Auto

Un nou furnizor al Ford la Craiova angajează 150 de oameni

Autor: Bogdan Alecu

12.08.2011, 00:00 1276

Producătorul american de componente Cooper Standard va construi o nouă fabrică la Craiova ca parte a planului de extindere, unde va produce echipamente de izolaţie şi transfer a lichidelor, precum conductele instalaţiei de frânare.

"Pe lângă parteneriatul cu Ford, noile noastre operaţiuni din România vor furniza componente şi către alţi clienţi la nivel global", a declarat Keith Stephenson, directorul operaţional al companiei.

Valoarea totală a investiţiei nu a fost comunicată de către compania americană, dar aceştia au anunţat că vor crea 150 de noi locuri de muncă.

"Demararea producţiei efective la noua fabrică a Cooper Standard este programată pentru luna mai a anului următor", a declarat pentru ZF Chris Andrews, directorul de comunicare al Cooper Standard.

În condiţiile în care alţi furnizori ai Ford care nu au construit facilităţi de producţie direct pe platforma industrială a uzinei s-au dus în oraşe vecine precum Caracal sau Balş, uzina Cooper Standard va fi amplasată în perimetrul oraşului Craiova.

La începutul acestui an Marinică Dincă, viceprimarul municipiului Craiova, declara ca 11 furnizori ai Ford vor investi la Craiova, nouă dintre aceştia primind autorizaţii de construcţie chiar în incinta fabricii auto.

Cea mai mare investiţie atrasă de Ford este cea a producătorului de mase plastice International Automotive Components (IAC) Group, care a investi la Balş în judeţul Olt aproape 60 mil. euro în construcţia unei unităţi de producţie de tip greenfield. Acolo IAC va produce planşe de bord, panouri de portiere şi capitonaje de plafon pentru viitorul Ford B-Max, a cărui producţie începe anul viitor.

Kirchhoff Automotive, unul dintre furnizorii tradiţionali al constructorului american care va produce şasiul viitorului B-Max, a anunţat în luna mai a acestui an revenirea asupra deciziei de a nu mai construi o uzină în România şi are în plan investiţii de cel puţin 10 mil. euro în Craiova.

La mai puţin de un an de când viitorul Ford B-Max va intra în fabricaţie la uzina din Craiova, numărul furnizorilor de componente a crescut la peste 20, aceştia urmând să investească până anul viitor peste 200 de milioane de euro în construcţia facilităţilor de producţie. Printre furnizorii atraşi de Ford se mai numără şi nume precum Yazaki şi Johnson Controls.

În luna iunie Ford a confirmat că B-Max va fi produs la Craiova, iar producţia va demara în prima parte a anului viitor. Totodată, Ministerul Finanţelor le-a blocat pentru moment ajutorul de stat, livrându-le doar 17 mil. euro dintr-un total de 143 mil. euro, în condiţiile în care americanii nu-şi respectă contractul semnat în septembrie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO