Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că pe bursă se acumulează un exces de ordine la vânzare

Brokerii spun că pe bursă se acumulează un exces de ordine la vânzare

Autor: Stefan Musgociu

14.09.2011, 00:03 1202

Bursa a scăzut şi marţi, cu 0,9%, pentru a patra şe­dinţă consecutiv, într-o pia­ţă în care volatilitatea a fost alimentată de osci­la­ţiile burselor vest-europene, însă pru­den­ţa celor mai mulţi investitori de la BVB a limitat lichiditatea la 19,9 mil. lei.

În primele minute ale şedinţei de marţi bursa a crescut cu peste 1%, sus­ţi­nu­tă de revenirea pieţelor externe pe creş­tere datorită speranţelor investi­to­rilor cu privire la un sprijin pe care China l-ar putea acorda Italiei prin cum­pă­rarea de obligaţiuni de stat în volume ri­dicate. Ulterior, comentariile unor tra­deri referitoare la intervenţia Chinei, care nu ar reprezenta o soluţie pe ter­men lung pentru criza din zona euro, au dus la întoarcerea burselor vest-euro­pene pe scădere. În a doua parte a zilei pieţele vest-europene au revenit pe creş­tere, susţinute de unele informaţii cu pri­vire la unele declaraţii pe care can­ce­larul Germaniei Angela Merkel şi pre­şe­din­tele Franţei Nicolas Sarkozy ar urma să le facă asupra situaţiei din Grecia.

"Problemele preţurilor obliga­ţiuni­lor suverane emise de Grecia, Italia şi Spa­nia, precum şi o posibilă ieşire a Gre­ciei sau Germaniei din zona euro, în­so­ţite de temerile privind un faliment con­trolat sau necontrolat al Greciei nu fac decât să afecteze rău imaginea sec­to­ru­lui bancar european. S-au văzut zilele acestea scăderi de 7-9% pe bănci impor­tante din Germania şi Franţa, multe dintre ele sunt la minime multianuale. Com­parativ vedem băncile noastre un­de­va la mijlocul intervalului anual. În aceste condiţii este firesc să asistăm la o pru­denţă maximă a investitorilor de la BVB. Se acumulează excesul de acţiuni la vânzare şi pe unele titluri pare că s-au atins unele minime, cel puţin locale", a decla­rat Adrian Ceucă, direc­torul de tranzacţionare al SSIF Broker.

El crede că piaţa va continua să înre­gistreze rulaje reduse şi cei mai mulţi jucători vor rămâne pe poziţii de aştep­tare, până nu va fi stabilită o solu­ţie, chiar şi parţială, la situaţia actuală a economiilor cu probleme.

"Un faliment sau găsirea unei soluţii viabile şi acceptate de populaţia Greciei poate duce piaţa brusc şi violent într-o di­recţie sau alta pe volume mari", a afir­mat brokerul.

La finalul şedinţei indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cobora cu 0,97%.

Indicele BET-FI a încheiat ziua în stagnare, în condiţiile în care titlurile SIF-urilor au înregistrat corecţii cu­prinse între 0,1% şi 1,25%, iar acţiunile FP au crescut cu 1,14%.

"La ora actuală nu se poate da o prog­noză pe termen scurt, de una - două săp­tămâni. Sunt programate şi se vor pro­grama întâlniri şi vizite importante între conducătorii Europei şi în funcţie de deciziile luate piaţa se va mişca într-o di­recţie sau alta. Situaţiile financiare ale ma­jorităţii companiilor de pe piaţa noastră arată bine şi din acest motiv înclin să cred că putem asista spre sfâr­şitul anului la evoluţii favorabile, peste valorile înregistrate la finalul anului tre­cut. Singura întrebare rămâne de unde va porni acea mult aşteptată revenire", a mai spus Ceucă.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost în continuare cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 7,5 mil. lei, iar preţul a avansat cu 1,14%, la 0,443 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti bursele vest-europene avansau cu până la 1,4%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în creştere cu cel mult 1,3%. Bursele din Croaţia şi Bulgaria erau în scădere cu 0,4% şi, respectiv, cu 0,9%.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) după ce ieri acestea au scăzut cu aproape 15%, maximul permis pe parcursul unei şedinţe, ajungând în preajma nivelului de un leu/titlu. Totuşi, de la începutul anului acţiunile combinatului chimic păstrează un câştig de 390%.

  • Acţiunile Argus Constanţa (UARG), la care a avut ieri loc adunarea consiliului de administraţie pentru a stabili numărul de acţiuni care revin fiecărui acţionar şi cu care vor putea vota în AGA pentru desemnarea noilor membri de conducere.

  • Evoluţia pieţelor externe, după ce bursa americană a deschis ieri cu o apreciere de 0,9% pe indicele S&P 500. Principalele burse europene consemnau după închiderea şedinţei de la Bucureşti avansuri de până la 2%. Bursa din Germania creştea cu 1,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO