Austria

Afaceri austriece de peste 700 milioane de euro în industria de prelucrare a lemnului

Afaceri austriece de peste 700 milioane de euro în industria de prelucrare a lemnului

Holzindustrie Schweighofer, Kro­nospan şi Egger fac jocurile în prelucrarea locală a lemnului. Foto Shutterstock

Autor: Ioana David

26.10.2012, 00:06 386

Sebeş (Alba), Rădăuţi (Suceava) şi Braşov sunt câteva dintre zonele pe care companiile austriece le-au pus pe harta mondială a prelucrării lemnului şi unde realizează anual o producţie de sute de mii de metri cubi.

Trei companii austriece fac jocurile în prelucrarea locală a lemnului, iar anul trecut au avut afaceri cumulate de peste 740 mil. euro şi profituri de peste 70 mil. euro.

Holzindustrie Schweighofer, Kro­nospan şi Egger au intrat treptat pe piaţa locală şi au ajuns să domine industria fie prin achiziţi, fie prin investiţii greenfield.

Primii care au investit în producţie au ajuns pe primul loc.

În 2003, omul de afaceri Gerald Schweighofer începea producţia de cherestea la Sebeş, iar anul trecut a ajuns la un business de aproape 400 mil. euro. Schweighofer are operaţiuni în patru locuri din România. Pe lângă Sebeş mai este operaţional în Rădăuţi (fabrică de cherestea deschisă în 2007), Siret (fabrică de panouri încleiate achizi­ţionată în 2007) şi Comăneşti (unitate cumpărată în 2010).

Dacă Holzindustrie începea producţia în 2003, un an mai târziu rivalii de la Kronospan au cumpărat cele două fabrici deţinute de italienii de la Gruppo Frati la Sebeş, intrând astfel într-unul dintre cele mai vechi domenii din România.

Următorul pas l-au făcut în 2009, când la Braşov au finalizat investiţii de 200 mil. euro într-o fabrică de OSB (plăci din fibre orientate - n.red.). Investiţia era de fapt un proiect mai vechi, fiind demarat încă din 2002, dar care a fost blocată din cauza achiziţiei făcute la Sebeş.

Kronospan şi-a deschis în 1999 prima reprezentanţă din România la Braşov când importa produse de la alte fabrici din grup, pentru a acoperi cererea de pe piaţa internă.

Ultimii intraţi sunt cei de la Egger, care în ianuarie 2008 au investit 210 mi­lioane de euro la Rădăuţi, într-o fa­brică ce pro­duce în principal PAL (plăci aglo­me­rate din lemn), dar şi alte pro­duse rezultate din prelucrarea lemnului.

Grupul austriac a continuat in­ves­tiţiile în 2010 în fabrica din nordul ţării, cheltuind peste 17 milioane de euro pentru echipamente tehnologice şi pentru o clădire de birouri pentru an­gajaţi.

Întregul proiect al Egger de la Rădăuţi este de 500 de milioane de euro, 60% din finanţare fiind asigurate de BERD, care deţine şi 7,48% din capitalul fabricii. Peste două treimi din businessul companiei au fost generate de exporturi anul trecut, procente care s-au menţinut constant comparativ cu 2010.

Businessul celor trei firme austriece s-a majorat cu 23% anul trecut, în timp ce pentru 2012 sunt optimişti că avansul va continua.

Rămâne de văzut în cât timp vor ajunge la pragul de un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO