Bănci și Asigurări

Actionarii vor sa listeze BCR cat mai curand

13.03.2007, 19:33 39

Listarea BCR la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va creste capitalizarea si lichiditatea pietei, si va atrage investitori straini puternici, afirma reprezentantii firmelor de brokeraj.
Presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila, a declarat ca actionarii BCR, detinuta de grupul austriac Erste Bank, vor cauta probabil sa listeze titlurile bancii cat mai rapid, mai multe detalii urmand sa fie cunoscute inca din acest an.
"Deocamdata aceasta informatie este la nivel de zvon, insa daca va fi prezentata oficial cred ca piata se va anima, in special in cazul societatilor de investitii (SIF). Cert este ca o eventuala prezenta a BCR pe bursa ar creste semnificativ capitalizarea si ar diversifica posibilitatile de investitii, si, avand in vedere ca este vorba de cea mai mare banca din sistem, cu siguranta ar atrage atentia unor fonduri straine puternice", a declarat directorul general al IFB Finwest, Octavian Molnar.
Presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest, Iulian Panait, a apreciat ca lichiditatea si capitalizarea bursei ar putea creste semnificativ in cazul listarii BCR, insa cotarea bancii la BVB ar putea intampina unele dificultati.
"Dupa ce Erste a atras mare parte din pachetele salariatior BCR, ponderea actionarilor minoritari ai bancii, cu detineri de pana la 1%, s-a redus destul de mult, iar acest tip de investitori este important pentru piata, intrucat ei fac majoritatea tranzactiilor. In plus, nici Erste si nici SIF-urile nu sunt dispusi sa isi dilueze participatiile, astfel ca listarea va presupune probabil o majorare de capital", a spus Panait.
Presedintele BCR a aratat ca tinand cont de dimensiunea bancii, cea mai mare din Romania, orice pachet listat va fi semnificativ pentru piata de capital.
Erste Bank a castigat, la sfarsitul anului 2005, licitatia pentru preluarea unui pachet de 61,88% din titlurile BCR, pentru care a platit 3,75 miliarde euro in octombrie 2006, cand a fost finalizata tranzactia. In ultimul trimestru al anului trecut, Erste a inaintat o oferta salariatilor BCR, care detineau un pachet de 8%, iar la inchiderea operatiunii si-a majorat participatia pana la 69,15%. Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) controleaza, in pachete aproximativ egale, circa 30% din titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO