Bănci și Asigurări

2,5 miliarde de euro, portofoliul de finanţări al firmelor de leasing

2,5 miliarde de euro, portofoliul de finanţări al...

Autor: Ciprian Botea

02.05.2014, 00:06 124
Companiile de leasing financiar aveau la sfârşitul anului trecut un portofoliu total de finanţări acordate pentru achiziţia de autovehicule, echipamente şi clădiri în valoare de 2,48 miliarde de euro, cu 6% peste nivelul din luna septembrie, potrivit datelor ALB România – asociaţia societăţilor nefinanciare. Creşterea în termeni nominali este de aproximativ 140 milioane de euro.
 
Dintre acestea, active de circa 2,17 miliarde de euro erau deţinute de firmele afiliate ALB. Acestea au fost în creştere cu circa 70 milioane de lei faţă de finalul lunii septembrie. O creştere similară în termeni nominali au înregistrat şi activele firmelor de leasing nonafiliate, deşi acestea au o cotă de piaţă de opt ori mai mică.
 
ALB nu publică date privind evoluţia pe parcursul ultimilor ani, dar cel mai probabil portofoliile s-au restrâns semnificativ având în vedere că volumul finanţărilor noi acordate de societăţile de leasing financiar s-a redus de la circa 5 miliarde de euro în 2008 la puţin peste un miliard de euro anul trecut.
 
Singurele date privind bilanţurile firmelor de leasing disponibile pe o serie de timp mai lungă sunt cele privind activele totale, publicate de BNR. Aceste date arată o contracţie a activelor deţinute de societăţile de leasing înscrise în registrul general al BNR de la 12 miliarde de lei în 2008 la circa 3 miliarde de lei la sfârşitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO