Bănci și Asigurări

10.000 de euro de la BERD pentru plan de afaceri sau studii de fezabilitate

10.000 de euro de la BERD pentru plan de afaceri sau studii de fezabilitate
13.10.2009, 13:56 211

Companiile care au mai putin de 500 de angajati si o cifraanuala de afaceri de pana la 25 mil. euro pot obtine finantarenerambursabila de pana la 10.000 de euro pentru consultanta prin"Programul de finantare a consultantei in afaceri BAS Romania", unprogram finantat de Ministerul Finantelor din Austria siimplementat de BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie siDezvoltare). "BAS Romania ofera granturi reprezentand 50% dincostul total net al proiectului finantat, dar nu mai mult de 10.000de euro, spune Daniela Marin, directorul programului BAS Romania(Business Adivisory Services).

Programul are un buget de circa 1,3 milioane de euro, din careau fost cheltuiti 750.000 de euro pentru finantarea a 134 deproiecte.

Beneficiarii programului sunt numai firmele private cu capitalmajoritar romanesc care activeaza pe piata de cel putin doiani.

Pentru a avea acces la bani, solicitantul trebuie sa completezein prealabil o cerere care poate fi obtinuta de la sediul BASRomania sau de pe site-ul (basromania.ro) pe baza careia severifica eligibilitatea solicitantului. Termenul de raspuns este demaxim cinci zile lucratoare.

Principalele documente pe care trebuie sa le prezinte firma caresolicita finantarea sunt bilantul pe doi ani si un certificat de laRegistrul Comertului din care sa reiasa ca structura capitaluluieste majoritar romaneasca.

Nu se face o selectie a proiectelor, singurul aspect urmaritfiind indeplinirea criteriilor de eligibilitate.

"Totodata, pe langa fondurile nerambursabile, Programul BASofera solicitantilor sprijin in selectarea celor mai buniconsultanti pentru rezolvarea problemelor specifice cu care seconfrunta, asista beneficiarii pe tot parcursul proiectului siasigura rambursare rapida la finalul proiectului", mai spuneDaniela Marin.

Solicitantul fondurilor poate sa propuna firma de consultanta cucare doreste sa lucreze sau poate apela la baza de date a BASRomania, conditia fiind ca firma respectiva sa aiba acreditarepentru tipul de proiect pentru care doreste colaborare.

Principiul de recuperare a banilor este decontul. Solicitantultrebuie sa finalizeze proiectul cu firma de consultanta, platesteconsultantul, depune cererea de rambursare si in maximum cinci zileprimeste jumatate din suma cheltuita, dar nu mai mult de 10.000 deeuro.

O firma poate sa solicite finantare prin programul BAS pentrumai multe proiecte de consultanta.

"Programul BAS poate finanta un singur proiect la un moment datpentru aceeasi companie. Un nou proiect poate fi finantat numaidupa postmonitorizarea proiectului anterior, realizata la un an dela finalizarea acestuia", explica directorul programului BASRomania.

Nu sunt eligibile proiectele din agricultura primara (mai putinservicii de consultanta legate de productie, prelucrare si comert),dezvoltare imobiliara, servicii financiare, tehnica militara,jocuri de noroc sau tutun.

Printre companiile care au primit finantare prin programul BASse numara producatorul de cosmetice Elmiplant, furnizorul nationalde instalatii electrice si de telecomunicatii Electrogrup, companiade formare continua si consultanta Exec-Edu creata de Asebuss,Fresco Proiect, care ofera dotari profesionale pentru industriaalimentara si hoteliera sau website interactiv Metropotam.ro.

Printre primele companii care au solicitat fonduri de la BASRomania este producatorul de cosmetice Elmiplant, care a fostcumparat la sfarsitul lui 2007 de Sarantis Romania, filiala localaa distribuitorului elen de cosmetice Sarantis, pentru 6,5 mil. deeuro. Elmiplat a solicitat finantare pentru un proiect ce a avut caobiectiv redefinirea identitatii unei linii de produse si a constatintr-un proiect de rebranding pentru gama Bioten. Proiectul deconsultanta a inclus o cercetare de piata si o analiza a liniei deproduse comparativ cu principalele produse concurente, urmate desugestii privind noua pozitionare si identitate pentru Bioten.Conform datelor furnizate de reprezentantii BAS, in urmarebrandingului pe gama Bioten vanzarile au crescut cu 200%.Elmiplant a mai dorit sa colaboreze cu noi, insa in urma preluariicapitalul majoritar nu mai era romanesc, deci nu mai indeplineaconditiile de eligibilitate", spun reprezentantii BAS Romania.

Exec-Edu, companie de formare continua si consultanta creata deAsebuss in 2005, a depus o cerere de finantare in iunie 2008,pentru un proiect in valoare de peste 20.000 de euro, care a avutin vedere redefinirea strategiei de marketing si comunicare. Prinproiect compania a urmarit crearea unei identitati puternice pentrunoul brand Exec-Edu si cresterea notorietatii sale pe piataprogramelor de instruire. Durata proiectului a fost de sase luni.Conform reprezentantilor companiei, un rezultat concret si imediatal implementarii proiectului a fost cresterea cifrei de afaceri cu50% in primele patru luni ale anului de studii 2008-2009, fata deaceeasi perioada a anului anterior.

Compania Fresco Proiect, care ofera dotari profesionale pentruindustria alimentara si hoteliera, a cerut finantare in iulie 2007pentru un raport de diagnoza si suport pentrureorganizare-restructurare, cu o valoare de 11.696 de euro.

"Rezultatele s-au materializat in mai multe proiecte cu derularediferita in timp care au fost prioritizate in functie de impactulla nivelul organizatiei, resurselor materiale si mai ales umane dincompanie. Unele dintre proiecte sunt si acum in derulare, altelenici nu au fost inca atacate", spune Mugurel Paun, directorulgeneral al Fresco Proiect.

Compania a depus la un an de la prima solicitare un al doileaproiect, pentru un studiu de piata: "Piata romaneasca de furnizoride echipament profesional de bucatarie", cu o valoare de 19.980 deeuro.

Pasii pentru obtinerea banilor:

  • Se completeaza cererea de co-finantare existenta pe site-ul BASRomania
  • Documentele prezentate: bilantul pe doi ani si un certificat dela Registrul Comertului
  • Cinci zile dureaza verificarea eligibilitatiisolicitantului
  • Nu se face o selectie a proiectelor
  • Principiul de recuperare a banilor este decontul
  • Proiectele de consultanta nu trebuie sa depaseasca sase luni dezile

Cine poate primi finantare:

  • Intreprinderi mici si mijlocii
  • Capital majoritar romanesc si privat
  • Au cel putin doi ani de activitate
  • Au pana la 500 de angajati
  • Pot demonstra necesitatea serviciilor de consultanta pentrucare solicita finantare
  • Au capacitatea de a implementa recomandarile propuse

Ce proiecte nu sunt eligibile:

  • Companii ce necesita o restructurare radicala
  • Proiecte deja incepute
  • Servicii de consultanta pentru pregatirea dosarelor de accesarea fondurilor structurale sau a altor finantari
  • Cursuri de instruire, cu exceptia acelor activitati deinstruire care fac parte dintr-un proiect de consultanta eligibilpentru BAS
  • Costurile pentru obtinerea certificarilor
  • Costurile licentelor
  • Firme din domenii ca: servicii bancare si financiare; bauturiputernic alcoolizate; tutun; jocuri de noroc; arme sau tehnicamilitara

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO