Burse - Fonduri mutuale

Achiziţii de aur de 0,5t, dar câştigurile nu sunt ca pe bursă în realitate

Achiziţii de aur de 0,5t, dar câştigurile nu sunt ca pe bursă în realitate

Autor: Roxana Pricop

20.01.2012, 00:05 1977

Mii de români s-au repezit să cumpere aur în ultimii ani, atraşi de creşterea cotaţiilor şi de iluzia unui câştig mare şi sigur, însă comisioanele bancare ajung să le mănânce aproape tot profitul.

Câştigurile aduse de investiţiile în lingourile de aur achiziţionate de la Piraeus Bank sunt mult mai mici decât cele afişate de evoluţia cotaţiei metalului galben în principal din cauza diferenţelor mari de preţ afişate la cumpărare şi vânzare.

În ultimul an cotaţia oficială a aurului a crescut cu 28%, însă un lingou cumpărat în urmă cu an de la Piraeus Bank şi vândut acum la cotaţia oferită de bancă ar fi adus un profit de 4,8%. După plata comisioanelor, profitul poate scădea sub 4% în cazul unei investiţii de circa 100.000 lei.

Piraeus Bank, singura bancă locală care vinde aur pentru clientela de masă, a vândut 300 de kilograme de aur sub formă de lingouri anul trecut, dublu faţă de 2010, unui număr de 3.200 de clienţi care au văzut în metalul galben cel mai bun adăpost faţă de turbulenţele financiare cauzate de criza datoriilor suverane din zona euro. În total achiziţiile raportate de bancă sunt de 500 de kg până în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO