Bănci și Asigurări

Afacerea anului: salariatii BCR pot lua 412 mil. euro

Afacerea anului: salariatii BCR pot lua 412 mil. euro

Investitorii pe SIF-uri toarna sampania

02.11.2006, 19:08 17

Salariatii BCR sunt in fata afacerii vietii: cel mai mare val de bani din istoria Romaniei se indreapta direct catre ei. Cei peste 11.000 de angajati ai bancii vor putea vinde actiunile detinute la banca cu un profit de peste 20 de ori mai mare decat investitia facuta in urma cu doi ani.
Atunci, o actiune a celei mai mari banci din Romania putea fi cumparata de salariatii acesteia cu 1,035 lei; noul proprietar al bancii ofera astazi pe aceeasi actiune peste 23 de lei (6,5 euro), adica de 22 de ori mai mult. Per total, angajatii BCR detin 8% din titlurile bancii, cu o valoare totala estimata la 412 mil. euro.
Totusi, oferta Erste este mai putin generoasa decat cea facuta statului roman in urma cu un an, atunci cand austriecii ofereau 7,65 euro pe actiune (cu aproape 18% mai mult). Chiar si asa, salariatii BCR sunt in fata afacerii vietii: sa-si creasca suma investita de peste 20 de ori in numai doi ani. Daca fiecare din cei 11.500 de angajati ai bancii ar imparti in mod egal cele 8% din titlurile BCR, fiecare ar putea primi cate 36.000 de euro pentru pachetul detinut.
Unde vor ajunge acesti bani in economia reala? Vor merge in cumpararea de apartamente sau de masini? Sau vor ramane in piata de capital?
In orice caz, tentatia de a vinde actiunile la BCR este mare pentru salariatii bancii, desi Erste are o oferta chiar mai buna. Salariatii BCR pot primi o actiune Erste pentru sase titluri BCR, fiecare actiune la banca romana valorand in acest caz 8,9 euro, cu aproape 40% mai mult decat oferta cash. Titlurile Erste erau ieri cotate la peste 53 de euro fiecare, la Bursa de la Viena. Brokerii spun insa ca sansele investirii banilor obtinuti cash de catre salariati in actiuni la Bursa sunt reduse.
"Eu nu prea cred ca banii vor merge spre Bursa sau in orice caz nu o parte care sa fie considerata cat de cat importanta. Salariatii vor folosi banii pentru imbunatatirea vietii familiilor lor, iar tintele principale vor fi piata imobiliara sau cea auto", considera Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj. In acelasi timp, nici administratorii de fonduri mutuale nu se asteapta la o orientare deosebita a banilor salariatilor BCR catre piata fondurilor mutuale.
Daca banii salariatilor ar merge pe piata imobiliara, efectul de antrenare ar putea aduce in aceasta piata pana la un miliard de euro, spun consultantii imobiliari. In orasele mari (Constanta, Timisoara, Iasi, Brasov), 36.000 de euro acopera o garsoniera sau chiar un apartament cu doua camere. In Capitala insa, banii nu ajung decat pentru un avans la un credit de circa 100.000 de euro, pentru cumpararea unei locuinte mai mari. In acest mod, sutele de milioane aduse eventual de salariati se transforma in fonduri ce depasesc un miliard de euro.
"Preconizam ca cel putin o treime dintre cei 11.000 de angajati ai BCR, daca nu chiar mai mult, vor alege sa investeasca in piata imobiliara", spune Radu Lucianu, managing partner la compania imobiliara Eurisko.
"Aproape sigur, majoritatea banilor de pe aceste actiuni vor merge in consum, provocand in acest fel un soc in sistem. A doua tinta a banilor ar putea fi zona de real estate, pentru ca acesta e comportamentul tipic in aceasta perioada", considera Florin Citu, economist-sef la ING Bank. El spune ca e putin probabil ca banii sa ramana pe piata de capital sau in alte investitii asemanatoare.
Insa titlurile BCR nu sunt impartite egal intre salariati. Fostii sau actualii membri ai conducerii bancii au detineri importante, un exemplu fiind Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, fost sef al Consiliului de Supraveghere al BCR. El detine, conform declaratiei de avere, 79.246 de titluri BCR, cumparate cu 27.000 de euro, dar care valoreaza acum peste 515.000 de euro.
Paradoxal, chiar si fosti angajati ai Bancorex, care au cauzat cel mai mare faliment bancar din istoria Romaniei, vor primi o parte din banii de la Erste, ei fiind printre salariatii BCR de ieri si de azi si detinand titluri ale bancii.
Oferta Erste pentru actiunile salariatilor BCR este valabila pana pe 24 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO