Aleph Story

ALEPH STORY: Top 10 cele mai căutate joburi. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, Aleph News

11.06.2021, 18:30 684

O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, Aleph News.

 

Dana Ciriperu: Vorbim despre locuri de muncă şi despre faptul că românii continuă să plece în străinătate, să fie interesaţi de un loc de muncă în străinătate. E un studiu realizat de eJobs, ce ne arată el?

Dan Pavel: Şi un infografic deştept în Ziarul Financiar, care ne arată clar tendinţa, unde suntem, ce se caută şi ce se găseşte mai greu acum. Se caută munca în străinătate, în continuare, cele mai mari salarii, şi printre cele mai mari concurenţe pe post sunt pentru locurile de muncă din străinătate. Avem un top 10 locuri de muncă după interesul candidaţilor şi vorbim ca la medicină aşa, pe vremuri, cât sunt pe loc. Pentru pază şi protecţie, din zona asta 12,5 număr de aplicanţi pe post, munca în străinătate 12,3, apoi call center, şoferi şi aşa mai departe, bone, menajere, mi-a atras atenţia.

 

Dana Ciriperu: Da. Şi eu m-am uitat la sectorul de bone şi mesajere că e cam ăn toate topurile, şi în cel al interesului, şi în cel al numărului de locuri de muncă disponibile din zona asta. Dar revenind la munca în străinătate, ai spus de comparaţia cu facultatea de medicină, sunt practic 12,5 candidaţi pe fiecareloc de muncă din străinătate. Studiul nu ne spune în ce locuri de muncă merg românii în străinătate.

Dan Pavel: Ne cam dăm seama după salariile oferite. Tot în infograficul ăsta din Ziarul Financiar, munca din străinătate ca salariu mediu este pe primul loc, 1.868 de euro o medie a salariilor pe joburile oferite. Apoi şoferi, curierat 1.111 euro, personal medical 894 euro, ingineri 855 euro, agenţi vânzări 746 euro, personal administrativ 594 euro. Aşadar munca în străinătate, normal, 1.868 de euro cei mai mulţi bani sunt aici, dar ne cam dăm seama în ce zonă sunt joburile astea. E un salariu mare pentru România, dar pentru vestul Europei mă gândesc că e un salariu pentru construcţii, şoferi, cam în zona aia.

 

Dana Ciriperu: Păi cam astea sunt sectoarele. Probabil că absolvenţii de medicină nu se angajează în străinătate pe 1.800 de euro şi mă gândesc că nici IT-ştii, care şi în România ajung să câştige până la 1.800 de euro nu mai pleacă în străinătate.

Dan Pavel: Ne întrebam dacă e ăsta un trend? S-a modificat ceva, s-a schimbat ceva în pandemie? Nu cred că s-a schimbat şi asta ne spune ceva despre felul în care a evoluat sau nu a evoluat România în ultimii ani.

 

Dana Ciriperu: Mă gândeam la cozile din diaspora la alegerile pentru orice tip de alegeri la care diaspora putea să voteze, în special la alegerile pentru preşedinte, pentru că oamenii ăia stăteau la coadă să voteze pentru preşedintele României exasperaţi probabil de ceea ce se întâmpla în ţară şi în speranţa că se vor întoarce şi poate nu vor mai pleca alţii.

Dan Pavel: Cred că a fost fenomenul ăsta. Oamenii au venit anul trecut când a început pandemia. Italia a fost prima ţară din care românii au fugit cât au putut pentru că situaţia era tragică acolo. Au venit, au stat puţin aici, la cutie, că nu aveau cum să se mişte şi în momentul în care lumea s-a deschis oamenii s-au dus din nou la locurile de muncă din vestul Europei. Nu mi se pare neapărat ceva de mirat, de condamnat, e pur şi simplu de consemnat. e un fenomen care se întâmplă, iată că n-a fost schimbat de schimbările politice din România, cu toate că avem alt tip de politicieni, avem alte partide, coaliţie, lucrurile dacă se vor schimba se vor schimba în timp, se vor schimba greu, şi în cotninuare mirajul vestului şi un salariu de aproape 2.000 de euro în medie mi se pare firească. Pur şi simplu despre perioada pe care o trăim acum, e un fenomen. Şi italienii l-au trăit acum 100 de ani, au plecat în America, în Argentina, acum sunt mai mulţi italieni în America şi Argentina decât sunt în Italia. Sunt 65 de milioane în străinătate şi vreo 60 de milioane în Italia. Asta se întâmplă şi la noi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO