Analiză

La imobiliare, Romania este aproape de Polonia, insa departe de Cehia si Ungaria

21.05.2004, 00:00 37

Piata din Romania seamana mult cu cea a Poloniei, care este in urma ca dezvoltare fata de cea din Cehia si Ungaria, a declarat Tom Wilkinson, directorul agentiei imobiliare DTZ Echinox.Cu toate acestea, chiriile din Bucuresti si Varsovia au crescut in ultimii ani, in timp ce in majoritatea oraselor-cheie europene, nivelul chiriilor s-a situat pe un trend descedent.
Potrivit unui studiu realizat de compania multinationala DTZ, unul din liderii de pe piata globala a serviciilor imobiliare, capitalele a trei dintre noile state membre ale Uniunii Europene au intrat in topul primelor 10 orase preferate de mediul de afaceri european. Bratislava si Budapesta ocupa, dupa Berlin, locul doi si respectiv trei. Praga se situeaza pe locul noua.
Pentru Bucuresti nu se asteapta o modificare majora a nivelului chiriilor in perioada imediat urmatoare, a mai adaugat Wilkinson. Potrivit lui Stefan Gheorghiu, corporate service director la Colliers, in Romania chiriile vor ramane stabile pe o perioada de cel putin doi ani de acum incolo.
In Bucuresti, a explicat Wilkinson, cererea este destul de mare pe piata imobiliara, in schimb investitorii sunt mai precauti.  Cu toate acestea, finalizarea constructiei la imobile de birouri precum Opera Center sau Europe House, achizitionate de CA Immo si respectiv Europolis Invest, a adus un plus de incredere a investitorilor fata de piata romaneasca.
Pentru Romania, Wilkinson preconizeaza in urmatoarele 12-18 luni o crestere a pietei imobilare mai ales pe segmetul de retail.
"Romania detine inca un numar redus de spatii in centre comerciale comparativ cu alte state din vestul si centrul Europei", este de parere Wilkinson.



Toate investitiile, in Bucuresti
O alta caracteristica a pietei imobiliare romanesti este aceea ca Bucurestiul concentreaza cele mai mari investitii de natura imobiliara la nivel national. Aceasta in ciuda faptului ca celelalte mari orase, desi foarte active din punct de vedere economic (Timisoara, Arad, Cluj Napoca, Sibiu, Brasov sau Iasi) sunt insuficient acoperite din punct de vedere imobiliar si ar prezenta astfel mari oportunitati pentru investitori.
Gabriel Marchievici, managing partner la Eurisko, este de parere ca "momentul acesta este potrivit achizitiei de terenuri si dezvoltarii de constructii nu numai in Bucuresti, ci si in tara".
In opinia lui Stefan Gheorghiu, piata imobiliara din Romania , aflata in dezvoltare, ofera jucatorilor - fie ca este vorba de constructori, developeri sau agentii imobiliare - avantaje in ceea ce priveste cresterea cererii pe fiecare segment, concurenta limitata, profitabilitatea destul de ridicata, chiriile stabile si mai ales costurile de constructie mici (750-850 euro pe metru patrat).
Dezavantajele includ lipsa finantarii adecvate, oferta limitata de terenuri (mai precis statutul lor juridic neclar), birocratia din administratia publica precum si greselile de planificare urbana, care creeaza probleme legate de spatiile de parcare si congestii de trafic. In zona pietei Charles de Gaulle, de exemplu, vor fi date in folosinta in urmatoarele 12 luni cinci proiecte de cladiri de birouri, pentru care ar fi nevoie de 1500 locuri de parcare, din care sunt asigurate doar 620.
In ceea ce priveste finantarea oferita de bancile romanesti, Gheorghiu invoca lipsa unor termene de rambursare, rate ale dobanzii, si niveluri ale garantiilor conforme cu standardele internationale. El a adaugat ca institutiile de credit din Romania solicita "termene nerealiste de rambursare a creditelor", intre trei si sapte ani, precum si un grad de preinchiriere a proiectelor de cel putin 50%.
Piata ofera insa oportunitati de dezvoltare prin extinderea zonelor de interes din cadrul oraselor, aparitia unor companii multinationale noi (care de multe ori prefera sa investeasca si in alte orase-cheie romanesti, mai ales in centrul si vestul tarii) si implicarea tot mai activa a fondurilor de investitii. Spre deosebire de Bulgaria, de exemplu, piata imobiliara romaneasca are mari posibilitati de extindere in afara capitalei, cred reprezentatii companiilor imobiliare.
In Bucuresti continua sa fie preferate pentru investitii imobiliare zonele de nord si vest, atat in ceea ce priveste imobilele de birouri, cat si cele in spatii industriale.
Dintre celelalte orase romanesti, Iasul (in care in ultimii trei ani s-au construit un shopping center, supermarketuri precum Billa, un magazin cash & carry Metro si showroomuri auto) cunoaste o evolutie asemanatoare cu Bucurestiul in ceea ce priveste piata imobiliara, a declarat Gabriel Marchievici. In aceste conditii, a inceput sa se dezvolte ca zona rezidentiala Bucium (iesirea spre Vaslui), similara zonei Baneasa. Zona Copou se aseamana, cel putin in privinta preturilor, cu cartierele bucurestene Cotroceni sau Primaverii.
Piata imobiliara din Bucuresti cunoaste in prezent o evolutie similara cu cea inregistrata in urma cu zece ani de capitala Cehiei, Praga. Analistii cred insa ca pe piata romaneasca evolutia va fi mult accelerata, iar Bucurestiul va parcurge in trei ani drumul pe care Budapesta sau Praga l-au realizat in zece. De altfel, multi developeri care au facut afaceri in domeniul imobiliar in orase precum Budapesta, Praga sau Varsovia au acum proiecte  in dezvoltare si in Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24