Auto

Românii, ultimii din UE care ar face concesii la maşină pentru a proteja mediul

Românii, ultimii din UE care ar face concesii la maşină pentru a proteja mediul

Autor: Marius Oncu

24.03.2011, 20:38 48

Românii sunt ultimii din UE în privinţa disponibilităţii de aaccepta concesii legate de viteza, mărimea sauautonomia maşinii pentru a proteja mediul, dar sunt pe locul aldoilea în rândul europenilor, după bulgari, după ponderea celorcare merg pe jos pentru deplasările zilnice.

Aproape 29% dintre românii chestionaţi au menţionat mersulpe jos ca principal mod de transport pentru deplasărilezilnice, uşor în urma bulgarilor (30,1%), în timp ce 30,3% folosescun autovehicul, 26,5% transportul în comun, iar 5,2% bicicleta,potrivit unui studiu Eurobarometru.

Motocicleta este utilizată de 0,5% din români, iaralte modalităţi de transport de 1,5%.

Procentajul românilor care au declarat că nu se deplasează zilnicsau periodic, de 7%, este cel mai ridicat din UE, înainteaBulgariei (5,8%) şi Ungariei (4,1%).
Cipru conduce în rândul statelor unde populaţia foloseşte maşinasau motocicleta pentru transport (91% din respondenţi). În Franţa,Irlanda sau Slovenia, aproximativ două treimi dintre respondenţiutilizează transportul motorizat.

România se plasează în partea de jos a acestui clasament, doar 31%din participanţi la sondaj folosind un autoturism sau motocicletăpentru transportul zilnic. Doar Letonia şi Ungaria, ambele cu 29%,au îregistrat un procentaj mai slab. În rândul ultimelor cincistate se numără şi Slovacia şi Bulgaria, cu 33% în ambeleţări.

În privinţa compromisurilor pentru protejarea mediului prinreducerea emisiilor de dioxid de carbon, românii, alături deletoni, sunt ultimii între cetăţenii UE dispuşi să accepte concesiilegate de viteza maşinii. Astfel, 48% dintre românii consultaţi auafirmat ca probabil sau foarte probabil un compromis, 6% puţinprobabil şi 11% deloc probabil. Procentajul românilor care au auspus "nu ştiu" sau "nu răspund", de 35%, este cel mai ridicat lanivel comunitar. Cei mai deschişi la concesii în această privinţăsunt locuitorii din Cipru (87%), urmaţi de Luxemburg (84%), în timpce media europeană este de 68%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO