Bănci și Asigurări

Analistii au viziuni diferite despre curs: euro merge spre 3,5 lei sau spre 4 lei?

Analistii au viziuni diferite despre curs: euro merge spre 3,5 lei sau spre 4 lei?

Click pentru imaginea intreaga

21.03.2008, 17:31 17

"Ramanem pesimisti in privinta leului si ne asteptam sa vedem cursul urcand peste 3,8 lei pentru un euro pana la jumatatea anului, in conditiile in care riscul adancirii recesiunii economiei americane va reduce si mai mult apetitul investitorilor pentru pietele emergente", considera Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania.
Si analistii Danske Bank, care inca de anul trecut s-au remarcat prin pesimismul lor in privinta economiei romanesti, isi sfatuiesc din nou clientii sa parieze impotriva leului, dar si a forintului maghiar. Recomandarea Danske pentru clienti este sa vanda lei contra franci elvetieni (pozitie short pe leu), cu un profit anualizat estimat la 11,5% in orizont de o luna, in conditiile in care cursul ar urma sa creasca de la 2,39 la 2,41 lei pentru un franc.
"Majoritatea monedelor de pe pietele emergente au rezistat foarte bine pe parcursul actualei crize globale, dar recent a devenit clar ca aceasta este doar o situatie temporara, iar acum o parte dintre monedele de pe pietele emergente cedeaza sub presiune. Este in particular cazul tarilor cu nevoi mari de finantare externa precum Ungaria sau Romania, care vor ramane sub presiune."
Analistii danezi subliniaza ca isi mentin viziunea pesimista in privinta monedelor de pe pietele emergente din Europa, dar si Orientul Mijlociu sau Asia, in timp ce vad motive fundamentale puternice pentru intarirea in continuare a francului elvetian.
De altfel, Danske vede si cursul leu/euro urcand constant, cel putin in urmatoarele 12 luni. Astfel, fata de un nivel curent de 3,76 lei pentru un euro (la 17 martie, data publicarii raportului), cursul ar putea sa urce la 4,05 lei/euro pana in toamna, respectiv 4,1 lei/euro, in primavara viitoare.
Pe piata exista insa si viziuni mai optimiste pentru leu. Analistii de la Vie-na ai Raiffeisen Bank vad leul intarindu-se pana la sfarsitul anului. Astfel, cursul ar urma sa coboare la 3,6 lei pentru un euro pana in iunie, pentru a ajunge al 3,45 lei/euro in decembrie.
"Pe termen scurt leul va ramane sub presiune. Totusi, dobanzile ridicate de pe piata romaneasca precum si perspectivele de crestere in continuare a dobanzii de politica monetara ar trebui sa sustina leul", scrie Martin Stelzeneder, analist la Raiffeisen Bank. Piata asteapta ca BNR sa majoreze dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual la sedinta de miercurea viitoare, pana la 9,5% pe an.
Pe de alta parte, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc subliniaza ca aversiunea investitorilor straini fata de economia romaneasca a crescut. "O corelare a cursului euro/leu cu nivelul CDS (un indicator care masoara riscul de neplata atasat obligatiunilor suverane, n. red.) arata ca leul ar fi trebuit sa se deprecieze acum la un curs de 3,9 lei pentru un euro", spune economistul ING. El spune ca mentinerea leului la niveluri mai bune a fost determinata de majorarea dobanzii de policita monetara cu un punct (pana la 9% pe an, n. red.) operata in februarie, dar si interventiile BNR pe piata valutara. Dupa ce a intervenit in ianuarie pentru a opri o miscare rapida de depreciere a leului, BNR ar fi continuat sa vanda euro pe piata de la Bucuresti in februarie si chiar in martie, aratand astfel ca nu doreste ca euro sa urce peste 3,8 lei, afirma Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.
"In conditiile in care s-au acumulat presiuni dupa interventiile BNR, o spargere a pragului de rezistenta de 3,8 lei pentru un euro in viitorul apropiat este probabila."
Economistul ING considera ca un nivel mai ridicat al cursului - intre 3,8 si 4 lei pentru un euro - ar ajuta economia romaneasca pe termen mediu, mai ales in conditiile in care BNR doreste sa obtina o reducere sustenabila a inflatiei.
"Interventiile bancii centrale pe piata valutara nu fac decat sa consolideze percep-tia populatiei ca leul se va intari, stimulandu-i astfel sa se imprumute in valuta. Astfel, presiunea pe contul curent se va mentine, riscand sa declanseze un alt episod de depreciere rapida a leului in viitor."
In ultimele sedinte de tranzactionare euro a oscilat pe piata de la Bucuresti intr-o banda ingusta, intre 3,7 si 3,75 lei, insa pe fondul tranzactionarii unor volume reduse. Ieri cotatiile au oscilat in jurul nivelului de 3,73 lei pentru un euro.
BNR a oraganizat mai multe licitatii saptamana aceasta pentru atragerea leilor in exces de pe piata monetara, incercand astfel sa mentina dobanzile la niveluri apropiate de rata de politica monetara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO