Bănci și Asigurări

Afacerile Eureko, -35% dupa iesirea din asigurari generale

14.03.2010, 23:08 55

Primele brute subscrise de compania de asigurari Eureko (fostaInteramerican), subsidiara locala a grupului olandez cu acelasinume, au scazut cu 35% anul trecut, pana la 52 mil. lei (12,3 mil.euro), dupa ce compania a decis sa iasa din piata asigurarilorgenerale si sa se concentreze pe polite de viata si desanatate.

"Scaderea primelor brute subscrise fata de anul 2008 a fostcauzata, in primul rand, de decizia companiei de a nu mai subscriecontracte pentru asigurarile auto, bunuri, cargo si de raspunderecivila, la care se adauga contextul economic general", a declaratCarmen Radu, director general adjunct al Eureko Asigurari.

Pe segmentul asigurarilor generale subscrierile Eureko au fostde 18 mil. lei (4,3 mil. euro) anul trecut, cu 58% sub nivelul din2008. Din luna mai a anului trecut societatea a renuntat laasigurarile de bunuri, auto, cargo si de raspundere, principalelelinii de business fiind acum asigurarile de viata si cele desanatate.

Din asigurari de viata compania a inregistrat subscrieri de 34mil. lei, in scadere cu 10% fata de rezultatul din 2008.

Potrivit datelor preliminare ale Comisiei de Supraveghere aAsigurarilor, piata asigurarilor a scazut pentru prima data anultrecut, cu 1,1%, coborand la nivelul de 8,83 mld. lei. Asigurarilegenerale au urcat cu 2%, pana la 7,21 mld. lei, in timp cesubscrierile din asigurari de viata s-au redus cu 13%, pana la 1,62mld. lei.

In aceste conditii, Eureko detinea la sfarsitul anului trecut ocota de 0,59% din intreaga piata de asigurari si de 2,1% din piataasigurarilor de viata. Pentru a face o comparatie, in 2008 companiaa avut o cota de piata totala de 0,9%, iar pe asigurari de viatacota a fost de 2%.

Eureko nu a publicat profitul sau pierderea din 2009,rezultatele nefiind inca auditate. In 2008 asiguratorul ainregistrat o pierdere de 26,1 mil. lei (7 mil. euro). Companiaeste controlata de unul dintre cele mai mari grupuri de asiguraridin Europa, Eureko (Olanda), si are un capital social de 162 mil.lei. Olandezii sunt prezenti in asigurari, pensii private siservicii medicale. In cursul acestui an Eureko va mai investi 7-10mil. euro in dezvoltarea acestor activitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO