Auto

Clujenii de la Arobs au dezvoltat o aplicaţie pentru şoferi cu informaţii despre trafic

Clujenii de la Arobs au dezvoltat o aplicaţie pentru...

Autor: Laurentiu Cotu

17.01.2013, 14:03 1617

Furnizorul de soluţii software Arobs Transilvania Software din Cluj-Napoca a dezvoltat aplicaţia Trafic OK, care permite şoferilor să evite blocajele din trafic, utilizând terminale mobile Apple. Astfel, serviciul care era disponibil până în prezent doar on-line, se extinde şi pe terminale mobile prin intermediul celei mai noi aplicaţii de traffic, pe platforma iOS. 

Aplicaţia TraficOK permite verificarea în timp real a stării drumurilor, existenţa unor evenimente, ca de exemplu accidentele, drumuri în lucru sau ambuteiaje pe traseul pe care utilizatorul doreşte să-l urmeze. În acelaşi timp, utilizatorii pot vizualiza timpul de parcurs pentru o serie de rute prezentate ţinând cont de evenimentele de trafic la momentul respective, cât şi de întârzierea estimată din cauza acestora.

Informaţiile de trafic accesibile prin intermediul aplicaţiei provin din mai multe surse, autovehicule monitorizate prin GPS (peste  65.000 care circulă pe teritoriul României), date jurnalistice (televiziune, radio, internet), informări oficiale (poliţie, pompieri, primării) şi informaţii de la participanţii în trafic. După colectare datele sunt centralizate, filtrate, validate şi apoi transmise către dispozitivele mobile cu conexiune wireless sau 3G prin intermediul softului specific.

“Aplicaţia pentru iPhone şi iPad reprezintă continuarea dezvoltării proiectului de monitorizare a blocajelor în trafic din România, TraficOK lansată în luna noiembrie 2012. În circa 3 luni vom lansa şi aplicaţia TraficOK pentru smartphone-uri cu sistem de operare Android. Serviciul rulează deja pe sistemele de navigaţie Smailo TraficOK şi în curând va fi implementat şi pe sistemele de navigaţie MIO”, a declarat Voicu Oprean, director general Arobs Transilvania Software.

Clujenii au spus că aplicaţia TraficOK este compatibilă cu iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPod touch (3rd generation), iPod touch (4th generation), iPod touch (5th generation) şi iPad. Necesita iOS 5.0 sau o versiune mai recentă şi activarea funcţiei GPS.

Dezvoltarea aplicaţiei s-a realizat printr-un parteneriat între AROBS, Be-Mobile (companie belgiană specializată în furnizarea de conţinut şi servicii de trafic) şi HixField (dezvoltator şi integrator belgian de aplicaţii mobile).

Compania Arobs Transilvania Software este specializată în dezvoltarea de software pentru aplicaţii mobile, soluţii de localizare şi management al flotelor auto folosind tehnologia GPS, precum şi soluţii de SFA şi CRM pe terminale mobile. Compania îşi desfăşoară activitatea în centrele din Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Oradea, Ploieşti şi Constanţa, având în prezent peste 300 de angajaţi. În 2011 clujenii şi-au extins activitatea şi pe pieţele internaţionale, deschizând filiale la Budapesta şi Chişinău.

Compania miza în 2012 pe o cifră de afaceri de peste 9 mil. euro, mai mult cu aproape 15% faţă de anul anterior. Arobs Transilvania Software a fost înfiinţată în anul 1998, având ca principal obiect de activitate dezvoltarea aplicaţiilor software de outsourcing. Acţionarul principal al firmei este directorul general, Voicu Oprean, cu 90% din titluri. Din 2006 grupul finlandez Hotelzon, este co-acţionar minoritar al firmei clujene, prin achiziţionarea unui pachet de 10% din acţiuni.

laurenţiu.cotu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO