Analiză

Aurul a crescut cu 28% în ultimul an, dar un lingou cumpărat de la Piraeus nu a adus decât 4% profit

Aurul a crescut cu 28% în ultimul an, dar un lingou cumpărat de la Piraeus nu a adus decât 4% profit

Alina Piciorea, şefa departamentului de vânzări corporate şi retail în Trezoreria Piraeus Bank, spune că majoritatea clienţilor cumpără mai puţin de 50 de grame auro, investiţia fiind de circa 2.200

Autor: Roxana Pricop

20.01.2012, 12:50 8510

Câştigurile aduse de investiţiile în lingourile de aur sunt mult mai mici decât cele afişate de evoluţia cotaţiei metalului galben în principal din cauza diferenţelor mari de preţ afişate de bănci la cumpărare şi vânzare.

În 2011, aurul a fost principalul refugiu din calea turbulenţelor financiare, în special în vara anului trecut, când temerile privind un posibil default al Greciei, retrogradarea rating ului SUA, dar şi riscul ca economiile mari ale zonei euro precum Franţa şi Italia să intre în colimatorul pieţelor financiare au aruncat cotaţia aurului la maximul istoric de 1.900 dolari/ uncie (67,1 dolari/gram sau 208 lei/gram, o uncie echivalează cu 28,3 grame).

Maximul de 1.900 dolari/uncia înregistrat la începutul lunii septembrie 2011 a adus investitorilor un profit de 34% de la începutul anului. Din septembrie până la finalul anului trecut, investitorii au avut însă parte de latura mai puţin strălucitoare a aurului, adică de corecţii negative ale preţului. Aurul a închis anul 2011 la un preţ de 1.531 dolari/uncia (54 dolari/gram sau 167 lei/gram), astfel că pentru întreg anul 2011, performanţa înregistrată de cotaţia aurului a fost mai redusă, de 12%. În prezent o uncie de aur se tranzacţionează la un preţ de 1.662 dolari (58,7 dolari/gram sau 182 lei/gram).

Raliul înregistrat de cotaţia aurului în prima parte a anului trecut a trezit interesul şi românilor de rând care au cumpărat 300 de kilograme de aur sub formă de lingouri de la Piraeus Bank, singura bancă locală care livrează aur pentru clientela de masă.

Faţă de anul 2010, banca a înregistrat o dublare a cantităţii de aur vândute câtre retail şi o creştere de 60% a clienţilor, până la un total de 3.200.

Banca a mai vândut în 2011 şi 3.300 de monede, în linie cu cifrele din anul precedent.

De la finele anului 2009, când banca a început să vândă aur către retail, Piraeus a livrat în piaţa de retail aproximativ jumătate de tonă de aur, în valoare de peste 22 milioane euro.

"Peste 5.000 de români au cumpărat aur sub forma fizică de la lansarea acestuia pe piaţa românească, marea majoritate alegând cantităţi de sub 50 de grame, în valoare de maxim 2.200 euro. Clienţii interesanţi să cumpere aur fizic provin din toate segmentele de clientelă, o creştere importantă înregistrând segmentul «private banking» reprezentat de peste 100 de clienţi care au cumpărat cantităţi mai mari de un kilogram. Profilul clientului indică un interes sporit al persoanelor cu o medie de vârstă până în 45 de ani", a spus Alina Piciorea, şefa departamentului de vânzări corporate şi retail în Trezoreria Piraeus Bank.

Grecii vând aur produs de gigantul elveţian Credit Suisse în lingouri care pornesc de la 5 grame şi ajung până la 1 kilogram. Banca afişa ieri un preţ de vânzare de 197 de lei/gram şi la cumpărare de 173 lei/gram. Cotaţia oficială publicată de BNR era ieri de 180,16 lei/gram. Din diferenţele de preţ faţă de cotaţia oficială, banca acoperă costurile de prelucrare percepute de banca elveţiană, Credit Suisse, costul cu certificarea calităţii lingourilor conform LBMA, livrarea şi asigurarea pe parcursul transportului până în România.

"Cele mai mari achiziţii de aur le-am înregistrat în vara anului trecut, când preţul aurului a atins maxime, a fost o adevărată goană după aur. Pentru ca ulterior, preţul să scadă iar lumea să înceapă să vândă din deţineri pentru a-şi marca profiturile. Clienţii pot vinde către bancă doar aurul pe care l-au cumpărat şi pe care îl ţin la noi în custodie.

Cantitatea minimă pentru care se poate realiza depozitarea în tezaurele băncii este de 300 grame. Clienţii care cumpără aur în lingouri mai mici, de 50 de grame de exemplu, nu îl pot vinde tot la noi, ci au posibilitatea să îl vândă pe piaţa secundară, la casele de amanet sau bijuterii.

Având în vedere că nu facem custodie pentru cantităţile mai mici de 300 de grame, iar lingourile de greutăţi mici sunt luate de clienţi acasă, nu putem certifica că aurul depozitat în altă parte este de aceeaşi calitate", a continuat Alina Piciorea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO