Bănci și Asigurări

A venit vremea indemnizatiilor in asigurarile de viata

12.10.2005, 20:18 22

Politele incheiate de companiile care practica asigurari de viata incep "sa isi ceara drepturile", dupa ce in ultimii ani au inregistrat cresteri impresionante ale subscrierilor.

Anul trecut, indemnizatiile platite de asiguratori s-au ridicat la suma de 18,6 milioane de euro (75,3 milioane de lei), in crestere cu 17% fata de anul precedent. La nivelul intregii piete, aceasta crestere nu este semnificativa, insa exista companii care au inregistrat o rata de crestere a indemnizatiilor platite de trei ori mai mare decat cea a primelor brute subscrise.

O astfel de companie este AIG Life, care anul trecut s-a clasat pe pozitia a doua pe piata asigurarilor de viata. In 2004, indemnizatiile brute platite de companie s-au majorat cu 135% in euro fata de anul precedent, in conditiile in care subscrierile companiei au crescut cu 35%.

"Este normal ca, pe masura ce portofoliul imbatraneste, despagubirile platite sa creasca. De fapt, pe piata noastra aceste indemnizatii au crescut foarte incet", a explicat Theodor Alexandrescu, directorul general al companiei. "Indemnizatiile din prezent sunt platite clientilor carora li s-a facut evaluarea riscului acum patru sau cinci ani, cand au incheiat politele", a mai spus el.

Alexandrescu a explicat ca despagubirile cresc exponential pe masura ce trece mai mult timp de la data incheierii politelor de asigurare de viata. "La inceput, nu exista multe despagubiri, acest lucru fiind caracteristic companiilor care incheie polite cu o componenta de protectie. Totusi, riscul de a se produce evenimentul asigurat creste pe masura trecerii timpului", a spus el.

Directorul AIG Life spune ca, pe langa indemnizatii, o parte importanta din platile asiguratorilor sunt directionate rascumpararii politelor de asigurare de viata unit-linked. Politele unit-linked sunt legate, dupa cum sugereaza si numele, de unitati de fond sau programe de investitii. O parte din prima platita de asigurat merge in aceste unit-uri, in functie de dorinta clientului. Caracteristica principala a acestor produse este transferul riscului de la asigurator la asigurat, asiguratorul obligandu-se doar sa administreze banii clientului.

"Pe langa despagubiri, companiile platesc si rascumpararile pentru politele unit-linked", a explicat Alexandrescu.

Pentru acest an, AIG Life estimeaza ca va subscrie prime brute de 120 de milioane de lei (circa 34 de milioane de euro) si va plati despagubiri de 1,1 milioane de euro (4 milioane de lei).

O alta companie care a platit anul trecut despagubiri aproape duble fata de 2003 este Allianz-Tiriac. Asiguratorul a achitat indemnizatii pentru polite de asigurare de viata de peste 90.000 de euro (3,7 milioane de lei), mai mari cu 80% fata de anul precedent. Spre deosebire de AIG Life, in cazul Allianz-Tiriac

s-au dublat si subscrierile.

"Este normal sa se pastreze un raport intre subscrieri si despagubiri", a explicat Marius Onofrei, directorul departamentului de Relatii Publice al companiei. "O data cu cresterea portofoliului, va creste si volumul indemnizatiilor platite", a mai spus el.

Onofrei sustine ca in cazul asigurarilor de viata, rata cheltuielilor aferente emiterii unei polite este un indicator mai important decat rata indemnizatiilor platite. "Rata despagubirilor este foarte scazuta si nu este relevanta pentru acest tip de asigurari", a aratat el.

"Ceea ce conteaza in momentul emiterii unei polite sunt cheltuielile cu comisioanele platite consultantilor financiari, care pot ajunge chiar si la 40% din valoarea politei."

Marius Onofrei a explicat ca aceste costuri cu comisioanele sunt concentrate la inceput, in momentul incheierii politei, iar apoi, pe masura trecerii timpului, costurile scad, deoarece este vorba doar de administrarea politelor.

El a mai spus ca incheierea politelor prin intermediul consultantilor financiari creeaza si anumite probleme. "Consultantul este interesat doar de vanzarea politei si nu de ce se va intampla cu aceasta peste cativa ani. Clientul poate rezilia polita peste doi sau trei ani dupa ce a incheiat-o, si atunci compania va pierde, deoarece nu va reusi sa acopere cheltuielile mari inregistrate la emiterea politei", a explicat Onofrei.

Anul trecut, Allianz-Tiriac s-a situat pe locul sapte in clasamentul companiilor care practica asigurari de viata, cu subscrieri de 9,6 milioane de euro (39 de milioane de lei). Pentru acest an, compania se asteapta la prime brute subscrise de 17 milioane de euro (peste 60 de milioane de lei).

La nivelul pietei, chiar daca indemnizatiile platite de asiguratori cresc repede, raportul dintre acestea si subscrieri este redus, de circa 10%. Totusi, in cazul companiilor cu un portofoliu de asigurari de viata "matur", cum este cazul Asirom, despagubirile reprezinta mai mult de jumatate din subscrieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO