Analiză

Noua succesiune a bataliei electorale

19.05.2003, 00:00 14

Desi la suprafata pare ca trecem printr-o perioada de acalmie politica, in subteran se pregatesc miscari si scenarii cu bataie lunga. Ceea ce e nou si neasteptat este sucesiunea etapelor electorale, care se intinde pana in 2005. La inceput a fost un mic aperitiv - alegerile locale partiale in de localitati, al caror prim tur s-a incheiat in favoarea PSD: din zece primari alesi, 8 sunt PSD, iar 2 UDMR. S-ar parea ca protocolul dintre ele functioneaza si la locale. Am avertizat insa ca alegerile locale nu vor oferi un indiciu asupra raportului de forte intre partide, deoarece la locale au prioritate problemele gospodaresti, care cantaresc mai greu decat ideologia sau programele.
Strategia PSD, si dupa cum am vazut la televiziune si a presedintelui Iliescu, prevede ca la toamna sa avem referendumul pentru Constitutie, bineinteles daca pana la vacanta de vara parlamentul termina dezbaterea in jurul modificarilor propuse. Comisia constitutionala, condusa de dl. Dorneanu, pare sa fi ajuns la un acord, ramanand in discutie doar teme secundare.
Ceea ce va produce o batalie apriga va fi insa noua lege electorala, unde sunt dezacorduri flagrante in privinta reducerii numarului deputatilor si senatorilor, a introducerii votului uninominal si a decalarii alegerilor prezidentiale. Intr-adevar, decalarea prezidentialelor inaintea alegerilor parlamentare e o mare noutate. Motivul decalarii nu va fi dezvaluit public nici la Cotroceni, nici la Palatul Victoria, deoarece nu-i vorba de o motivatie unica, ci de un adevarat scenariu. Primul punct priveste numele candidatilor. Atata cat stiu eu, Adrian Nastase ar dori sa ramana sef al Executivului: ii place, ii convine, se considera mai dotat pentru un rol executiv mai curand decat unul ceremonial, si prea tanar pentru Cotroceni. Dar, din pacate, nu are un candidat prezidential care sa mearga la sigur in Cotroceni. Chiar daca va fi nevoit sa-si calce pe inima si sa se sacrifice pentru presedintie, se gandeste la un rol in genul lui Jacques Chirac. Al doilea considerent este de ordin tactic. Daca alegerile prezidentiale vor avea loc inainte, inseamna ca Ion Iliescu va fi eliberat de canstrangerile prezidentiale si va putea prelua conducerea directa a campaniei electorale a PSD pentru parlamentare, in calitatea pe care eu o anticipez, aceea de presedinte al partidului. Doar a subliniat mereu ca nu are de gand sa se retraga la pensie si nu vad alt rol demn de personalitatea lui. Ceilalti candidati prezidentiali se anunta a fi Corneliu Vadim Tudor si Traian Basescu, iar la liberali Theodor Stolojan a declarat ca nu candideaza si are de gand sa o lanseze pe Mona Musca, o forta redutabila, care dupa parerea mea are sanse sa intre in turul doi. Merita sa ne oprim aici asupra cazului Basescu. Mi se pare suspect ca tocmai acum, dupa atatia ani, comisia prezidentiala a tinut sa actualizeze dosarul Flotei. Dl Iliescu a decis de forma sa-l trimita la Parchet, dar conform scenariului, doamna ministru al justitiei l-a repartizat la Procuratura Anticoruptie. Sigur, un candidat prezidential aflat sub ancheta penala are sanse reduse sa obtina voturi multe, iar ideea este ca grosul va reveni candidatului PSD.
Raman in joc alegerile parlamentare din 2005, cand PSD se va bate pe viata si pe moarte sa obtina un procentaj care sa-i asigure continuitatea guvernarii. Dat fiind ca sondajele arata ca a inceput sa mearga pe o linie descendenta care se va accentua sub influenta masurilor obligatorii de reforma, cerute de presiunea externa - NATO, Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala. Dilema guvernului PSD intre cele doua presiuni - cea externa si popularitatea interna - va chinui pe guvernanti in 2004. Eu socot ca pragul este 35%, pentru ca daca va cadea sub acest prag PSD va fi nevoit sa cedeze formarea si chiar conducerea guvernului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO