#AntreprenoriiRoMâine

#AntreprenoriiRoMâine. MedLife Micromedica: Deschidem o clinică în Bacău, investiţie de 1,8 mil. euro, şi ne uităm la Roman pentru că vrem să facem pasul spre intervenţiile chirugicale

23.06.2022, 00:07 Autor: Roxana Petrescu

MedLife Micromedica a fost înfiinţată în 1995, proiectul anteprenorial ajungând azi să fie prezent în două judeţe din Moldova, Neamţ şi Bacău, cu o echipă de 115 angajaţi la acest moment. În 2019, compania a fost preluată de către MedLife, cel mai mare jucător local din piaţa ser­viciilor medicale private.

„Mama este medic, tatăl economist. Mama lucra la spitalul din Piatra Neamţ şi se confrunta cu o problemă privind analizele pentru noii născuţi. De aici a pornit ideea deschiderii unui laborator pentru acest lucru punctual. Lucrurile au evoluat însă foarte rapid“, spune Ştefan Botez, acţionar şi manager MedLife Micromedica, în cadrul emisiunii #AntreprenoriiRoMâine, proiect editorial realizat de ZF alături de MedLife.

Reacţia pieţei a fost foarte bună, astfel că mai departe familia Botez a decis să investească în echipamente, diversificând aria de analize şi investigaţii din portofoliul Micromedica.

„Majoritatea antreprenorilor din România cred că au început la parterul unui bloc. Aşa am fost şi noi. Am început să extindem paleta de analize medicale şi am introdus partea de consultaţii. Un moment major a fost în 2001 când am schimbat din nou sediul şi am adus primele echipamente radiologice.“

Un salt major pentru afacerea Micromedica a venit în 2007 odată cu lansarea programului naţional de verificare a populaţiei.

„Aveam deja infrastructura medicală. Peste noapte, ne-am trezut de la 60 de pacienţi pe zi la 1.200 de analize pe zi, dar având infratructura am reuşit să beneficiem de această oportunitate. Apoi am reinvestit toţi banii şi ne-am dus în alte locaţii, Târgu-Neamţ, Roman şi ceva mai târziu Bacău.“

Ştefan Botez mai spune că un ajutor important a venit tot din partea familiei, mai exact de la sora lui, medic radiolog, cu studii în Cluj, dar şi cu o activitate academică.

„Practic, am început într-un oraş mic să facem lucruri care se făceau în centre universitare mari.“

Mai departe, ideea atragerii unui partener a venit în anul 2016, pentru a se concretiza în 2019 prin intermediul tranzacţiei cu MedLife.

„Eram un business de familie care simţea nevoia de a trece la următorul nivel. Noi aveam un management intuitiv, la acel moment, iar MedLife a venit cu un business plan. Pentru anul viitor ştim ce avem de făcut, ce criterii avem de bifat.“

Astfel, unul dintre planurile importante pentru anul acesta este deschiderea unei clinici la Bacău, cu o gama variată de servicii medicale care va include inclusiv partea de RMN şi CT.

„Acesta este cel mai important pas pe care îl facem anul acesta. Era momentul să trecem la următorul nivel. Investiţia este 1,8 milioane de euro. Estimăm să deschidem clincica în toamnă.“

După acest pas, Micromedica mai are un plan.

„Spaţul pe care îl avem acum în Roman ne permite să intrăm şi noi într-o zonă nouă, de intervenţii chirurgicale şi pe partea de internări pe care nu am abordat-o din lipsă de spaţiu. Ne-a făcut ochiul Roman pentru că este poziţionat foarte bine faţă de celelalte oraşe mari din zonă. În timp, vom putea deservi pacienţi din Bacău, Piatra Neamţ, Iaşi, Vaslui, Suceava. Putem crea acolo un punct.“

Compania a terminat anul trecut cu un business de 5,6 milioane de euro şi spune că regiunea Moldovei oferă oportunităţi generoase de creştere, dar este necesară o abordare de business croită pe specificul zonei.

„A trebuit să fim foarte eficienţi tocmai pe fondul unor venituri mai reduse din această reguine“, a mai spus Botez.

 

MedLife Micromedica în cifre:

► Anul înfiinţării: 1995

► Număr de angajaţi: 4 angajaţi la înfiinţare, 115 angajaţi în prezent

â–º Cifra de afaceri: 5,6 mil. euro în 2021 

► Pacienţi unici trataţi: peste 1 milion de pacienţi în ultimii 5 ani

► Total investiţii: peste 5 mil. euro în ultimii 10 ani

 

MedLife Micromedica, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private din Moldova, specializat mai ales pe zona de analize şi investigaţii imagistice complexe, a terminat anul trecut cu un business de 5,6 mil. euro. Pornită de la parterul unui bloc, Micromedica a ajuns acum la circa 120.000 de pacienţi pe an.

 

Articolul / Episodul face parte din proiectul editorial Antreprenorii RoMaine, susÅ£inut de MedLife. Cu peste 35 de achiziÅ£ii, MedLife a devenit un agregator de companii, coagulând o comunitate de peste 60 de antreprenori români, majoritatea medici, care au pornit câte o firmă în România ÅŸi au ajuns la rândul lor să achiziÅ£ioneze alte companii. Antreprenorii RoMâine, înglobaÅ£i în structura gigant a MedLife, sunt un catalizator pentru transformarea ÅŸi consolidarea sănătăţii în ansamblu, dar ÅŸi a sănătăţii economiei româneÅŸti. Prin seria de materiale din cadrul proiectului editorial Antreprenorii RoMâine, aducem în prim plan MED angels care prin profesionalismul lor ÅŸi investiÅ£ia în sănătate au aÅŸezat business-uri sustenabile ÅŸi devin o resursă pentru antreprenorii tineri care vor contribui la randul lor la propulsarea sistemului medical românesc.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Medlife