Bănci și Asigurări

Amenzile Concurentei la Carte Verde, in Monitor

04.09.2003, 00:00 18



Consiliul Concurentei a amendat compania de asigurari Allianz-tiriac cu 970 milioane de lei pentru implicare in stabilirea unor preturi minime la asigurarea Carte Verde- asigurarea de raspundere civila auto pentru calatorii in strainatate, conform unei decizii publicate ieri in Monitorul Oficial.



Vinovate de “incheierea si/sau punerea in practica a unei intelegeri avand ca obiect fixarea - in cadrul Biroului Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR)- a unor niveluri minime de prime la asigurarea de raspundere civila auto valabila in afara teritoriului Romaniei" mai sunt si companiile Asirom, Astra, Ardaf, Omniaasig, Unita, Interamerican, Asitrans, Atlassib, dar si Metropol(acum in faliment), Grup AS (acum in faliment), a stabilit Consiliul Concurentei. Decizia privind amendarea celorlalte companii de asigurari n-a aparut inca in Monitor.



Consiliul Concurentei afirma ca societatile de asigurare citate au stabilit in iunie 1999, in cadrul BAAR, un nivel minim recomandat al primei pentru aceasta asigurare, care apoi a luat "caracter de obligatie".



Companiile de asigurari vizate au contestat in justitie si prin plangere la presedintele Consiliului deciziile de amendare. Companiile afirma ca totul a plecat de problemele create de vanzarea la preturi nerealist de mici ale politelor.



Dealtfel, doua dintre companiile gasite vinovate de Consiliu, Grup AS si Metropol, au intrat in faliment exact din aceasta cauza: vanzarea la preturi tehnic nerealiste a acestor polite.



"Dupa ce au fost probleme cu datorii acumulate de catre companiile de asigurari pe acest segment, s-a luat decizia in cadrul BAAR de stabilire a unor tarife minime care sa asigure posibilitatea de rambursare. Situatia trebuia rezolvata, pentru ca eram gata sa fim exclusi din Biroul Carte Verde ", explica Maria Bugeanu, fost secretar al BAAR in acea perioada.



"Am contestat decizia de stabilire a vinovatiei, impreuna cu celelalte companii vizate, in Justitie, iar cea in legatura cu cuantumul amenzii printr-o plangere la Presedintele Consiliului Concurentei, conform prevederilor legale", a spus Marius Onofrei, responsabil cu relatiile cu presa din cadrul Allianz-tiriac.



Consiliul considera ca intelegerea a avut loc intre 1999 si 2002, anul cand insasi Comisia de Supraveghere Asigurarilor a legiferat stabilirea unor tarife minime de catre BAAR, aflat in directa sa coordonare, pentru stabilirea unor tarife minime. Consiliul afirma insa in hotarare ca aceasta prevedere este contrara legislatiei privind concurenta.



Amenda putea fi mult mai mare, adica pana la 10% din cifra de afaceri a companiei, ceea ce in cazul Allianz tiriac, de exemplu, se putea ridica la 285 miliarde lei. Consiliul afirma insa in decizia sa ca "nu se poate face abstractie de faptul ca fixarea unor niveluri minime ale primelor a avu loc in contextul sanctiunilor impuse de Conventia Tip Interbirouri (Conventia Carte Verde- n.red)".



"Amenda primita nu este neglijabila. Am contestat deciziile si asteptam sa se pronunte justitia. Cred insa ca n-ar fi fost nici o problema daca atunci BAAR ar fi notificat Consiliul Concurentei in legatura cu hotararile luate", a spus Fanel Plopeanu, vice-presedinte Omniasig. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO