Analiză

Analiză ZF. Resursele proprii de gaze ocrotesc România de o criză a alimentării, dar ce faci când economia depinde de cele mai afectate state? Efectele secundare pot fi de proporţii

Analiză ZF. Resursele proprii de gaze ocrotesc România...

Autor: Roxana Petrescu

25.10.2022, 19:00 429

♦ România este unul dintre statele europene cu cea mai comodă situaţie în ceea ce priveşte resursele interne de gaze naturale, circa 80% din consumul intern putând fi alimentat cu gazul produs aici ♦ Dar cu o economie dependentă de exporturi către statele europene, multe dintre ele puternic afectate de criza energetică, poziţia României în faţa crizei gazului nu mai este la fel de solidă ♦ Care sunt vulnerabilităţile majore?

„Cu iarna care stă să în­ceapă, criza energe­ti­că începe să muşte din economiile euro­pene. Consumatorii de­vin din ce în ce mai preocupaţi să-şi ţină casele calde. Son­dajele arată că afacerile sunt tot mai afectate de creş­terea costurilor cu energia şi de cererea tot mai sla­b­ă. Presupusul sa­bo­taj al con­ducte­lor de gaze din Marea Bal­tică, o acţiune a Ru­siei, proba­bil, a ară­tat cât de vulne­rabile sunt totuşi resursele de e­ner­gie ale Euro­pei. Iar toate aces­tea înseam­nă pro­ble­me pentru e­conomie“, scriu juna­liş­tii de la The Eco­nomist într-o analiză publi­cată recent. Pu­blicaţia mai men­ţio­nează că pe 11 octom­brie, FMI (Fondul Monetar Internaţio­nal) şi-a redus estimarea de creştere economică pentru zona euro de la 2,5% la numai 0,5%.

Ţări ca Germania, puternic dependente de gazul rusesc, sau cele care nu au ieşire la mare, dependente la rândul lor de impor­turi energetice, vor fi direct lovite de criza gazului. „Ţările care se bazează pe impor­turi de energie electrică de asemenea ar putea fi afectate de întreruperi în alimenta­rea cu energie la nivel european“, mai a­nun­ţă jurnaliştii de la The Economist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO