Auto

Hotelierii castiga sigur la Bucharest Ring

Hotelierii castiga sigur la Bucharest Ring

Maserati MC12 a intrat in campionatul FIA GT in 2004, fiind produse un total de 50 de unitati omologate pentru sosea

16.05.2007, 19:41 17

Hotelurile din Capitala estimeaza un grad de ocupare de 100% cu ocazia competitiei automobilistice Bucharest Ring, care va avea loc in perioada 18 - 20 mai, in conditiile in care organizatorii asteapta circa 14.000 de spectatori din afara Bucurestiului, dintre care 1.000 straini. La un buget mediu pe sejur de 700 de euro, incluzand aici cazarea, dar si banii de buzunar, suma pe care acestia ar aduce-o Capitalei ar fi de 700.000 euro.
"Rezervarile pentru delegatia oficiala au fost facute cu peste 8 luni in urma, pentru 50 de camere. Pe langa acestia insa, mai exista si simpli spectatori care au inchiriat o camera la Marriott", spune Dina Litzica, PR&Marketing Manager la JW Marriott Grand Hotel, care este avantajat si de pozitionarea sa in imediata apropiere a circuitului auto.
Numarul de camere de hotel din Bucuresti este de circa 7.000, incluzand aici de la hoteluri de o stea la hoteluri de cinci stele, moteluri, boutique hotels si aparthotels, iar hotelierii spun din start ca acestea sunt insuficiente.
"In cazul acestui eveniment trebuie sa excludem din aceasta cifra (7.000 - n.r.) unitatile care nu se califica la niste standarde minime, precum cele de o stea care nu au mai fost renovate de ani de zile sau motelurile rau famate. Si atunci raman disponibile cam 5300 de camere", spune Paul Marasoiu, director general la compania de consultanta in domeniul hotelier Peacock Hotels. Primele care s-au umplut au fost hotelurile de patru si cinci stele, care vor gazdui delegatiile oficiale si echipele concurente. Apoi, dupa buget si in functie de cat de devreme si-au facut rezervarea, participantii la competitie, fie ei spectatori sau concurenti, au inceput sa umple hotelurile de doua si trei stele.
Cele 100 de echipe care sunt asteptate pentru a participa la cursa auto numara un efectiv de 10 pana la 100 de persoane fiecare. Daca ar fi sa calculam in medie o echipa de 30 de oameni pentru fiecare participant, numai acestia ar avea nevoie de circa 3.000 de locuri de cazare.

Peste 1.000 de turisti straini sunt asteptati la cursele FIA GT
Prima competitie FIA GT organizata pe un circuit stradal din ultimii zece ani va atrage in Bucuresti peste 1.000 de turisti straini si 13.000 de turisti din provincie.
"In Bucuresti au fost vandute 80% din bilete. Aproximativ 1.000 au fost comercializate on-line in strainatate, dar cea mai mare parte a biletelor au fost rezervate prin intermediul agentiilor de turism", a declarat Albert Panaiot, reprezentantul companiei Bucharest Ring.
La evenimentul din centrul Bucurestiului vor participa potrivit estimarilor aproape 70.000 de spectatori, din care 13.000 din provincie.
Bucharest Challenge aduce in jurul casei Poporului cea de-a treia etapa a Campionatului FIA GT din acest sezon, Dacia Joe Cup si nu in ultimul rand Formula 3. Traseul ales de organizatori include B-dul Libertatii, Calea 13 Septembrie si Str. Izvor. Evenimentul este organizat intre etapele similare de la Silverstone, unde au participat peste 25.000 de spectatori, si cea de la Monza. Deosebirea reprezentativa, pe langa un grad de participare mai mare, consta in faptul ca acest eveniment este singurul care se desfasoara pe un circuit stradal, dupa cel organizat in 1997 la Helsinki. Pe circuitul stradal din Bucuresti viteza medie de rulare va fi, potrivit organizatorilor, de 148,6 km/h iar timpul de parcurs al unei ture - de 75,3 secunde. In cele trei zile de concurs se vor desfasura trei curse automobilistice care reunesc 52 de echipe, 107 autovehicule de viteza si 182 de piloti. Pretul unui bilet la eveniment oscileaza intre 20 si 800 de euro fara TVA, si poate ajunge la 800 de euro pentru sectorul VIP, unde organizatorii au amenajat circa 6.000 de locuri. Ca urmare, in cazul unui grad de ocupare de 80% incasarile totale sunt estimate la 4 mil. euro.
Promotorul evenimentului, Harmut Beyer, fost pilot de Formula 1, si unul dintre cei mai cunoscuti organizatori de evenimente automobilistice, a investit in organizarea circuitului stradal din jurul Casei Poporului, potrivit reprezentantilor sai, aproape 18 milioane de euro. Investitiile au presupus reasfaltarea traseului de 3.108 metri, instalarea de parapeti de protectie si amenajarea tribunelor cu capacitatea de 70.000 de locuri. Beyer a participat prin compania Beyer Industrial Consulting si la dezvoltarea circuitului F 1 din Bahrain.
Primul Grand Prix organizat vreodata in Romania a avut loc in Brasov, in data de 1 septembrie, 1935 si a fost castigat de Misu Sontag la bordul unui Bugatti, care a parcurs traseul de 102 km intr-o ora, 24 minute si 3 secunde, inregistrand o viteza medie de 72,6 km. Prima cursa care a avut loc in Bucuresti recunoscuta la nivel international a fost organizata pe data de 30 mai in anul 1937 - Marele Premiu al Bucurestiului, la care au participat atat piloti romani cat si straini. Ca si Bucharest Challenge, circuitul era amenajat pe strazile orasului.
Atunci, grila de start era pozitionata pe Soseaua Jianu, pe directia de mers spre actuala Piata Charles de Gaulle si continua spre Lacul Herastrau. Circuitul avea o lungime de aproximativ 2,5 km si era pavat cu piatra cubica - ca si in prezent. La competitia din 18-20 mai va participa la cursa Fia GT 3 si un echipaj romanesc alcatuit de Claudiu Dacid si Mihai Marinescu, care vor concura pe un Dodge Viper Competition C.

FIA GT, un "campionat european" al curselor auto
Competitiile FIA GT sunt printre cursele auto la fel ca si campionatul european printre competitiile fotbalistice, adica pe pozitia a doua ca interes dupa Formula 1.
FIA defineste doua categorii de automobile GT, GT1 si GT2, fiecare categorie fiind bazata pe modele omologate pentru drumurile publice, care trebuie produse in serie limitata de minimum 25 de unitati.
Pentru sezonul 2006 FIA a creat o noua clasa denumita GT3, in care concureaza automobile aproape de modelele de serie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO