MedLife Micromedica a fost înfiinÅ£ată în 1995, proiectul anteprenorial ajungând azi să fie prezent în două judeÅ£e din Moldova, NeamÅ£ ÅŸi Bacău, cu o echipă de 115 angajaÅ£i la acest moment. ÃŽn 2019, compania a fost preluată de către MedLife, cel mai mare jucător local din piaÅ£a serÂviciilor medicale private.
„Mama este medic, tatăl economist. Mama lucra la spitalul din Piatra Neamţ şi se confrunta cu o problemă privind analizele pentru noii născuţi. De aici a pornit ideea deschiderii unui laborator pentru acest lucru punctual. Lucrurile au evoluat însă foarte rapid“, spune Ştefan Botez, acţionar şi manager MedLife Micromedica, în cadrul emisiunii #AntreprenoriiRoMâine, proiect editorial realizat de ZF alături de MedLife.
Reacţia pieţei a fost foarte bună, astfel că mai departe familia Botez a decis să investească în echipamente, diversificând aria de analize şi investigaţii din portofoliul Micromedica.
„Majoritatea antreprenorilor din România cred că au început la parterul unui bloc. Aşa am fost şi noi. Am început să extindem paleta de analize medicale şi am introdus partea de consultaţii. Un moment major a fost în 2001 când am schimbat din nou sediul şi am adus primele echipamente radiologice.“
Un salt major pentru afacerea Micromedica a venit în 2007 odată cu lansarea programului naţional de verificare a populaţiei.
„Aveam deja infrastructura medicală. Peste noapte, ne-am trezut de la 60 de pacienţi pe zi la 1.200 de analize pe zi, dar având infratructura am reuşit să beneficiem de această oportunitate. Apoi am reinvestit toţi banii şi ne-am dus în alte locaţii, Târgu-Neamţ, Roman şi ceva mai târziu Bacău.“
Ştefan Botez mai spune că un ajutor important a venit tot din partea familiei, mai exact de la sora lui, medic radiolog, cu studii în Cluj, dar şi cu o activitate academică.
„Practic, am început într-un oraş mic să facem lucruri care se făceau în centre universitare mari.“
Mai departe, ideea atragerii unui partener a venit în anul 2016, pentru a se concretiza în 2019 prin intermediul tranzacţiei cu MedLife.
„Eram un business de familie care simţea nevoia de a trece la următorul nivel. Noi aveam un management intuitiv, la acel moment, iar MedLife a venit cu un business plan. Pentru anul viitor ştim ce avem de făcut, ce criterii avem de bifat.“
Astfel, unul dintre planurile importante pentru anul acesta este deschiderea unei clinici la Bacău, cu o gama variată de servicii medicale care va include inclusiv partea de RMN şi CT.
„Acesta este cel mai important pas pe care îl facem anul acesta. Era momentul să trecem la următorul nivel. Investiţia este 1,8 milioane de euro. Estimăm să deschidem clincica în toamnă.“
După acest pas, Micromedica mai are un plan.
„Spaţul pe care îl avem acum în Roman ne permite să intrăm şi noi într-o zonă nouă, de intervenţii chirurgicale şi pe partea de internări pe care nu am abordat-o din lipsă de spaţiu. Ne-a făcut ochiul Roman pentru că este poziţionat foarte bine faţă de celelalte oraşe mari din zonă. În timp, vom putea deservi pacienţi din Bacău, Piatra Neamţ, Iaşi, Vaslui, Suceava. Putem crea acolo un punct.“
Compania a terminat anul trecut cu un business de 5,6 milioane de euro şi spune că regiunea Moldovei oferă oportunităţi generoase de creştere, dar este necesară o abordare de business croită pe specificul zonei.
„A trebuit să fim foarte eficienţi tocmai pe fondul unor venituri mai reduse din această reguine“, a mai spus Botez.
MedLife Micromedica în cifre:
► Anul înfiinţării: 1995
► Număr de angajaţi: 4 angajaţi la înfiinţare, 115 angajaţi în prezent
► Cifra de afaceri: 5,6 mil. euro în 2021
► Pacienţi unici trataţi: peste 1 milion de pacienţi în ultimii 5 ani
► Total investiţii: peste 5 mil. euro în ultimii 10 ani
Articolul / Episodul face parte din proiectul editorial Antreprenorii RoMaine, susţinut de MedLife. Cu peste 35 de achiziţii, MedLife a devenit un agregator de companii, coagulând o comunitate de peste 60 de antreprenori români, majoritatea medici, care au pornit câte o firmă în România şi au ajuns la rândul lor să achiziţioneze alte companii. Antreprenorii RoMâine, înglobaţi în structura gigant a MedLife, sunt un catalizator pentru transformarea şi consolidarea sănătăţii în ansamblu, dar şi a sănătăţii economiei româneşti. Prin seria de materiale din cadrul proiectului editorial Antreprenorii RoMâine, aducem în prim plan MED angels care prin profesionalismul lor şi investiţia în sănătate au aşezat business-uri sustenabile şi devin o resursă pentru antreprenorii tineri care vor contribui la randul lor la propulsarea sistemului medical românesc.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZÄ‚-TE