Bănci și Asigurări

Activele Raiffeisen au urcat cu 7%, la 4,4 mld. euro

28.03.2008, 18:40 17

Raiffeisen Bank a incheiat anul trecut cu active de 4,4 miliarde de euro, in crestere cu numai 7% fata de decembrie 2006, potrivit datelor publicate ieri la Viena de grup.
Astfel, Raiffeisen a ramas la sfarsitul anului trecut al treilea jucator din sistemul bancar, dupa BCR, cu active de 17,5 miliarde de euro si BRD-SocGen, cu active de 11 miliarde de euro. Raportul grupului nu precizeaza si profitul net realizat de Raiffeisen, insa banca va prezenta astazi rezultatele pe plan local.
Cresterea activelor Raiffeisen, de 7%, este mult mai mica decat cea inregistrata de piata. Anul trecut activele din sistemul bancar (potrivit datelor BNR) au urcat cu 45%, pana la circa 70 de miliarde de euro.
Raiffeisen externalizeaza insa o buna parte din finantarile acordate catre banca-mama, pentru a evita costurile de reglementare impuse de BNR. Astfel, grupul Raiffeisen International a raportat o expunere pe Romania de 5,6 miliarde de euro la decembrie 2007, in crestere cu 19% fata de sfarsitul anului 2006.
Raiffeisen Bank Romania opera in decembrie trecut o retea teritoriala de 435 de unitati, dupa ce a deschis 167 de unitati pe parcursul anului 2007. Potrivit planurilor anuntate in raportul anual al Raiffeisen International, filiala locala va ajunge la o retea de 600 de unitati pana in anul 2010. Grupul noteaza ca filiala din Romania a continuat sa puna accent pe dezvoltarea afacerilor pe retail. Astfel, soldul creditelor de retail a urcat anul trecut cu 538 de milioane de euro, pana la 1,8 miliarde de euro. Doar creditele ipotecare au urcat cu 74%, pana la 660 de milioane de euro.
Pe partea de corporate, Raiffeisen a reusit sa majoreze finantarile acordate cu 33%, pana la 1,7 miliarde de euro. Sursele atrase de la clientele de corporate au urcat mai incet, cu 9%, pana la 1,5 miliarde de euro.
Divizia de asset management a Raiffeisen, lansata la jumatatea lui 2006, avea in decembrie trecut active in administrare de 45 de milioane de euro. Raiffeisen Leasing a acordat finantari noi de 252 de milioane de euro anul trecut, in crestere cu 60% fata de 2006.
Raportul Raiffeisen International subliniaza o dinamica sustinuta a veniturilor din comisioane inregistrata in regiunea Europei de Sud-Est si in special in Romania.
Veniturile nete din comisioane generate de clientii de retail au crescut semnificativ, cu 35%, la 799 de milioane de euro, la nivel de grup. Europa de Sud-Est a fost motorul cresterii regionale, cu o crestere de 44%, la 386 de milioane de euro. "Cea mai mare crestere a fost reusita de grup pe piata din Romania, datorita unei orientari pronuntate spre retail si unei baze solide de clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO