Companii

Austriecii de la Kronospan estimează o creştere de 15% a afacerilor

Austriecii de la Kronospan estimează o creştere de 15% a afacerilor

Autor: Andrei Cîrchelan

05.10.2012, 00:03 1019

Grupul austriac Kronospan, unul dintre cei mai puternici jucători în industria locală a lemnului şi cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, estimează că cifra de afaceri obţinută cumulat de cele trei companii pe care le controlează local va creşte cu 15% în 2012 faţă de rezultatul de 320 mil. euro înregistrat anul trecut, chiar dacă începutul promiţător al anului a fost urmat de o stagnare a pieţei.

"Anul acesta exporturile au înregistrat un trend ascendent, având o creştere de cel puţin 20%. Ne-am îndrep­tat atenţia către pieţe mai îndepărtate, unde am avut un feed-back pozitiv, ţări din Asia, Orientul Apropiat şi Orientul Mijlociu", a declarat Oana Bodea, director general al Kronospan România, referindu-se la evoluţia cumulată a celor trei companii deţi­nute local de austrieci: Kronospan România, care operează fabrica de la Braşov, Kronospan Sebeş, care operează fabrica de la Sebeş, şi Kronospan Sepal, care gestionează activităţi de leasing şi închiriere de echipamente şi maşini.

În 2011 cifra de afaceri cumulată a Kronospan în România crescuse cu aproximativ 12% comparativ cu anul anterior, iar pierderea totală s-a redus cu 15%, de la 19 mil. la 16 mil. euro.

"Anul 2012 a avut un început promiţător, însă evoluţia situaţiei socio-economice la nivel naţional şi internaţional a condus la o stagnare a pieţei. (...) Totuşi, lucrurile par că încep să se aşeze, activităţile încep să revină pe făgaşul normal. Marii producători s-au reorientat atât către noi pieţe externe, cât şi către noi produse. (...) Micii producători care au supravieţuit sunt activi şi flexibili, iar pentru Kronospan ei sunt target-ul principal pe o piaţă care se află în schimbare", a adăugat Bodea.

Grupul austriac a investit până în prezent 500 mil. euro în România şi dincolo de cele două unităţi de producţie de la Braşov şi Sebeş mai are şi un centru logistic la Constanţa. "La Braşov, Kronospan a investit 200 milioane de euro în cea mai modernă fabrică pentru producerea plăcilor pe bază de lemn din Europa Centrală. În Sebeş am început investiţiile în anul 2004, când am preluat cele două fabrici existente", a mai precizat reprezentanta companiei, adăugând că fabrica de la Sebeş este de trei ori mai mare decât cea de la Braşov.

La Sebeş, Kronospan produce PAL (plăci aglomerate din lemn) simplu şi melaminat, precum şi MDF (medium density fibreboard) simplu şi melaminat. La Braşov, compania produce plăci OSB (plăci din fibre orientate) pentru industria construcţiilor şi plăci PAL simplu pentru industria mobilei. Printre clienţii companiei se numără dea­leri, magazine de bricolaj, arhitecţi, designeri şi firme de construcţii.

La cele două fabrici, compania are în total 750 de angajaţi, 250 la Braşov şi 500 la Sebeş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO