Business Internaţional

Escroci anonimi: Managerul care a furat 300 mil. dolari de la investitori, apoi a încercat să scape înscenându-şi sinuciderea

Escroci anonimi: Managerul care a furat 300 mil. dolari de la investitori, apoi a încercat să scape înscenându-şi sinuciderea

Autor: Vlad Popescu

24.11.2012, 13:51 1023

CNBC face o scurtă trecere în revistă a celor mai spectaculoase poveşti cu escroci din America, de la şefi de fonduri de investiţii care şi-au înscenat moartea după ce au fugit cu banii clienţilor la speculatori care au făcut bani tranzacţionând pe baza informaţiilor primite de la surse din interiorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI).

Samuel Israel al III-lea, managerul unui fond de hedging, a "muls" de la investitori peste 300 milioane de dolari, apoi şi-a înscenat moartea pentru a evita închisoarea. Israel a pledat vinovat la acuzaţiile de fraudă şi conspiraţie după prăbuşirea fondului său de hedging, Bayou Funds, în 2005. Trei ani mai târziu, după judecarea procesului, finanţistul a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. La scurt timp înainte de a începe executarea pedepsei, maşina lui Israel a fost găsită abandonată pe un pod care traversează râul Hudson, cu sintagma "suicide is painless" (sinuciderea nu provoacă durere) scrisă pe capotă.

Anchetatorii şi-au dat seama rapid că Israel a fugit, însă arestarea a avut loc abia după o lună, când acesta s-a predat. Pedeapsa a fost prelungită cu doi ani.

Speculatorul Anthony Elgindy s-a făcut remarcat în industria financiară prin succesul reuşit cu site-ul AnthonyPacific.com, unde acesta se lăuda cu "demascarea" companiilor listate al căror potenţial este exagerat în mod artificial. Abonaţii site-ului plăteau 600 de dolari pe lună pentru sfaturile sale. Elgindy a fost însă arestat în 2002, fiind acuzat că a tranzacţionat pe baza unor informaţii confidenţiale obţinute de la un agent FBI privind anchetele federale care vizau companii listate.

Elgindy a fost condamnat la 11 ani de închisoare, iar agentul FBI complice, Jeffrey Royer, a executat o pedeapsă de şase ani.

Marc Dreier, avocat de succes din New York, a acumulat o avere de peste 700 milioane de dolari prin vânzarea unor titluri promisorii false către investitori. Schema s-a prăbuşit în 2008 odată cu bursa, când investitorii şi-au dat seama că banii promişi de Dreier nu există. Avocatul a pledat vinovat şi ispăşeşte o pedeapsă de 20 de ani.

Lee Farkas, fost preşedinte al Taylor Bean & Whitaker Morgage Corp., a fost găsit vinovat de elaborarea unei fraude de 2,9 miliarde de dolari care a provocat, în anul 2009, prăbuşirea TBW şi a Colonial Bank. Potrivit procurorilor, Farkas şi complicii săi au ascuns pierderile masive ale companiei prin artificii de contabilitate efectuate prin conturile Colonial Bank şi au vândut investitorilor pachete de credite ipotecare care nu existau, erau deja în default sau fuseseră deja vândute către alte părţi.

Farkas a fost condamnat la 30 de ani de închisoare şi trebuie să plătească despăgubiri de aproape 40 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO