Analiză

Bernanke se instaleaza in fotoliul celui mai puternic bancher din lume

26.10.2005, 18:11 15

Presedintele american George W. Bush l-a nominalizat pe Ben Bernanke, un reputat expert in politica monetara si candidatul favorit al finantelor americane, sa il inlocuiasca pe Alan Greenspan in functia de presedinte al Bancii Centrale Americane (Fed), scrie Financial Times.

Alegerea lui Bernanke, presedinte al consiliului economic de la Casa Alba, pentru a conduce cea mai importanta banca centrala din lume este foarte probabil sa fie bine primita de investitorii straini, precum si in interiorul Fed.

Desi parerile sale legate de tinta de inflatie au fost oarecum diferite de cele ale actualului presedinte al Fed, Bernanke promite o continuitate dupa plecarea lui Green-span de la sfarsitul lunii ianuarie. Greenspan a condus economia Statelor Unite timp de doua decenii, perioada in care s-a inregistrat o crestere robusta si fara inflatie.

Flancat de Bernanke si de Greenspan in Biroul Oval, Bush a declarat luni seara ca "pentru conducerea acestei institutii este nevoie de o persoana cu referinte impecabile si cu caracter".

Bernanke a facut parte din consiliul de guvernatori ai Fed din august 2002 pana in iunie 2005, cand s-a mutat la Casa Alba si s-a dovedit influent in promovarea unei transparente sporite asupra operatiunilor bancii centrale.

Totusi, Bernanke, in cazul in care va fi confirmat, va prelua Fed

intr-un moment in care responsabilii pentru politica monetara sunt preocupati de cresterea inflatiei.

Se estimeaza ca Fed va majora rata dobanzii de referinta pana la nivelul de 4% saptamana viitoare, a douasprezecea crestere consecutiva.

Greenspan, numit "legenda" de catre Bush, va ramane in istorie pentru cimentarea credibilitatii antiinflationiste a Fed stabilita de predecesorul sau, Paul Volcker, si pentru gestionarea socurilor financiare, de la colapsul pietei bursiere din 1987 pana la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.



Un nou presedinte, o noua politica?

Primele cuvinte ale celui ce urmeaza sa-si asume obligatiile celei mai influente functii din domeniul financiar international au subliniat necesitatea continuitatii politicii incepute de Alan Greenspan. "Recunoastem meritele lui Alan Greenspan in stabilirea politicii monetare ale Rezervei Federale. Aceasta politica va continua sa evolueze. Prioritatea mea la conducerea bancii centrale americane va fi aceea de a duce mai departe politica si strategiile stabilite de Greenspan", a declarat Bernanke, intr-o conferinta din cadrul Biroului Oval, inainte de nominalizarea sa in functia de presedinte al Fed.

In spatele acestor cuvinte alese cu grija, succesorul lui Greenspan este vazut drept un sustinator al ideilor inovatoare, si va incerca sa "reactualizeze" politica monetara a bancii centrale ameri-cane.

Ca decident de politica monetara, Bernanke si-a dovedit deja capacitatea sa de a influenta politica monetara a Statelor Unite prin demersul sau de a convinge Fed de avantajele unei politici transparente si unui obiectiv inflationist strict.

Specialist in politica monetara, Bernanke este cunoscut in special pentru experienta sa in ceea ce priveste "tintirea inflatiei". El este adeptul unui target al inflatiei, bazat pe o definitie formala a stabilitatii preturilor, si nu pe un target rigid. Acesta a fost, de altfel, si motivul pentru care Congresul Fed nu s-a lasat atat de usor convins de numirea lui Bernanke in functia de presedinte al Rezervei Federale, mai ales in conditiile in care politica anterioara a bancii centrale americane s-a bazat pe eliminarea totala a somajului si stabilitatea preturilor.

Fed a stabilit in 2003 o tinta a inflatiei, spunand ca o alta scadere a ratei inflatiei nu ar fi binevenita in economia Statelor Unite. Pe de alta parte, Ben Bernanke a promovat un target al inflatiei cuprins intre 1% si 2%. El sustine ca aceasta este viziunea statelor membre ale Comite-tului Federal al Pietelor Libere asupra stabilitatii preturilor.

Capacitatea lui Bernanke de a influenta deciziile Rezervei Fede-rale a putut fi observata si in hotararea de anul acesta a bancii centrale americane de a incepe stabilirea previziunilor inflationiste pentru doi ani, in ideea ca acest lucru va ghida asteptarile pietei in ceea ce priveste obiectivele Rezervei Federale.

Greenspan, in schimb, a fost intotdeauna sceptic in privinta abordarilor stricte ale targetului inflationist.

El a sustinut mai degraba necesitatea asumarii anumitor riscuri cand vine vorba de stabilitatea preturilor in defavoarea unei politici bazate, in mod riguros, pe reguli dinainte stabilite. El a renuntat partial la aceasta idee, in ultima perioada, cand si-a dat seama ca deciziile luate in urma fiecareia dintre cele doua abordari nu se diferentiaza atat de mult.

Va ramane de vazut, asadar, daca viitorul presedinte al Fed va adopta sau nu modelul lui Greenspan de flexibilitate a politicii monetare sau isi va crea propriul sau drum la conducerea bancii centrale americane.



Bernanke, pe placul investitorilor

Desi Ben Bernanke a fost considerat un norocos pentru ca i

s-a oferit ocazia sa il inlocuiasca pe Alan Greenspan, el si-a format mai degraba o reputatie de intelectual si nu de lider al finantelor. In ciuda faptului ca a parasit viata academica in urma cu trei ani, el a continuat sa se comporte ca un academician.

Din 2002, de cand s-a alaturat consiliului de guvernatori ai Fed, el a devenit mai mult o fabrica de idei, iar parerile sale au venit deseori in contradictie cu cele ale lui Greenspan. Tocmai acest stil liber de gandire l-a facut sa fie pe placul investitorilor, care erau obisnuiti cu gradul mare de precautie al Fed.

In momentul in care temerile legate de inflatie au sporit in 2002, el a atras atentia pietelor cand a sugerat ca Fed ar putea folosi metode mai putin neortodoxe, inclusiv tiparirea de bani pentru a preveni deflatia.

"Aceste declaratii despre o politica monetara neconventionala au fost importate pentru a reasigura piata ca Fed va lua masurile necesare", a declarat Stephen King, economist-sef la HSBC.



18 ani de domnie

Alan Greenspan, in varsta de 79 de ani, urmeaza sa se retraga de la conducerea bancii centrale a Statelor Unite in luna ianuarie a anului viitor, dupa 18 ani de "domnie". Presedintia acestuia a inceput pe 11 august 1987, la doar doua luni inainte de una dintre zilele nefericite ale economiei americane, cunoscuta sub numele de "lunea neagra". Piata bursiera din Statele Unite a cunoscut atunci una dintre cele mai importante scaderi din istorie. Alan Greenspan a reusit totusi sa redea increderea investitorilor si a pornit, astfel, cu dreptul in lungul sau drum la conducerea Rezervei Federale. La sfarsitul mandatului sau, unii economisti au inceput sa se intrebe insa daca modul in care presedintele bancii centrale americane a gestionat criza bursiera din anii 2000 a fost cel adecvat. El a decis, in vara anului 2003, reducerea ratei dobanzii de referinta la un nivel minim in ultimii 45 de ani, de 1%, pe care l-a mentinut un an de zile. Creditul foarte ieftin a reusit sa readuca la viata economia americana, dupa socul atacurilor teroriste din septembrie 2001. Insa ratele foarte scazute au contribuit la cresterea preturilor pe piata imobiliara. Greenspan insusi recunoaste ca acestea sunt exagerate in unele regiuni ale tarii si ca majoritatea nu sunt justificate. Insa, in cazul in care preturile de pe piata imobiliara si un curs defavorabil al dolarului american vor afecta situatia economica a Statelor Unite, el ar putea fi judecat foarte aspru de intregul popor american.

Asadar, soarta lui Greenspan se afla in mainile succesorului sau si in modul in care acesta din urma va gestiona problemele financiare actuale cu care se confrunta SUA. Greenspan a depus, la randul sau, un efort considerabil pentru a redresa economia americana dupa caderea pietei bursiere din 1987, ceea ce a salvat imaginea predecesorului sau, Paul Volcker. Acum, presedintele Fed poate doar spera ca succesorul sau va reusi sa faca acelasi lucru pentru el.



Guvernatorul academician

Ben Bernanke va deveni cel mai puternic lider economic al lumii in cazul in care va fi confirmat de Senat. Fed nu a mai fost condusa de un profesor universitar de la Arthur Burns, care a guvernat banca centrala in perioada 1970-1978. Bernanke, in varsta de 51 de ani, este mai mult un academician decat un lider al finantelor, asa cum era Greenspan inainte sa fie numit la conducerea Fed.

Ben Shalom Bernanke s-a nascut pe 13 decembrie 1953 in Augusta. A crescut in Dillon si a absolvit Harvard, Magna Cum Laude in 1975. Patru ani mai tarziu si-a luat doctoratul la Massachusetts Institute of Technology. Bernanke a fost profesor la Stanford intre 1979 si 1985, apoi s-a mutat la Princeton, unde a ramas pana la numirea in consiliul Fed, captand atentia administratiei Bush ca unul dintre economistii de top. Asemeni lui Greenspan, el este un pasionat al sportului, contestand uneori metodele folosite pentru calculul statisticilor legate de evolutia jucatorilor. Bernanke a precizat in declaratia de avere ca dispune de active cu o valoare cuprinsa intre 1,1 milioane de dolari si 5,6 milioane de dolari (0,920 si 4,68 de milioane de euro). Comparativ, Greenspan are o avere estimata intre 4,3 milioane de dolari si 9,4 milioane de dolari (3,6 si 7,78 de milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO