Auto

ASF răspunde anunţului PNL privind audierea şefului Autorităţii pe tema RCA: ASF nu poate interveni pentru impunerea unui anumit nivel al primelor; societăţile de asigurare stabilesc tarifele RCA

ASF răspunde anunţului PNL privind audierea şefului...

Autor: Roxana Rosu

07.02.2022, 16:01 110

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) spune că va răspunde oricărei invitaţii din partea Parlamentului pentru a da lămuri despre activitatea sa şi evoluţia pieţelor pe care le supreveghează, menţionând în acelaşi timp ce nu poate interveni pentru impunerea unui anumit nivel al primelor RCA, iar tarifele sunt stabilite de către societăţile de asigurare.

Răspunsul ASF vine după ce purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni că va liberalii vor cere audierea în Parlament a preşedintelui Autorităţii, Nicu Marcu.

„Trebuie să ne asigurăm că nu poate fi vorba de o anumită lipsă de acţiune ca în cazul crizei din zona energiei şi, pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că în momentul de faţă ASF studiază şi vine cu propuneri concrete privind stabilizarea preţurilor asigurărilor în România. Afectaţi sunt deopotrivă atât proprietarii de maşini şi vehicule, cât şi transportatorii”, a spus Ionuţ Stroe.

În acest context, ASF a subliniat că nu poate interveni, în sensul impunerii nivelului primelor de asigurare, indiferent de categoria şi tipul autovehiculului sau de segmentul în care se încadrează proprietarul acestuia.

Orice încălcare a directivelor europene (în cazul de faţă, Directiva 2009/138/EC privind accesul la activitate şi desfăşurarea activităţii de asigurare şi de reasigurare - Solvabilitate II) poate atrage procedura de infringement, se arată într-un comunicat al ASF.

Cu referire la modul de stabilire a tarifelor RCA de către societăţile de asigurare, ASF a explicat că firmele îşi calculează tarifele RCA bazându-se, în principal, pe propriul istoric al daunalităţii şi pe previziunile cu privire la evoluţia acesteia şi a altor cheltuieli care decurg din încheierea contractelor RCA, potrivit art. 18 – Stabilirea primei de asigurare RCA şi informarea asiguratului din Legea nr. 132/2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO