Analiză

Cum va influenţa bursa româneasca un nou şoc de tipul Lehman Brothers

Cum va influenţa bursa româneasca un nou şoc de tipul Lehman Brothers

Autor: Adrian Ionut Cojocar

15.09.2011, 00:06 918

După falimentul Lehman, indicele BET a pierdut în circa cinci luni aproape 60% din valoare, iar cotaţiile SIF-urilor s-au depreciat cu 75%. Când lucrurile s-au mai calmat, pieţele şi-au revenit, iar indicele BET a revenit în 2010 la nivelul anterior prăbuşirii Lehman Brothers.

În prezent pieţele bursiere se află din nou într-un moment de cumpănă din cauza crizei datoriilor suverane şi a consecinţelor pe care aceasta le poate avea asupra economiilor şi încrederii investitorilor în sistemul financiar, iar pieţele se confruntă din nou cu scăderi puternice şi volatilitate extremă.

Falimentul Greciei pare să se apropie cu repeziciune în condiţiile în care cotaţiile CDS (credit default swap) ale datoriilor statului elen au atins recent nişte niveluri care indică o probabilitate de default de 98% în următorii cinci ani.

"Eu cred că CDS-urile Greciei reflectă opinia pieţei destul de fidel. Concluzia ar fi să ne pregătim pentru un eventual default pentru că este foarte probabil. Este adevărat că lumea s-a cam obişnuit cu ideea de faliment al Greciei, dar ce va urma după nu este decât o tăcere adâncă. Sigur că va fi şi un efect de dece­lerare a creş­terii economice pentru că oamenii vor fi mai prudenţi", a declarat Florin Ilie, şeful departamentului pieţe de capital din cadrul ING.

Reprezentanţii pieţei de capital sunt de părere că probleme din prezent ar putea fi chiar mai acute decât cele din urmă cu trei ani şi sunt pesimişti cu privire la evoluţia bursei în perioada următoare.

"Situaţia actuală este poate chiar mai gravă decât cea de acum trei ani. Atunci vorbeam de o bulă imo­biliară care a culminat cu fali­mentul unei bănci. Acum avem o criză a datoriilor su­verane şi care ar putea culmina cu falimentul unui stat. Cred că falimentul controlat a Greciei ar da o oarecare satisfacţie nemţilor.

Sigur că acest lucru va conduce la turbulenţe masive pe pieţele de capital. Multe bănci îşi vor lichida participaţiile de acţiuni pentru a-şi putea acoperi pierderile", spune Rareş Nilaş, directorul general al firmei de brokeraj BT Securities.

El este de părere că în cazul în care Grecia îşi va anunţa falimentul acest lucru va trimite cotaţiile de pe bursă sub minimele multianuale atinse în luna februarie a anului 2009. Atunci indicele BET a ajuns la pragul de 1.900 de puncte, cu 57% sub nivelul din prezent, de circa 4.500 de puncte.

"În mod cert Grecia va intra în faliment mai devreme sau mai târziu. Susţinerea directă nu cred că va mai da rezultate. Probabil că statele vor susţine sistemul bancar propriu în urma pierderilor cauzate de obligaţiunile greceşti. Problema principală este deficitul curent pentru că dacă nu are o curbă puternic descendentă degeaba anulezi datoriile istorice", consideră Nilaş.

Analiştii spun că investitorii nu au inclus în preţuri consecinţele unui eventual faliment al Greciei, deşi mulţi se aşteaptă la acest lucru şi nu este exclus ca bursa să înregistreze o scădere semnificativă.

"Falimentul Greciei ar însemna un eveniment larg aşteptat, dar nedorit. Întrebarea este când şi în ce mod se va produce defaultul. Deşi aşteptat, nu cred că pieţele au inclus în preţ tot efectul unui eventual default al Greciei, iar în aceste condiţii chiar dacă va fi controlat sau nu este de aşteptat să se resimtă negativ pe pieţe. Cât de puternic va fi efectul depinde şi dacă investitorii se vor uita spre alte ţări cu probleme. La momentul acesta mi se pare că celelalte state, Italia, Irlanda, Portugalia, Spania, se pregătesc pentru ce va urma după Grecia şi pentru a arăta cât mai bine în faţa investitorilor la acel moment", este de părere Florin Ilie.

Premierul italian Silvio Berlusconi a elaborat recent un plan de austeritate în valoare de 54 mld. euro pentru a evita includerea Italiei în criza datoriilor.

Faţă de momentul Lehman Brothers, avantajul în prezent îl constituie faptul că investitorii sunt mult mai prudenţi şi mai pregătiţi în faţa unui eventual faliment.

Totodată cotaţiile de pe bursă se află în prezent cu circa 10% sub nivelurile înregistrate în urmă cu trei ani la căderea băncii de investiţii americane.

"Putem vedea scăderi semni­ficative pe bursă, dar cât de mari este greu de spus. Surpriza va fi mai mică decât la fali­mentul Leh­man Brothers, însă cred că acum elementul de risc este că muniţia statelor s-a cam terminat în sensul că nu prea mai au bani de cheltuit şi pieţele ştiu acest lucru", mai spune Ilie.

Directorul BT Securities spune că situaţia din Europa va avea efecte negative asupra bursei indiferent de deciziile care vor fi luate de reprezentanţii statelor.

"Există două opţiuni pe care le pot lua europenii. Prima este falimentul controlat al Greciei şi a doua este să genereze inflaţie în zona euro, însă ambele vor avea ca efect căderea pieţelor de capital. Aş vrea să fiu optimist, dar scenariile pesimiste au fost cele mai confirmate în ultima vreme", a conchis Nilaş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO