă după ce am trăit în 2020. Am văzut că se poate mai rău, însă e clar că aşa cum spunea aseară la Ştiu doctorul Berkovitz, medicul personal al premierului Netanyahu, pur şi simplu lucrurile depind de viteză. Deci noi în momentul acesta suntem în căutare. Ca de obicei, nu stăm nici mai rău, nici mai bine decât alţii similari, însă, între timp ceilalţi iuţesc ritmul. Am văzut că Franţa era la egalitate pe 11 ianuarie, iar în trei zile Franţa este aproape triplă faţă de România la numărul de vaccinuri realizate. Observăm că Ungaria anunţă că va aduce suficiente vaccinuri din China, în plus faţă de cele acordate din Uniunea Europeană, nemulţumiţi de cota pe care au luat-o şi mai ales de ritm. În acelaşi timp, Germania şi Anglia sunt în lockdown. La fel se întâmplă cu Portugalia. Am văzut ieri că au fost 40.000 de cazuri de infectări în Spania. Deja vorbim despre cifre care să ne sperie. Deocamdată noi suntem într-o situaţie în care plutim. Pare că totul va fi bine. Premierul Cîţu cere aplauze pe Facebook de fiecare dată când publică o veste, că am mai trimis nişte bani să mai cumpărăm nişte vaccinuri, că am plafonat salariul bugetarilor. Acum o să plafonăm şi sporurile. Este o intervenţie de ultim moment. Practic lumea joacă la aşteptare, aşa că recesiunea despre care vorbeam mai devreme, deloc luată în calcul de nimeni dintre oficialii români, nu este deloc o variantă de ocolit în 2021.

 

ALEPH STORY 13.01.2021

Adelina Mihai: Angajaţii de la stat câştigă mai bine decât cei din privat şi suntem pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte această diferenţă. O arată o analiză făcută de Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank şi fostul preşedinte al Consiliului Fiscal. Ce arată datele? Cum am ajuns la astfel de statistici?

Irina Ursu: Cifra care ne-a alarmat pe toţi este faptul că salariile din domeniul public sunt cu 70% mai mari decât cele din domeniul privat. Este cea mai mare diferenţă, cum spuneai şi tu, din Uniunea Europeană dar trebuie să ne gândim ce înseamnă asta, ce încărcătură este pe umerii privaţilor pentru că ştim că alocăm din PIB, cel puţin anul trecut am alocat undeva la 12% din PIB pentru plata cu forţa de muncă în domeniul public, în timp ce media europeană este de doar 10%. Nu ar fi o diferenţă foarte mare, dar dacă ne uităm la felul în care statul român colectează taxe la buget, ştim că la noi procentul este de doar 27% faţă de media europeană de 40%. Deci colectăm puţin, plătim foarte bine angajaţii din domeniul administraţiei publice, ceea ce este o problemă, un dezechilibru foarte mare.

Adelina Mihai: Chiar astăzi au venit statisticile pe salariile din luna noiembrie şi am luat să le dezbatem puţin. În total, salariul mediu pe economie a ajuns undeva la 3.400 de lei iar în administraţia publică, unde sunt funcţionari publici, salariu mediu este de 5.050 de lei. Deci este mult mai mare şi sunt 200.000 de funcţionari care câştigă mai bine decât media pe economie, cu mult mai bine. Dacă ne uităm la celelalte sectoare din domeniul public, avem învăţământ cu salariu mediu de aproape 3.700 de lei şi sănătate şi asistenţă socială 4.100 de lei. Noi am avut noroc în ultimii ani că a crescut, au crescut guvernele salariile din învăţământ şi din sistemul sanitar pentru că altfel decalajele erau mult mai mari şi nedrepte.

Irina Ursu: Noi nu avem o problemă cu ideea de a trăi bine, a mări salariile angajaţilor. Însă, ele trebuie să vină la pachet cu nişte criterii de performanţă. Cred că de fapt asta este marea problemă, faptul că aceste salarii în domeniul public sunt stabilite prin lege dar nu există nişte criterii, nu trebuie să demonstrezi că poţi să faci lucruri, nu trebuie să demonstrezi că eşti foarte creativ spre a îmbunătăţi munca pe care o faci zi de zi, lucru care se întâmplă în domeniul privat. Vedem inclusiv acum, când se vorbeşte despre îngheţarea salariilor. Nu, îngheţarea salariilor nu cred că este neapărat o strategie pentru că nu vei face decât să îi descurajezi pe cei care ar fi vrut să facă nişte schimbări în domeniile în care activează, ci ar trebui să îi încurajezi pe cei care sunt buni, cei care vin cu idei, cei care inovează pentru că toţi vorbim despre această restructurare şi reinventare a felului în care funcţionează instituţiile publice. Ori nu ai cum să faci performanţă cu oameni care sunt trataţi la fel. Dacă oricum luăm salarii la fel, de ce să îmi pun eu capul la contribuţie şi să îmi dau singur bătăi de cap? Deci avem o problemă legată şi de felul în care performează angajaţii din system.

 

ALEPH STORY 12.01.2021

Cristian Hostiuc: De ce să investeşti la bursă? Cât poţi să câştigi sau cât poţi să pierzi? După căderea din martie anul trecut când a venit pandemia peste noi, toate bursele din întreagă lume au recuperat extraordinar, au adus nişte creşteri fabuloase în România. De atunci Bursa la Bucureşti a crescut cu aproape 60%. În acest an, bursa pe indicele BET, care este principalul indice bursier, are un plus de 4% aproape. Într-o săptămână, dacă facem un echivalent anual înseamnă mai mult.

Costi Mocanu: Înseamnă trei ani de banca. În iulie anul trecut povesteam despre Nio, pe care îl descoperisem citind despre viitorul maşinilor electrice. La momentul acela era 7 dolari, iar acum este 58 de dolari. Dar milioanele astea şi toate procentele se aplică în funcţie de banii şi dimensiunea investiţiilor pe care le faci.

Cristian Hostiuc: De ce să investeşti la bursă? Cineva care nu a investit, nu a auzit, de ce să investească?

Costi Mocanu: Pentru că banii trebuie să lucreze. Şi oamenii, sigur, nu trebuie să calce cu toţii pe drumul acesta riscant, e adevărat, al investiţiei directe într-o anumită acţiune. În ceea ce priveşte Tesla. Sunt deja în America „teslanarii”, nu mai sunt milionarii. Sunt milionari făcuţi de Tesla. Dar americanul are altă conştiinţă investiţională. Acolo toată lumea are spirit de antreprenor. Dacă are 100 de dolari, merge şi o investeşte. O bagă în viitorul lui. Pune banii la lucru. Asta trebuie să îi domine şi să îi anime şi pe români. Şi repet, nu trebuie să citeşti tot timpul, să te informezi, să vezi ce este la modă sau nu. Fonduri de investiţii administrate de bănci. Băncile prezente în România te pot ajuta, pot ajuta banii tăi pe care îi poţi economisi în fiecare lună. Cine poate să economisească, evident. Să producă mai mult decât această referinţă pe care am făcut-o şi noi şi anume dobânda pe care o dă banca. Eu am constatat că există un apetit investiţional al românilor, dar este în mod evident o lipsă cruntă de informaţie şi de dimensiune, de deschidere. Unde vedem asta? Visul românului - îmi cumpăr un apartament şi îl închiriez. Asta e o investiţie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO