Bănci și Asigurări

106 asiguratori si 55 de banci profita de pasaportul european

30.05.2007, 17:07 39

Numarul companiilor de asigurare europene care au notificat pana acum la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) intentia de a opera direct pe piata romaneasca a ajuns la 106 dupa ce 40 de noi asiguratori inregistrati in UE si-au exercitat dreptul de pasaport in luna mai. In urma acestor autorizari, circa 147 de companii de asigurare se arata interesate sa furnizeze servicii pe piata locala, in conditiile in care la sfarsitul anului trecut erau inregistrati la CSA 41 de asiguratori.
Printre asiguratorii comunitari care au notificat luna aceasta se numara si Euroins, prima companie bulgara care a decis sa profite de liberalizarea pietei asigurarilor dupa intrarea Romaniei si Bulgariei in UE. Spre deosebire de bulgari, nicio companie romaneasca nu a notificat intentia de a opera in alte state comunitare, chiar daca unele companii precum Asitrans sau AIG au anuntat ca sunt interesate.
Odata cu Euroins, au notificat CSA si primele companii belgiene (Emani, Elni), daneze (Swiss Re), spaniole (Mapfre Empresas) si poloneze (Powszechny Zaklad Ubezpieczen).
Si numarul intermediarilor comunitari interesati de piata romaneasca a crescut in mai pana la 73, dupa ce 27 de companii inregistrate in state membre UE au notificat CSA.
Cei 170 de asiguratori si intermediari in asigurari care au notificat CSA se alatura celor 51 de institutii de credit si patru institutii emitente de moneda electronica care au notificat la BNR furnizarea de servicii in mod direct in Romania.
Majoritatea acestor institutii financiare internationale sunt interesate sa acorde credite, sa atraga depozite si sa ofere servicii de consultanta pentru firme, cele mai multe fiind inregistrate in Marea Britanie. Dintre institutiile de credit, 45 de banci doresc sa acorde credite, incluzand, printre altele imprumuturile de consum, ipotecare sau servicii de factoring.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri