Bănci și Asigurări

Analistii: Cel mai mare risc pentru leu sunt in acest moment tensiunile politice

Analistii: Cel mai mare risc pentru leu sunt in acest moment tensiunile politice
12.10.2009, 00:00 14

Cursul leu/euro va urca pana la 4,60 lei pentru un euro pana inluna martie a anului viitor, urmand ca peste un an, in toamna lui2010, sa se situeze la 4,40 lei/euro, conform celei mai recenteprognoze a ING Bank Romania.

Tensiunile politice sunt privite drept un factor major depresiune asupra leului.

In acelasi timp, Danske Bank vede cursul la 4,40 lei/euro inmartie, respectiv la 4,60 lei/euro in octombrie 2010.

Pe o directie opusa se inscrie prognoza Raiffeisen Bank Romania,care anticipeaza un curs de 4,15 lei pentru un euro la sfarsitulacestui an. Pentru 2010 estimeaza o tendinta de intarire lenta amonedei nationale: 4,10 lei/euro in martie, 4,00 lei/euro in iunie,3,95 lei/euro in septembrie si 3,90 lei/euro in decembrie.

Vineri, cotatiile au urcat din nou pe piata valutara, depasindcota de 4,28 lei pentru un euro, iar analistii ING apreciaza caeste probabil ca pragul de 4,30 lei/euro sa fie atins pe termenscurt.

Analistii Raiffeisen considera ca datele disponibile nu permit ojudecata solida in privinta unor eventuale interventii ale BNR dinultima perioada, insa reamintesc ca Romania are un regim de curs deschimb de tipul managed floating, care inseamna ca banca centralapoate interveni pe piata oricand considera necesar.

"Noi credem ca scenariul cel mai probabil pentru perioadaurmatoare ar fi o apreciere usoara si stabila a leului. Risculprincipal tine de situatia politica actuala, care poate deterioraperceptia de risc privind Romania si implicit leul. Cel maiimportant risc pentru leu ar fi deraierea acordului cu FMI dincauza lipsei angajamentului politic, insa credem ca un asemeneascenariu ar trebui evitat cu orice pret", afirma analistiiRaiffeisen.

Dobanzile pe piata monetara au urcat din nou vineri spreniveluri de 11% pe an, dupa ce BNR a anuntat ca nu va organiza onoua operatiune repo, prin care sa prelungeasca creditele derefinantare de 15 miliarde de lei, acordate bancilor cu doua zilein urma si care ajunsesera la scadenta.

Dealerii spun ca prin aceasta masura banca centrala incearca saatenueze presiunile de depreciere a cursului, facand mai scumpafinantarea pozitiilor deschise impotriva leului.

In ultimele saptamani BNR a oferit credite bancilor pentru a-sirefinanta portofoliile de tiluri de stat, insa scadentele utilizateau fost foarte scurte, de numai doua zile, dupa ce in vara anuntaseca scadenta standard pentru aceste operatiuni este de saptezile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO