Analiză

Efervescenta la Davos: spiritul intreprinzator pare sa fi cuprins intreaga planeta

31.01.2007, 18:54 34

Dupa mai multe editii monocrome, Forumul economic mondial de la Davos a arborat pentru cea de-a 37-a sesiune o bogata paleta de culori: roz pentru economie, verde pentru climat, negru pentru energie.
Scenariu roz pentru economia mondiala: "In urmatorii doi ani, un miliard de persoane se vor abona la telefonia mobila", declara Eric Schmidt, presedinte al Google.
In acest an la Davos cresterea, dezvoltarea devin practic palpabile! "Nu am mai vazut niciodata o asemenea stare de spirit", sustine Sunil Bharti Mittal, un director indian al unei companii din sectorul telecomunicatiilor. Tarile lumii a treia se dezvolta intr-un ritm alert: 8% in cazul Indiei, peste 10% in cazul Chinei. Spiritul intreprinzator pare sa fi cuprins intreaga planeta, scrie Les Echos. Aceeasi tendinta de expansiune se poate observa si in cazul forumului. Organizatorii incearca sa tina sub control numarul participantilor (aproape 2.400 in acest an), extinzand in acelasi timp spatiul in care au loc discutiile.
In aceasta lume "tonica", zeci de mi-lioane de barbati si femei ies din saracie. Altii nu au inca acces la festinul mondial, incepand cu majoritatea africanilor, in timp ce altii se tem sa nu fie exclusi. Aceasta neliniste a claselor de mijloc se manifesta in multe tari dezvoltate. "Multi oameni se simt perdanti, atat din tarile emergente, dar si din tarile bogate", arata James Schiro, presedinte al Zurich Financial Services. Cresterea nu este suficienta.
Intr-o dupa-amiaza a fost pus in practica un exercitiu tipic davosian: participantii trebuie sa defineasca prioritatea numarul unu a lumii. O lista cu 12 schimbari majore a fost deja elaborata in sesiunile anterioare.
La sugestia unui participant, schimbarile climaterice sunt adaugate pe lista, propunerea ajungand in capul listei printr-un vot masiv. Anul acesta, fiecare participant poate calcula pe PDA-ul personal cantitatea de CO2 emisa de la domiciliul sau pana in statiunea elvetiana. Raportul Stern publicat in luna octombrie a anului trecut a avut un impact important, acesta evaluand costul lipsei de actiune, o tema la care directorii de companii sunt sensibili. Ce trebuie facut? Exista doua solutii. Actiune prin intermediul preturilor-taxare, solutie detestata de directori, sau prin limitarea nivelului emisiunilor de gaze poluante si crearea unei piete a drepturilor de poluare. Problema este foarte grava, iar solutia nu va fi usor de gasit.
Anul acesta numarul directorilor rusi de companii care au participat la Forum a fost de doua ori mai mare decat in 2006. Imaginea unor tari emergente (Rusia, China, India) nu se mai rezuma la cifre, extinzandu-se la companii, intreprinzatori si marci. Davos descopera noi companii. Veteranii forumului par sa se bucure de nou-veniti. Nu se stie insa niciodata, acestia insemnand totusi noi rivali, "pradatorii" de maine.
Ofensiva Mittal asupra Arcelor a inceput anul trecut la Davos. Acesti noi magnati "vorbesc perfect limba pietelor...", observa un industrias francez. William J. Amelio, patronul american al Lenovo USA (producator chinez de PC-uri care a achizitionat cu doi ani in urma anumite active ale IMB), explica faptul ca inainte de a-si incepe ofensiva, companiile din tarile emergente trebuie sa dispuna de personal capabil sa administreze companii multiculturale.
Un director indian povesteste cum scoala creata in sanul grupului sau l-a ajutat sa formeze o astfel de echipa mai rapid. Directorii occidentali afiseaza un zambet fortat.
O alta problema atent analizata la Davos a fost cea a aprovizionarii cu energie pe care a avut-o Europa din cauza conflictului de ordin politic dintre Rusia si tarile sale vecine, securitatea energetica s-a aflat in centrul a numeroase dezbateri.
Petrolul, "chiar si la 50 de dolari pe baril, este prea scump", arata Fatih Birol, economist-sef in cadrul Agentiei Internationale a Energiei. Gazele? Mult prea concentrate in anumite tari putin sigure. Carbunele si energia nucleara? James Rogers, director al Duke Energy, unul dintre gigantii americani din sectorul electricitatii, crede puternic in aceste surse, insa discursul sau nu a convins decat 27% din audienta. Energia eoliana, solara sau biocarburantii? Foarte incerte si foarte costisitoare in acelasi timp. Securitatea inseamna in ultima instanta diversitate, explica Andris Piebalgs, comisar european pe probleme de energie.
Vorbind de electricitate, o alta amenintare planeaza: o cadere a Internetului. In domeniul energiei ca si al Internetului exista doua tabere: cei care sustin necesitatea unei reglementari globale si cei care au incredere in piata.
Tot la Davos a fost pusa in discutie si marimea excesiva a salariilor directorilor executivi, mai ales a celor americani. "Un salariu care creste de 20 de ori in sapte ani si care atinge 20 de milioane de franci elvetieni e scandalos!". Aplauze in public.
Pentru a implica populatia locala, de cinci ani sunt organizate o serie de dezbateri deschise tuturor. Prima tema din acest an: "Marii patroni, salarii fara frontiere?" Cei ale caror salarii starnesc controverse in Elvetia, Peter Brabeck-Letmathe, din cadrul Nestle, sau Daniel Vasella, din cadrul Novartis, nu au fost invitati.
Dezbaterile avanseaza, tensiunea creste. Un fost director din cadrul Credit Suisse justifica cresterea semnificativa a salariilor prin concurenta internationala, prin necesitatea de a avea cei mai buni directori la conducerea companiilor. Un director vorbeste despre necesitatea impunerii unei limite in ceea ce priveste salariile. Publicul il sustine.
Acelasi subiect este dezbatut in ziua urmatoare, dar intr-o ambianta diferita. Tema sesiunii este deja mai "soft": "Salariile directorilor de companii si performantele acestora". Nu se citeaza niciun fel de cifre. Nivelurile astronomice atinse in anumite cazuri, subiect de vii dezbateri in intreaga lume, sunt mentionate in treacat, fara a se insista asupra lor.
Se discuta despre proceduri, in finalul dezbaterilor fiind formulate cateva vagi recomandari: o transparenta sporita, o mai mare implicare a actionarilor, evaluarea performantelor inregistrate nu numai de directorul general, dar si de echipa acestuia, o pregatire in avans in vederea desemnarii succesorilor.
Chemat sa formuleze o concluzie, Stephen Kobrin, profesor de stiinte politice in cadrul Wharton Business School, isi asuma riscul de a evoca dimensiunea etica a subiectului.
Si in acest an, francezii par sa aiba o problema cu Davos. Din partea guvernului, Thierry Breton nu a venit, desi prezenta sa era atat de sigura, incat invitatii cu numele sau fusesera trimise unor patroni straini. Din fericire, ministerul sau a fost foarte bine reprezentat. Niciun lider politic francez nu s-a deplasat pana la Davos, cu exceptia socialistului Dominique Strauss-Kahn.
Lucrurile stau diferit in cazul germanilor: cu doi ani in urma, Gerhard Schr?der si Angela Merkel au venit, desi se pregateau alegeri legislative in tara lor, dar si in cazul britanicilor, anul acesta, Tony Blair, primul-ministru britanic, a avut cea mai remarcata interventie. Succesorul acestuia, Gordon Brown, era si el prezent.
Sefii de intreprinderi din Franta nu au niciun fel de complex in ceea ce priveste participarea la dezbaterile Davos, insa niciun mare patron francez nu a intervenit in cele mai importante sesiuni. Acestia se tem poate sa nu comita greseli similare celor facute de predecesorii lor: excesele mediatice ale lui Jean-Marie Messier sau engleza greoaie a lui Serge Dassault.
Singurii francezi oarecum vizibili la Davos au fost cei din strainatate. Din randul acestora: Jean-Claude Trichet, presedinte al Bancii Centrale Europene, Pascal Lamy, director general al Organizatiei Mondiale a Comertului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO