Auto

Metoda incredibilă inventată de şoferi români pentru a fura motorină din maşina de serviciu, din mers

Metoda incredibilă pe care şoferii români au inventat-o pentru a fura combustibil din mers

Autor: Radu Racu

22.05.2012, 15:48 88951

La autoturismele fără sisteme de supraveghere prin GPS, furturile de carburanţi rămân, în general, la metoda clasică, prin care -plătind cu cardul de combustibil primit de angajat de la firma- benzina sau motorina umplu de fapt rezervorul maşinii soţiei sau a soţului. În ceea ce priveşte camioanele şi utilajele- inventivitatea furturilor a trecut la "nivelul superior", susţin specialişti din supravegherea flotelor auto prin GPS.

Dacă există implementat un sistem de monitorizare prin GPS care are funcţionalităţi de citire a nivelului din rezervor, metodele "calsice" ies din calcul, însă există o variantă extrem de inventivă pentru a subtiliza o parte din combustibil, afirmă Adrian Dinu, director general SAS Grup, liderul pieţei sistemelor de supraveghere a flotelor auto prin GPS.

Unii şoferi conectează un furtun la returul de combustibil din injectoare, care apoi distribuie motorina pe de o parte înapoi în rezervor -unde trebuie de fapt să ajungă-, iar pe de altă parte în vasul pentru lichid de parbriz, pe care l-au golit în prealabil.

"În regim de funcţionare a motorului unui camion, în vas se strâng cca 5l de motorină la fiecare 30-60 de minute. Şoferii respectivi scot carburantul din vasul de lichid pentru parbriz şi îşi umplu canistrele, iar când termină tura, înainte de a preda maşina, refac circuitul normal...", explică Adrian Dinu. Astfel de furturi pot fi depistate ori în flagrant, ori prin compararea citirii consumului de la calculatorul de bord cu consumul real la injectoare, cu ajutorul unui senzor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO