Auto

Fiat Linea: sedan compact cu influente sport

03.06.2008, 20:46 25

Gama propulsoarelor disponibile pe modelul Linea, sedanul compact al constructorului italian realizat pe platforma tehnica a lui Grande Punto, a fost completata la inceputul acestui an de motorul supraalimentat de 1,4 litri Tjet, si 120 CP, alaturi de cel aspirat de 77 CP si dieselul de 1,3 litri Mjet si 90 CP.
Spre deosebire de celelalte doua alternative, care ofereau intr-o oarecare masura senzatia de submotorizare, noul propulsor se evidentiaza printr-un caracter dinamic, dar si printr-un consum redus de benzina. De-a lungul testului, Linea a inregistrat un consum urban de 9,5 litri/100 km, in timp ce in afara orasului, acesta a coborat pana la 5,5 litri/100 km, atunci cand s-a adoptat un stil de condus economic, si de 6,7 litri/100 km cand s-a condus sportiv.
La exterior designul masinii respecta liniile noilor modele ale Fiat. Si cu toate ca discutam despre un sedan derivat dintr-un hatchback, designul caroseriei nu "tradeaza" vreo "reducere de costuri". Idee sustinuta si de catre habitaclu. Plansa de bord este preluata de la Grande Punto, in timp ce datorita ampatamentul alungit confera un spatiu interior mai bun, in special la nivelul locurilor din spate. Faptul ca este utilizata o platforma de clasa mica, implica si o latime a caroseriei mai redusa, fapt ce poate fi considerat un avantaj in special atunci cand automobilul este utilizat in mediu urban. Cu toate acestea, la interior sunt vizibile si semne ale operatiunilor de reducere a costurilor - cotiera fata nu este integrata in consola dintre scaune, aceasta incomodand actionarea franei de mana. Iar la capitolul plusuri, se inscriu calitatea tapiseriei si capacitatea portbagajului 500 de litri, valoare similara cu cea intalnita la sedanurile de clasa medie.
Atunci cand este parcurs un drum in mediu extraurban, Linea ofera tinuta de drum buna, chiar si la viteze de peste 150 km/h, cu toate ca suspensia prezinta o setare ceva mai moale, optima pentru drumurile tarilor emergente.
Modelul Linea echipat cu motorul de 1,4 litri si 120 CP este disponibil pe piata locala in doua versiuni de echipare, Dynamic si Emotion, care a fost si subiectul testului. Aceasta are un pret de pornire de 14.610 de euro, cu tot cu TVA si include printre altele sistem Blue&Me - cu port USB, suport MP3 si conexiune Bluetooth pentru telefonul mobil, sase airbaguri, jante din aliaj de 16 inchi si volan multifunctional din piele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO