• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8254
  • Leu / USD4.6322

Anuarul Construcţii şi imobiliare 2019

 

România a înregistrat o creştere de 23,3% în domeniul construcţiilor, în iunie 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea este cea mai mare dintre ţările Uniunii Europene, arată un studiu al Eurostat. În domeniul construcţiilor, producţia ajustată sezonier a rămas neschimbată în mai faţă de iunie 2019 în zona euro, dar a scăzut cu 0,3% în ţările membre al UE. În iunie 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, lucrările de construcţii au crescut cu 1% în zona euro şi cu 0,6% în UE28.

Dar ce se întâmplă în realitate? Lucrările de infrastructură înaintează cu viteza melcului şi proiecte strategice sunt blocate de cea mai mică contestaţie sau opoziţie. Spre exemplu, potrivit celor din CNAIR, primarul din Tălmaciu condiţionează autorizaţia pentru construirea autostăzii Sibiu-Piteşti de realizarea unui nod rutier suplimentar. La Domneşti, încă mai trebuie realizate exproprieri pentru viitorul sens giratoriu suspendat în octombrie, iar cea mai bună veste este că am putea circula mai repede pe viitoarea A0 din sudul Capitalei decât pe pasajul de la Domneşti, tocmai din cauza proiectului complicat care mai nou include şi un punct de întoarcere pentru un tramvai. Tramvai care este foarte necesar, în condiţiile în care în Prelungirea Ghencea s-au construit extrem de multe locuinţe în ultimii zece ani.

Autostrăzile se construiesc exterm de lent, iar şi anul acesta, când s-a văzut o mobilizare mai bună, tot nu am putea vedea mai mult

de 50 km, în condiţiile în care la începutul anului 2019 erau aduşi în discuţie 180 km de drum rapid.

Vestea bună? Se lucrează pe Sibiu-Piteşti şi Craiova-Piteşti. Cea proastă? În Moldova nu se mişcă nimic. CNAIR ar putea să îmbunătăţească condiţiile pe drumuri precum DN2, asfaltând drumul la două benzi pe sens, şi nu una plus bandă de urgenţă cum este în prezent, însă dacă ar face acest lucru, va pune în pericol viitoarea autostradă A7 care ar trebui să traverseze întreaga Moldovă. {i situaţia se repetă şi în alte zone ale ţării.

De partea cealaltă, în cazul construcţiilor civile, România traversează fără doar şi poate cea mai bună perioadă din istoria sa. În Bucureşti se construiesc proiecte imobiliare cu un impact tot mai bun asupra oraşului, proiecte care includ atât birouri, centre comerciale şi locuinţe şi care implicit pun o presiune mai mică asupra infrastructurii oraşului. În plus, dezvoltatorii sunt tot mai atraşi de sudul Capitalei unde companii precum Forte sau Vastint propun investiţii tot mai mari.

În ţară de asemenea dezvoltatorii propun proiecte la un nivel similar sau chiar peste cele din Capitală. Spre exemplu, în Bucureşti încă nu avem un proiect mixt finalizat, în timp ce în Iaşi există deja proiectul Palas, iar în Timişoara avem Iulius Town, iar tot în Timişoara Ovidiu {andor construieşte Isho, care pe lângă birouri include rezidenţial şi un hotel.

În Bucureşti tot mai multe zone prind viaţă, iar dacă în urmă cu doi ani erau anunţate primele proiecte în zona Expoziţiei, acum piaţa aşteaptă un mall în acea zonă, dar şi noi birouri la Obor.

Bogdan Alecu, Editor Ziarul Financiar 
în argumentul Anuarului ZF Costructii si Imobiliare 2019


Mai multe detalii puteţi citi în Anuarul Construcţii şi imobiliare 2019.


Ediţiile print sunt valabile în limita stocului disponibil. În cazul în care stocul se epuizează va fi livrată ediţia electronică.

Comandă anuarul mai jos la preţul de 200 de lei, TVA inclus.

 AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.6322
Diferență: -0,8625
Ieri: 4.6725
Azi: 5.8254
Diferență: -0,1217
Ieri: 5.8325
Azi: 4.7915
Diferență: -0,2768
Ieri: 4.8048