Bănci și Asigurări

Allianz-Tiriac si-a mentinut profitul la 4,4 mil. euro

06.08.2009, 16:45 19

Liderul pietei de asigurari Allianz-Tiriac Asigurari, cu o cota de piata de 15,5% in 2008 la nivelul intregii piete, cumulat asigurari generale si de viata, a incheiat primul semestru din acest an cu un profit operational de 18,3 mil. lei (4,4 mil. euro), un nivel apropiat de rezultatul din 2008.

Din profitul total, aproape 74% a fost generat de activitatea de asigurari generale. Asigurarile generale sunt in general o activitate care creeaza pierdere companiilor de asigurari din cauza daunalitatii foarte ridicate. In cazul Allianz-Tiriac, rata daunei a fost pe primul semestru de 75%, la fel ca in prima jumatate a anului 2008.

"Cine va avea curiozitatea sa analizeze riguros realizarile societatilor de asigurari generale din ultimii cinci ani va constata ca suntem singurul asigurator din top 10 care a reusit, an dupa an, sa obtina rezultate pur tehnice pozitive pe segmentul non-life", spune directorul general al companiei, Cristian Constantinescu.

Anul trecut, compania a obtinut un profit brut de 35,5 mil. lei (9,6 mil. euro), in conditiile in care, la nivel agregat, piata asigurarilor a inregistrat pierderi nete de 576 mil. lei (156 mil. euro). In ceea ce priveste veniturile, compania a avut in prima jumatate a anului incasari de 676 mil. lei (161 mil. euro), cumulat asigurari generale si de viata, in scadere usoara cu 3% fata de anul trecut.

Pe segmentul asigurarilor de viata, primele brute subscrise in primul semestru au fost de 48 mil. lei (11,4 mil. euro), in scadere cu 9% fata de anul trecut.

Veniturile din asigurari generale s-au situat la 628,4 mil. lei (aproape 150 mil. euro) in perioada ianuarie-iunie din 2009, in usoara scadere cu 2,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Estimarile companiei pentru finalul anului 2009 arata ca veniturile anuale din prime se vor situa la un nivel apropiat de cel inregistrat anul trecut, de 97% intr-un scenariu pesimist, respectiv de 100% intr-un scenariu optimist.

"Indiferent de ceea ce se va intampla, Allianz-Tiriac ramane o companie profitabila, extrem de solida din punct de vedere financiar. Toate testele de stres pe care le-am efectuat arata ca am reusi sa depasim fara probleme chiar si situatiile extreme, in care s-ar produce cele mai pesimiste scenarii", a mai spus Constantinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels